Zaplaťte a řekněte „wow“

Nějakou dobu jsem měl na stole Windows Vista v jejich naprosto Ultimate edici. „Na stole“ neznamená, že mi tam leželo cédéčko, ale že jsem měl možnost si je pořádně vyzkoušet. A musím říct, že jsem byl hodně překvapen.

Úplně poprvé se mi totiž stalo, že mně nové Windows ničím nepřekvapily, naopak mně spíš trochu znechutily. Většinu grafických a namakaných efektů znám dávno z Linuxu nebo odjinud, inovativní dialogy s dotazem na heslo správce taky nejsou žádná novinka. Úplně mně dorazil vyhledávací dialog v nabídce start, který plní přesně stejnou funkci jako můj spouštěcí dialog v E17 už hodně dlouhou dobu. Neuvěřitelně efektní – doufám, že si to v Redmondu nechají patentovat. Další novinky už jsem raději nezkoumal, jestli fungují podobně jako rozpoznávání mluveného slova, tak se máme na co těšit.

Navíc mně překvapilo, jak je celý systém nesnesitelně pomalý. Neustále sahal na disk a trochu mně tím štval. Tam, kde mi XP jedou jako z praku, bylo provozování Visty nesnesitelné. Našel jsem také chybu při kopírování souborů na FTP – nejen, že bylo neuvěřitelně pomalé, ale zdvojovalo cesty k cílovým souborům, takže bylo nefunkční. Na novém notebooku s ultra super širokoúhlým rozlišením najel systém v SVGA rozlišení – fuj. Mandriva Linux 2007, který jsem na něm testoval také, najel ihned po instalaci v nativním rozlišení displeje.

Prostě jsem byl více než zaražen (a zřejmě nejsem sám). Stručně a jasně řečeno: podle mně už s touto verzí Microsoftu viditelně ujíždí vlak. U všech předchozích verzí jsem měl dojem, že máme v Linuxu co dohánět. A tento dojem mi společně s Windows Vista zmizel. Nečekám zázračnou linuxovou revoluci, ale podle mně bude nástup Linuxu na desktopy po uvedení Visty mnohem citelnější. Ale abych jen nešpinil musím uznat, že grafika je fakt dobrá. Jen nevím, jestli stojí za ty peníze – už dnes si spousta lidí myslí, že nestojí.

Trochu mi to nedalo a podíval jsem se na webu, proč je to tak zatraceně pomalé. Našel jsem hodně zajímavý článek Windows Vista záměrně vadné. Při jeho čtení mi šel mráz po zádech a že na tom bude něco pravdy dokládají i další články např. na serveru CDR.cz (první, druhý). Je to fakt síla a zastávám podobný názor, jako autor jednoho z článků. Jiným přídomkem než „zkriplený“ totiž nelze podobný systém označit. A co to znamená v praxi? Kromě masivního přispění ke globálnímu oteplování (na psaní textu bude potřeba 3 GHz procesor s odpadním teplem 100 W) se můžete na praktické výsledky podívat třeba na Toms hardware. Zajímavé je to od testu 4 dále – opravdu imponující výsledky.

Jak jsem již říkal, u všech předchozích verzí jsem měl dojem, že jdou dopředu. U Windows Vista měl ten dojem úplně opustil. Podle zpráv na netu nejsem sám – prodeje nesplňují očekávání a uživatelé jsou rozladěni (když se podívám na toto, ani se nedivím :), společnosti se vyjadřují negativně. Ruce si mnou akorát výrobci hardwaru, kteří na uvedení Visty rozhodně neprodělají.

Prodělají ale uživatelé. Těm po zaplacení opravdu nezbude nic jiného, než říci to „wow.“ Jen si nejsem jist, jestli to bude v dobrém. Uživatelům, kteří ještě nejsou rozhodnuti raději doporučím tento jasný diagram.

PS: reklamní kampaň „Vista přicházejí, řekněte wow“ mohl podle mne v ČR spustit jen idiot a je klasickou ukázkou toho, že se z Microsoftu stal globální a nepružný moloch. Copak jim na nestačilo, jak u nás dopadl Vodafone se svým přiblblým „řekněte now“ a kolik legrace mají lidi z Kyslíku?

pridej.cz

Komentáře

  1. bibri napsal:

    Jak jsem zjistil, podobný názor je i tady. Je tam taky zajímavá diskuse :).

  2. David Kropáč napsal:

    2GB pameti, dobre cpu, vypnute graficke efekty a behaji o hodne rychleji nez XPcka. Domu to neni spatne, pro obchod tragicke. Investice do upgrade se proste nevyplati, mozna je to otazkou nekolika mesicu, nebo roku kdy nezbude nic jineho nez prejit na Visty, nebo koupit MOL, ktere umoznuje downgrade, tedy alespon pro velke firmy, nebo korporatni spol..
    Rekl bych, ze je to prostor pro linux …

Vložit komentář

Váš e-mail nebude nikdy zveřejněn nebo nikomu sdělen. Požadované údaje jsou označeny *

*

*