K čemu máme odborné magazíny?

Odborné počítačové magazíny nekupuji již řadu let proto, že se v nich nic nedozvím a když už ano, akorát mi to hne žlučí. Nejinak to bylo i v případě Computeru 02/07, který se mi náhodou ocitl na stole, protože v něm byla recenze Mandrivy. Po prolistování jsem si říkal, proč jsem to já blbec vůbec otvíral.

Jedním z témat čísla byly různé operační systémy. Autoři čtenáře nešetřili a opravdu perlili. Nejdříve jsem se dozvěděl, že Window 1.01 měly grafické rozhraní, což není pravda – přesvědčit se můžete sami například zde. Sice tam náznaky jsou, ale grafika to není ani náhodou – kdo nevěří, ať se podívá například na rozšířenou ascii tabulku. Zajímavé je, že v textu byl použit jeden z uvedených obrázků. Řečeno slovy klasika, zastává autor článku stanovisko, které zároveň vyvrací. Protože jsem jen vulgární materialista, chtělo se mi hlasitě křičet „do hajzlu, co s tím?“

Další perly na sebe nedaly čekat, takže jsem narazil na formulaci, podle níž jsou Windows NT jsou následníkem Windows 3.11. V marketingových materiálech bych tuto informaci přehlédl, nikoliv ale v odborném magazínu a navíc v článku o historii operačních systémů. K historii NT najdete výborný článek od p. Skočovského na jeho webu, takže nemá cenu se tím dále zaobírat. Kousek dál jsem našel informaci, že Mac OS začal stavět na popularitě Unixu (se kterým neměl zhruba prvních 15 let existence až do verze Mac OS X nic společného) apod. No prostě legrace, kam se podíváš.

Pravý drahokam jsem ovšem našel o stránku dříve v jiném článku. Pro informaci, časopisy nečtu od začátku do konce, ale podle toho, na co mám zrovna chuť, což se projevilo i při psaní poznámek. Ta chuť mne však přešla po shlédnutí následujícího odstavce, cituji:

Multitasking může být realizován mnoha způsoby. Základní dělení je na skutečný (preemptivní) multitasking, kdy je hardware počítače opravdu schopen v každém okamžiku zpracovávat více úloh současně, a na zdánlivý (kooperativní), kdy se dojmu současného běhu více programů dosahuje tím, že se tyto programy velice rychle v běhu střídají, ale v každý jednotlivý okamžik běží pouze jediná úloha. Opravdu 100% skutečný multitasking se v praxi příliš neobjevuje, běžné systémy podporují druhou zmiňovanou techniku ….

Ehm, co na to říci? Snad jen to, že u státní zkoušky by mně za podobný nesmysl vyhodili s stud by mi nedovolil se tam znovu objevit. A jestli má autor diplom z informatiky, měl by ho vrátit. Takže milý pane autore, multitasking sice dělíme na skutečný a zdánlivý, ovšem preemptivní a kooperativní jsou pouze dva druhy zdánlivého multitaskingu. Zdroj: to, co zbylo v děravé hlavě sedm let po státnicích, podpořeno wikipeií.

Zajímavé je, že o následující dva odstavce dále je uvedený citát opět popřen slovy o tom, že preemptivní multitasking používají Windows od verze 95, Mac OS X, Unix a Linux – to se mi zdá slušný výčet na to, že se v praxi příliš neobjevuje. No, popravdě řečeno, toto moc zajímavé není protože tahle informace je správná. Hádáte dobře, je totiž přesně opsaná z již uvedeného zdroje – wikipedie (týká se to celých dvou odstavců).

Zajímavé ale je, že si korektor ani nikdo jiný podobných nesmyslů nevšímá. To opravdu nikomu v redakci nevadí, že tisknou hlouposti? A co autor článku? Když už kopíruje informace z volně dostupného zdroje, neměl by si ten článek po sobě alespoň přečíst?

No prostě přesně jak jsem říkal, že já blbec to vůbec otvíral…

pridej.cz

Komentáře

  1. Vlastimil Ott napsal:

    Vždycky doufám, že se něco podobného někde nedočtu o LinuxEXPRESu…

  2. bibri napsal:

    Jo, to jeste chvili potrva Vlasto a myslim, ze je pro to pomerne jednoduche vysvetleni.

    Zakladni rozdil mezi psanim pro LE a pro jine casopisy je motivace autoru. Do LE lidi casto pisi jen proto, ze chteji, ze je to bavi apod. Proto si na tom davaji zalezet. I kdyz je do prace obcas musis honit, tak je to neco naprosto jineho…

    Naopak v Computeru a jinde sedi banda redaktoru, kteri psat musi – je to jejich obziva. Podobne je to take s externisty, vetsina z nich pise proto, aby si vydelali, a podle toho to pak vypada. Ono se to nezda, ale dela to hodne, fakt.

    Dokud budou tihle lidi placeni od mnozstvi, nikoliv od kvality, tak se nic nezlepsi. Jenomze jak vime, dneska se na kvalitu moc nehledi – sam moc dobre vis, ze casopisy nezaplati ani kvalitni clanky, ani kvalitni redaktori, ale neco uplne jineho. Dokazi si predstavit, ze v urcite chvili je proste kvalita informaci zbytecny luxus (i kdyz to pak samozrejme popira vyznam toho media).

    Kdyz jsem zacal delat serial pro tech Chip rikal jsem si, ze to je celkem zajimave placene. Ano to je, rekneme ze je to slusne zaplaceny den prace. Jenze brzy jsem zjistil, ze ten den je akorat tak na to, abych napsal clanek a udelal dobre screenshoty. Jestli si dobre vzpominam, tak na MCNLive jsem delal 2 vikendy, dalsi dva dny a nekolik noci, takze to dopadlo naprosto klasicky. Mohl jsem to mit za dva dny hotove, protoze to bylo hotove 90 % prace, jenze to ja nedelam. Neudelal bys to ani ty a ani nikdo z redaktoru LE a to je ten rozdil.

    Takze si svych redaktoru vaz :). A uz bys mel zase pripravit nejakou akci :).

Vložit komentář

Váš e-mail nebude nikdy zveřejněn nebo nikomu sdělen. Požadované údaje jsou označeny *

*

*