V čem je GRUB tak výjimečný?

Už minimálně pět let všude poslouchám, jak je GRUB lepší než LILO. A už pět let se marně snažím přijít na to proč? LILO jsem se kdysi naučit musel, má svoje mouchy, ale už jsem se naučil s nimi žít. A zatím jsem nepřišel na nic, co by měl GRUB oproti LILO navíc a v čem je tedy tolik lepší. A poslední dobou mě pěkně s*ere, protože od verze 2007.0 je v Mandrivě používán jako implicitní zavaděč. Zabít málo…

Před měsícem jsem něco dělal u kamaráda s disky a diskovými oddíly (ovšem pouze s datovými!), poté milý GRUB nenaběhl. „Loading stage 1.5 …“ bylo poslední, co jsem viděl. Nastudoval jsem dokumentaci, nabootoval záchranné CD a zjistil, že konfigurace GRUBU je v pořádku. Skript grub-install proběhl v klidu, kontroly všeho prošly, stage1 se zapsal. GRUB přesto odmítal nabootovat. Neměl jsem čas, urpmi lilo to spravilo hned. Nevěnoval jsem tomu dále pozornost s tím, že jsem asi něco přehlédl nebo nedodělal.

Nyní mám stejný problém. Mašina s Mandrivou ve VMware, zavaděč GRUB. Potřebuju přidat jeden virtuální disk, ale jakmile to udělám, GRUB zdechne stejně jako v předchozím případě. Dám disk pryč, naběhe. Zkusím tam dál LILO přes klikátka Mandrivy, zapíšu LILO, vypnu stroj a přidám disk -> všechno je OK, systém naběhne. Problém je, že LILO tam nechat nemůžu, protože už pro něj není v nové Mandrivě grafické téma. Změním zavaděč na GRUB, reboot, opět tuhoš tuhý. Odeberu disk, celé to zopakuji, ale v posledním kroku překontroluji nastavení GRUBu ručně – přece jen mohla ta klikátka něco podělat. Všechno je OK, zařízení jsou tam, kde mají být, soubory taky. Kontroluju to dvakrát. Spustím grub-install, opět bez jediné chybičky.

Reboot … a n*srat. „Loading stage 1.5“ a dál rozsypaný čaj, takže ani nevidím chybu. Nenaběhne grafické měnu, jako by mu něco chybělo. Nechápu, co mu vadí – přidal jsem disk, ne odebral. Všechno, co potřebuje, tam má. Disk se stage1, stage2 i dalšími soubory má v konfiguráci nastaven správně. Kontrola parametrů – vše OK, zapsal se správně – tvrdí to. Jediný, co pomůže, je smazat ten přidaný disk. Vypadá to, jakoby něco detekoval a při tom zdechl, ale co? Už mně to nebaví. Tohle je tak akorát GRAND zmetek, nic jiného. Zlatý LILO, to běží – a když byl problém, tak se prostě nezapsalo a bylo to vidět hned.

Co mu vadí? Proč mi to nenapíše? A proč se sakra všude tvrdí, že je GRUB tak výjimečný, když si neporadí s přidaným diskem? Může mi to někdo vysvětlit a případně mi říct, kde dělá starý vůl chybu?

Jsem pěkně n*sranej…

pridej.cz

Komentáře

  1. lzap napsal:

    Hadam ze to bude problem s device.map, zkus prehodit disky opacne. Nekdy je BIOS doda ve spatnem poradi.

  2. Shadow napsal:

    Já osobně GRUB preferuji, protože lze upravovat jeho konfiguraci přímo za běhu. Vzhledem k tomu, že se systémem hodně laboruji a experimentuji, tahle funkce se mi velice hodí. GRUB navíc umí procházet jednotlivé souborové systémy, funguje mu doplňování a dokáže dokonce upravovat partition table za běhu. Nesčetněkrát mi ušetřil hledání nějakého live cd a chroot.

    Tolik k tomu, proč někteří preferují GRUB, teď váš problém. V manuálu jsou chybové stavy popsané, ale když nevidíte chybu, je to těžké. Zkusil bych dočasně zrušit grafické menu a podívat se, jestli to nevypíše číslo chyby.

  3. bibri napsal:

    Já osobně GRUB preferuji, protože lze upravovat jeho konfiguraci přímo za běhu.

    To umí i LILO a nikdy jsem nepřišel na to, co umí ten GRUB navíc. Jakmile se dokáže nahrát udělám s ním, co chci.

    Procházení souborových systémů, doplňování nebo úprava rozdělení disku za běhu je sice fajn, ale připomíná mi to trochu Emacs: je to pěkný operační systém, ale chybí v něm pořádný zavaděč :(.

    GRUB v textovém režimu jsem zkusil, dělá to ten samý rozsypaný čaj. Asi rezignuji…

  4. Shadow napsal:

    Tou změnou konfigurace za běhu samozřejmě nemyslím změnu parametrů jádra, ale třeba možnost speficikovat jiné jádro, jiný initrd, popřípadě vytvořit přímo za běhu konfiguraci pro jiný operační systém, apod. To podle mého soudu LILO neumí, ale rád se poučím, pokud se to od té doby, co jsem ho používal, už naučil.

    ad Emacs: Jak už jsem říkal, právě to, že GRUB je takový malý „operační systém“, je pro mne veliká výhoda.

    Co se týče vaší situace, nic už mne nenapadá, tedy kromě strýčka Google nebo poradny Abíčka.

    Co třeba použít osvědčené LILO bez grafického tématu?

  5. bibri napsal:

    Podle mně neumí specifikovat nové jádro, ale to je tak jediný problém, těm ostatním se dá dát jiný root apod., takže by tím měl jít zavést i jiný Linux, než který má v konfiguraci. Ale jiný systém těžko.

    Na druhou stranu, s Linuxem dělám tak deset let a provedl jsem stovky instalací. A nikdy jsem to nepotřeboval – jinak bych ten GRUB už zkusil dřív.

    Nakonec jsem rezignoval a nechal to tak, bez přidaného disku a s GRUBem. Ale stve mne to. Vysvetleni ohledne BIOSu se sice pelne posloucha, ale LILO to proste zavede – BIOSem to tedy byt nemuze, protoze LILO se odkazuje na stejny disk jako GRUB. A ze by to dodaval pokazde jinak, to se mi moc nezda. Ach jo…

  6. cuki napsal:

    Lilo je „pouze“ zavadec a to je jeho nejvetsi deviza (pro nekoho i prohra)
    ja od zavadece potrebuju presne to co uz lilo mnoho let spolehlive zvladne a oprpti grubu je nezavisle na souborovem systemu.
    Prave jsem dobojoval-rezignoval na upravu grub2. Co na tom vsichni vidi? Za chvili uz bude bootovat samo jadro a bebo bude grub potrebovat zavadec a konfigurator sam sebe…

Vložit komentář

Váš e-mail nebude nikdy zveřejněn nebo nikomu sdělen. Požadované údaje jsou označeny *

*

*