České Ubuntu konečně venku

Po půlročním odkladu konečně vyšla česká kniha Ubuntu – Praktická příručka uživatele Linuxu. Kluci z CPressu se tentokrát vytáhli a výrobu zařídili hodně brzy (kniha šla do tisku až koncem května) – díky za to! Vyrobena je už dva dny, touto dobou putuje distribuční sítí do prodeje (v některých knihkupectvích už určitě je). Uvidíme, jak si povede a jestli bude Ubuntu reálnou konkurencí k Mandrivě. V knize mám trochu prsty, tak se podívejme, co v ní všechno je…

No, nejprve se koukněte, jak to celé zvenku vypadá:

Základ je samozřejmě kniha – černobílá, rozsah 270 stran. Obsah knihy je dílem poměrně rozsáhlého kolektivu autorů. V první verzi to byl Jakub Lucký z Ubuntu.cz a parta okolo něj. Kontakt a organizaci v Ubuntu komunitě zařizoval Jenda Vančura. Kniha bohužel nestihla vyjít v rozumném termínu koncem loňského roku, způsobily to mé zdravotní potíže a některé další okolnosti. Proto jsem ji odložil na další vydání – Hardy Herona.

Na aktualizované verzi textů se už podílely známé firmy: Vlasta Ott (texty + korektury – bizoní kus práce, pomoc při konzumaci sýrů a červeného vína – taky bizoní kus práce :)), Jiří Eischmann (texty+korektury), Milan Kozák (texty+korektury), Vojta Trefný (korektury) a moje maličkost (korektury, úpravy textů, sazba, organizace a další). V CPressu byl zodpovědným pracovníkem Martin Domes (organizace, práce na obsahu, další připomínky). Více o textu vám možná napoví obsah samotné knihy:

Kniha Ubuntu nezapírá inspiraci úspěšnou Mandrivou. Sazba (LaTeX) i organizace knihy je stejná, vše okolo také, obsah je poměrně dobře prověřen, metodika psaní také. Co se změnilo je týmový autorský přistup, který u Mandrivy není, protože obsah visí jen na mně. Tam dělám texty sám, pak je připomínkují ostatní. Nyní jsem zkusil jiný přístup – kolektivní spolupráci už při psaní textu – a byl jsem celkem překvapen. Ne, že by to šlo úplně hladce, ale šlo to mnohem lépe, než jsem čekal. Vypadá to, že mám nad čím přemýšlet :). Ukázky z knihy:

Ke knize jsou přiložena dvě dvouvrstvá DVD média (DVD9). Obsahují upravenou instalaci Ubuntu pro 32 a 64 bitů, vyladěnou pro české a slovenské uživatele. Samozřejmostí jsou drobnosti jako Skype, flash a podobně. Dále je přiložen obsáhlý offline repozitář aplikací, her a podobně pro uživatele bez přístupu k Internetu. Přiložena je i dokumentace v elektronické formě (knihy k Firefoxu, Thunderbirdu, LDP a další). DVD sestavoval Filip Dominec (dodával i některé screenshoty k textům), to vše za mého odborného dohledu. Zřejmě mu moc nesvědčil, protože mi s finálními mastery poslal i relaxační fólii :). Fakt nekecám, věřte mi:

Přikládám výpis příkazu ls -laR na obě DVD: DVD-32bit.txt (zip) a DVD-64bit.txt (zip).

Jsem celkem zvědav, jak bude kniha přijata. Chtěl jsem, aby byla od prvního vydání stejně dobrá jako Mandriva, jenže ta se vyvíjí už pět let. Chtěl jsem se poučit z chyb, atd, atd. ale znáte to :) . Ne vše vyšlo, jak mělo, zkoušel jsem úplně jiné postupy psaní a přípravy a prostě to bylo jiné. Ale řekl bych, že tak 85 % kvality Mandrivy to má, což se mi s odstupem zdá jako velmi dobrý výsledek. Do příště bych chtěl rozšířit a zatraktivnit obsah (tam už pár taháků je, ale mám další nápady) a lépe integrovat DVD s knihou – trochu to napoprvé skřípalo. Jestli k tomu něco budete mít, klidně mi pište, stejně jako u Mandrivy budeme připomínky a postřehy reflektovat – vede to k oboustranné spokojenosti a zvýšení kvality produktu.

Též jsem zvědav, kdy to „příště“ vlastně bude. V komunitě a v různých anketách válcuje Ubuntu ostatní distra, tak uvidíme, jak na něj zareagují normální lidi. Mandriva je zaběhlý produkt a suverénně drtí v prodejích všechny ostatní linuxové knihy vč. pokusů o vydávání distribucí (prodává se o řád výše – pouze koncový prodej). Na prodejích bude záviset i další osud a další vydání knihy. Finální plán je dostat se do stejného stavu jako s Mandrivou, tzn. aktualizované vydání každého půl roku. Část výdělku poputuje na podporu občanského sdružení Ubuntu, které je zatím tak tajemné, že nemá ani webovky :).

Tož to by bylo všechno. Další informace a ukázky najdete na webu CPressu. Všem výše zmíněným musím v závěru poděkovat za pěkný kus odvedené práce. Dík zaslouží i společnost Webstep, s.r.o., která vydání knihy finančně podpořila. Stálo nám to všechny (autory) hodně času i sil, tak nám dejte vy ostatní vědět, jak se vám to líbí!

pridej.cz

Komentáře

  1. alfonz mucha napsal:

    jen jsem to zběžně proběhnul a vypadá to pěkně!:) možná by sjí vyplatilo koupit;)

  2. MiZi napsal:

    Zasluzna akce :) Jakozto priznivce KDE se ptam jestli je tam zminka i o KDE? Gnome jsem zkousel pred cca 3/4 rokem a ztroskotakl jsem na jeho neochote se nechat prizpusobit. Ja naopak odmitl se prispusobit Gnome (Evolution a identity) a tak slo pryc.

  3. bibri napsal:

    Zmínky o KDE, včetně několika KDE aplikací tam jsou, ale nejsou stěžejní. V knize preferujeme ‚default Ubuntu‘ – tzn. orientace na Gnome a jeho aplikace (to, co je v základu nainstalováno). Na KDE máme Mandrivu :)

  4. lzap napsal:

    Zázrak. Říkám – zázrak :-)

  5. alda81 napsal:

    Mandriva Guru Bibri má prsty ve všem, doufám, že v knize případně na DVD je ukrytý nějaký odkaz na stažení té správné linuxové distribuce – Mandrivy :-)

  6. bibri napsal:

    Zatím jsme ho tam nedali, je to první verze, tak se tam nějaké chyby ještě dostaly, příště to zlepšíme :)

  7. pleytwak napsal:

    Tak to je paráda, i když už 8.04 doma na PC proháním, knížku si určitě koupím, doufám, že tím podpořím dobrou věc, autory a tak…

  8. Anna Talianova napsal:

    Ahoj,

    upřesním informaci z Tvého blogspotu: „… na podporu občanského sdružení Ubuntu, které je zatím tak tajemné, že nemá ani webovky :).“

    INFORMACE O ČESKÉM SDRUŽENÍ UBUNTU
    – České fórum Ubuntu viz http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=22770.0
    – Česká Ubuntu Wiki viz http://wiki.ubuntu.cz/Sdru%C5%BEen%C3%AD
    – Mailing list sdružení a přátel Ubuntu viz http://lists.ubuntu.cz/mailman/listinfo/sdruzeni

    Chtělo by to více googlovat … :-D

    Anička T.

  9. hyroumen napsal:

    To je prostě skvělé! Knížka o Ubuntu linuxu! O něčem takovém sním už léta. Myslím si, že to bude určitě kupovat hodně lidí včetně mě. A taky už vím, co budu doporučovat lidem, kteří chtějí začít s linuxem.

  10. bibri napsal:

    > INFORMACE O ČESKÉM SDRUŽENÍ UBUNTU

    Tyhle stránky znám, nicméně sdružení zatím žádné webovky (oficiální) nemá – to je vyjádření od Vojty. Já bych výše uvedené adresy neoznačil jako „webovky sdružení“ ani náhodou…

  11. corwin78 napsal:

    Ačkoliv jsem pravověrný vyznavač KDE a tedy všechny mé PC ovládá Kubuntu, tuto knihu si jistě koupím, už jen pro to, abych podpořil tuto velmi chválihodnou snahu. Pevně věřím, že do dalších vydání se toho dostane více i o Kubuntu, s tím, jak se bude oblíbenost této distribuce zvedat (aspoň doufám, že bude).

  12. Neo napsal:

    Možná by mohlo obstát jako webovky sdružení toto:
    http://sdruzeni.ubuntu.cz
    To mám od Vojty. Na tu knihu už čekám nějakou dobu tak si jí běžím koupit.

  13. pert2 napsal:

    A pro Debian by taková kniha nebyla?

  14. ADIO45 napsal:

    >12 pert2 pro Debian bych musel nejak rozmluvit jinou komunitu a zkus zeptat treba na u nas stranku Debian, jestli neudela….

    je to pokrocily system a takze zacatecniku nevyuziva a kdo je profikem snad mel vedet…setkani Linuxu se uci od lehkeho po tezkeho….
    jsem treba poprve zkusil Slax a poté době mam jiný distro :)

  15. ADIO45 napsal:

    ivane, máš tam chybičku :)
    Milan Kozák – odkaz máš http://hpdza.net/ ale melo byt http://hodza.net/ diky :)

  16. Ján Nosko napsal:

    Super, som nadšený Bibri!
    Už dlho som čakal, že sa o Ubuntu konečne niečo napíše a som rád, źe sa tak stalo.. asi si ju tiež zaobstarám.
    Trocha ma prekvapilo, že je celý image knihy rovnaký ako v prípade Mandrivy, ale asi je lepšie urobiť ju dobre po obsahovej stránke, než po stránke grafickej.. ale do budúcich verzií by som asi poradil niečo v štýle, napr. použiť ubuntu font na obale knihy atp.

  17. ADIO45 napsal:

    jistě :-) já bych radši pozval na pivo :-D

  18. Shraddha napsal:

    Knihu jsem zakoupil, nelituji. Je velmi příjmně napsaná, srozumitelná i pro BFU, ubuntu hardy mě navíc oproti gutsymu příjemně překvapilo. Gnome není úplně můj cup of tea, ale KDE v Kubuntu je dost děs, to už je lepší radši počkat na OpenSUSE 11…

  19. Vojtěch Trefný napsal:

    „občanského sdružení Ubuntu, které je zatím tak tajemné, že nemá ani webovky :).“

    —> náhodou už je máme, sice asi jen pět dní, vypadají otřesně, částečně nefungují, ale jsou :-)

    http://sdruzeni.ubuntu.cz

  20. Master_Sv napsal:

    teda tak tohle si zaslouzi snad jen „DEKUJI VSEM, KTERI SE ZASLOUZILI O VZNIK TETO KNIHY“ a preji vam hodne prodanych vytisku :) A i kdyz nejvice informaci je urceno spise uzivatelum, kteri s ubuntu zacinaji, stejne jsem mel dva duvody proc sem si ji koupil :D
    1: neodolal jsem pokuseni mit vetsinu informaci pekne pohromade a ne vsude mozne, jen ne tam, kde je zrovna hledam :)
    2: ubuntu je moje „srdecni“ zalezitost, takze sem si proste koupit MUSEL :D
    …jeste jednou dekuji, a verim ze neusnete na vavrinech, a take, ze vyjde vas plan, co nove ubuntu, to nova knizka……

  21. Josef napsal:

    Na to jde napsat pouze MOC VSEM AUTORUM DEKUJU A DOUFAM ZE VYJDE I DALSI KNIHA O UBUNTU.

  22. karel mosser napsal:

    Take uvazuji o koupi Knihy. Zkolabovly mi totiz XP – jiy podruhe letos a tak mi dosla trpelivost a hledam linuxovou nahradu. Mandrivu nechci, drivejsi pokusy s Mandrakem – asi 4 roky dozadu – sice dobry ale neslo mnoho veci.
    Nyni resim jednu vec – co clovek nejvic pouyiva – je mail, fotky, net.
    Firefox a Open Office je ve vsech distr., ale nechapu, zda Thunderbird a Skype najdu pod Ubuntu, nebo Kubuntu. Ci ho lze doinstalovat u obou . Karel

  23. plastique napsal:

    Vše se vyvíjí, Mandriva Linux je dnes jinde než Mandrake před x lety; zkuste ho.

    Thundebird, Skype a další software dnes je obsažen v každé „velké“ distribuci, přesněji řečeno: Skype je někdy nutné stáhnout z domovských stránek. Ale je to otázka tří minut v obou případech. Zkrátka – bez problému.

  24. JirkaH napsal:

    Vydání takové knihy je zcela určitě vynikající počin a již jsem ji zakoupil. Autorům patří veliký dík.
    Trochu zklamáním jsou ovšem přiložená media. Zkoušel jsem 32b verzi a Memtest86 je ve verzi 1.70, aktuální verze je 2.01, v době vydání již dávno byla k dispozici.
    Pokud dám kontrolu integrity média, počítač beznadějně vytuhne. Bylo zkoušeno na DVDRW jednotkách Lite-On SOHV 1693S, Samsung 183A a Pioneer 212. Výsledek vždy stejný.
    Kvalita lisovaného media není valná, Kprobe zjistí ve druhé vrstvě hodnoty Pi až 480, hodnty Pif se vejdou do 5. Večer zjistím, jak vypadá medium pro 64bitů.

  25. bibri napsal:

    Memtest je distribuční, s tím jsme nic nedělali.

    Zajímavé jsou informace o kvalitách média. Můžete poskytnout nějaké doplňující informace? Např. co znamenají ty hodnoty a jak se to dá spravit (možná stačí odkaz). Případně odkaz na nějaký ten testovací software (lin). To jen abych věděl, co řešit s výrobcem. Sám nemám se čtením médií žádné potíže. Díky.

  26. JirkaH napsal:

    Hezký den, pane Bíbre, já vím, že Vás nepotěším, ale co dělat … program KProbe běží jak se zde říká pod „běžným operačním systémem“, o ekvivalentu pro Linux bohužel nevím
    Asi nejlepší zdroj informací je http://www.cdr.cz, http://www.cdrhard.cz ..
    Cituji z CDR serveru:
    „Jak se vyhodnocuje kvalita disku?
    Podle specifikací ECMA 267 (DVD-ROM), 337 (DVD+R/RW) a 338 (DVD-R/RW) je disk vyhovující, má-li v osmi po sobě jdoucích ECC blocích dohromady počet PI chyb maximálně 280 a v jednom ECC bloku počet chyb PIF maximálně 4.
    Čtečky DVD jsou však rozdílně citlivé na počty chyb PI i PIF. Pokud přesahuje počet chyb PI 300, začínají již některé zlobit, ale jiné třeba i při 900 chybách čtou dobře.
    Hodnoty 280 a 4 pro PIE/PIF chyby však platí pro rychlost čtení 1×. Pokud testujeme vyšší rychlostí, je možné, že specifikacím ECMA by vyhovovaly i disky, kterým tyto chybové počty i přesahují povolenou hranici“.
    Podrobnější článek je zde http://www.cdr.cz/a/11104 . Jinak si stačí projít nějakou recenzi vylalovačky, třeba tu poslední http://www.cdr.cz/a/24638
    Jinak já mám asi smůlu na 32bit médium a možná to bude ojedinělý nepovedený kus, protože byť nebyl čas, otestoval jsem 64bitové – hodnoty Pí do 22, hodnoty PIF do 3 – super kvalita. Hned jak bude více času, zjistím, co je za problém s 32bit médiem, asi nějaký špatně čitelný až nečitelný soubor.

  27. JirkaH napsal:

    Tak jsem problému věnoval značnou část večera…
    Problém není v médiích , byť jedno je poněkud horší kvality. Pomocí mc v Mandrivě 2008.1 jsem dal postupně obě média překopírovat na HDD a obojí proběhlo bez problému.
    Problém je tedy někde jinde, a to v kolizi mezi mým HW a testem integrity média.
    Na zánovní sestavě GA-X38-DQ6 bios F8, C2D-8400, 4*1GB DDR2, VGA MSI N9600GT-T2D512-OC 512MB, 2*SATA HDD v režimu IDE, 2*DVDRW na SATA a 1*DVDRW na PATA JMicronu neprojde test integrity ani u jednoho média, tj. jak v případě 32bit, tak i 64bit. Všechny komponenty počítače běží na základních frekvencích, PC bylo testováno Memtestem 2.01 -OK a pomocí OCCT – OK. Zajímavé je, že jsem zkusil test integrity na mnou před časem vypáleném CD Kubuntu7.10 a test proběhne bez problému. Takže časem otestuji média na nějaké starší sestavě, uvidím, jak to dopadne.

  28. Zdeněk napsal:

    Zdravím,
    děkuji celému kolektivu autorů za tuhle bezvadnou knížku:) Jsem opravdu běžný finální uživatel a tahle publikace mi udělala velikou radost. No, možná bych už mohl za ty tři roky být podstatně zkušenější než jsem, kdybych nebyl takový diletant a nekočoval od systému k systému. Začínal jsem s Ubuntu 6.04, přes 6.10 a 7.04 jsem se dostal k 7.10, která mi teprve dokázala definitivně shodit počítač:) Pak jsem asi rok používal Mandrivu 2008.0 a s nadšením si koupil 2008.1, hnán morální potřebou podpořit ty dobré lidi, kteří na tom dnem i nocí dřou. Když jsem před měsícem uviděl v knihkupectví knížku o Ubuntu, prostě jsem ji musel koupit:) Musím říct, že mám velkou radost z její formální podobnosti s „učebnicí“ Mandrivy, protože mi to docela usnadňuje orientaci mezi oběma knihami. Myslím, že podobně na tom jsou i ostatní uživatelé, zkoušející více distribucí. Pravda, obě knížky by mohly být trochu obsáhlejší, ale věřím, že i takhle je to nelidská dřina to dávat do kupy. Navíc, co nenajdu v knize, obvykle najdu na příslušných fórech.
    Moje dosavadní zkušenosti s 8.04? Zatím jsem nadšen, na to, co potřebuji, mi to bohatě stačí – net, www, maily (i když Kmail mi sedí mnooohem více než Evolution), kompletní balík OOorg, filmy, hudba, irc, bluetooth… navíc akcelerovaný desktop s hezkými (a hlavně užitečnými) efekty, to vše na muzeálním PC bez výraznějších trampot.
    Mimochodem, na podzim se chystám pořídit si lepší sestavu. Už se nemohu dočkat, jak budu po vzoru Kamila Párala (viz http://www.abclinuxu.cz/blog/kamil_paral/2008/8/vraceni-licence-windows-u-lenovo-cr) bojovat za čistý počítač:)
    Všem hezký den, kolektivu autorů zvláště.
    Zdeněk

  29. Zdeněk napsal:

    Jen na okraj, neměla by relaxační fólie být červená?:)

  30. bibri napsal:

    >Už se nemohu dočkat, jak budu po vzoru Kamila Párala (…) bojovat za čistý počítač:)

    Možná není potřeba bojovat, zkuste například toto: http://www.barbone.cz/index.asp?stiid=72265

    >Jen na okraj, neměla by relaxační fólie být červená?:)

    Byla červená.

  31. pooky napsal:

    Dobrý den, při instalaci z 32bit média nastala chyba APT instalace dále proběhla system ok.Pokud chci přidat dvd do zdrojů, tak mi to vypíše chybu, tím pádem dvd nejde přidat.
    Je nějaká šance na výměnu dvd?
    (W:Skipping non-exisiting file /cdrom/dists/intrepid/main/binary-i386/Packages, W:Skipping non-exisiting file /cdrom/dists/intrepid/restricted/binary-i386/Packages, E:Podproces gzip vrátil chybový kód (1), E:gzip failed, perhaps the disk is full.)

  32. bibri napsal:

    31> Zdravím, odpovím totéž, co po mailu – reklamujte média u prodejce, musí vám je vyměnit.

  33. Vlastimil Ott napsal:

    31> Skutečně _nemáte_ zaplněný disk?

  34. scarlaxx napsal:

    Knihu si koupim, diky za ni. Koupil jsem si Visty a natolik me jejich reklamovana ‚stabilita‘ vytocila, ze prechazim na linux. Zvolil jsem Kubuntu, protoze KDE je minimalne ze zacatku pro me stravitelnejsi nez Gnome.

  35. bibri napsal:

    >Zvolil jsem Kubuntu, protoze KDE je minimalne ze zacatku pro me stravitelnejsi nez Gnome.

    Preferujete-li prostředí KDE, zvolte raději Mandriva Linux, který jej má dle názoru lépe uděláno než KUbuntu.

    http://wiki.mandrivalinux.cz/2009.1_download#mandriva_one_s_grafickym_prostredim_kde4

Vložit komentář

Váš e-mail nebude nikdy zveřejněn nebo nikomu sdělen. Požadované údaje jsou označeny *

*

*