GRUB2 alias GRUB-PC — další pořádná kupa hnoje

Minule jsem tady nadával na GRUB. Mé nasrání už trochu vyčpělo, protože s GRUBem musím žít, dodnes však považuji sekvenci příkazů “ grub –device-map=/boot/grub/device.map –batch ; root (hd0,0); setup –stage2=/boot/grub/stage2 (hd0); quit“ nutnou k zapsání zavaděče za ukázku blbosti vývojářů. K zapsání LILA stačí spustit lilo, všechny tyhle detaily si člověk nastaví v konfiguračním souboru, aby je nemusel lovit z paměti. Nicméně časy se mění a máme zde novinku GRUB2 alias GRUB-PC, se kterým vyrukovalo nové Ubuntu 9.10. Musím konstatovat, že vývojáři se překonali! Už tři hodiny se snažím nastavit multiboot na testovacím počítači s deseti oddíly a deseti systémy. Místo jednoho konfuguráče hledám bordel po celém disku, všude samé meta-názvy, meta-systémy, meta-označování, meta-skripty, meta-oddíly, meta-stage, no prostě meta-pokročilá meta-demence! Jestli existuje peklo, tak už vím, jak to tam vypadá – sedí se u počítače a nastavuje GRUB2. Tipuju, že kvůli tomuhle budou uživatelé Ubuntu 9.10 řvát tak, že je uslyší až na Marsu. Ubuntu totiž nemá žádné klikátko na nastavení zavaděče jako Mandriva, všechno se dělá ručně. Takže se těšte! GRUB2 doporučuje jedenáct meta-onanistů z deseti!

pridej.cz

Komentáře

  1. lzap napsal:

    Holt nedá se nic dělat. Změn bude víc (upstart již zcela vytlačí init.d). Když nám ten Linux tak pěkně míří na desktopy, lítají třísky.

    Na druhou stranu má GRUB i pěkné vlastnosti – například commandline, když to nebootuje.

  2. bibri napsal:

    >Holt nedá se nic dělat. Změn bude víc (upstart již zcela vytlačí init.d). Když nám ten Linux tak pěkně míří na desktopy, lítají třísky.

    Toto nemá s desktopem nic společného, ten stejně dobře zavede i deset let staré LILO.

    >Na druhou stranu má GRUB i pěkné vlastnosti – například commandline, když to nebootuje.

    Hmm, to je moc hezké, jen to má zádrhel, že abych ji mohl použít, musím tak tři dny studovat manuály a „filosofii“ GRUBU. Stejně tak každý, kdo bude mít nějaký problém s GRUBem (ne bootováním, s tím má problémy i samotný GRUB). A obávám se, že jakékoliv jiné řešení je rychlejší a levnější.

    Já osobně přidal do testovacího kompu disk, na něj dal samostatné Ubuntu 9.10 a přepínám boot zařízení v BIOSu. Prostě jsem to nevyřešil ani do tří do rána! Normálně bych tomu dal tak dvě hodiny, víc ne, taková trivialita přece nemůže trvat několik hodin! Ale říkal jsem si, že se to vyplatí do budoucna. Ani hovno, ten zmetek nefunguje ani když ho zapíšu na samostatný oddíl a zavedu z něj jiným zavaděčem – takto funguje a vždy fungovalo i všechno ostatní!!! Připomínám, že stejně jsem to musel udělat i minule – prostě se na GRUB vysrat a obejít to jinak! K čemu to potom je?

    Bootování počítače je ve své podstatě velmi jednoduchá věc, kde se řeší spousta zapeklitostí, na než lze narazit. Co mně na GRUBU sere je, že se tyto zapeklitosti řeší, že s nimi všechny otravuje i přesto, že 99.9 % lidí na ně nenarazí. Výsledkem je absolutně nepřívětivý šmejd, který nejde nijak rozumně nastavit. Normální člověk toto nemůže zvládnout! Onanie vývojářů znemožňuje jakoukoliv rozumnou práci s jejich zmetkem, ať s ním táhnou někam do hajzlu! Jsem fakt nasranej…

  3. Vojtěch Trefný napsal:

    Jsem rád, že nejsem jediný blb, který s Grub2 neumí — nedokázal jsem ho ani přinutit, aby zobrazoval nabídku (startoval jako hidden a ať jsem měnil cokoli kdekoli nereagoval), takže jsem si rozesranou grafiku musel opravovat z Livka…

  4. Aminux napsal:

    Proč vůbec MDV upustila od Lilo? Už se nevyvíjí?

  5. pleytwak napsal:

    Něco málo o nastavení Grubu2 je třeba tady:
    http://forum.ubuntu.cz/index.php?PHPSESSID=65c70fed1fd592eed8370f223fa671bc&topic=39688.0

    Náhradou za stávající /boot/grub/menu.lst by měl být soubor /etc/default/grub. Po každé jeho úpravě by se měl zavolat příkaz update-grub2, aby se změna projevila při bootování. Jinak zatím nemůžu zjistit v čem je „dvojka“ lepší oproti stávající verzi. Počítám, že v další verzi by mohly být konfiguráky třeba ve formátu XML, aby se líp editovaly. ;-)

  6. bibri napsal:

    >Náhradou za stávající /boot/grub/menu.lst by měl být soubor /etc/default/grub. Po každé jeho úpravě by se měl zavolat příkaz update-grub2, aby se změna projevila při bootování.

    Hezká teorie -a nyní košatý strom praxe. Informace v odkazu jsou k ničemu, týkají se obecného nastavení GRUBu, tedy ne samotných systémů definovaných v zavaděči.

    /etc/default/grub není náhradou za menu.lst, tím je /boot/brub/grub.cfg. Jeho syntaxe je jiná než ve verzi 1 včetně zrůdností jako „insmod ext2“ – FUJ! Je pravda, že update-grub2 volá nějaké skripty z /et/grub.d, které vygenerují nový grub.cfg a udělají všechno za mne. Jenže…

    Vy(de)generovaná konfigurace je nefunkční – jiné systémy než 9.10 končí při bootu hlášením „bzImage … bla bla bla hexa bla … file not found“ . Syntaxe i údaje v grub.cfg se zdají OK, takže nemám, co bych opravil. Google mlčí, asi ho to také sere….

  7. Vojtěch Trefný napsal:

    > /etc/default/grub není náhradou za menu.lst, tím je /boot/brub/grub.cfg. Jeho syntaxe je jiná než ve verzi 1 včetně zrůdností jako „insmod ext2″ – FUJ! Je pravda, že update-grub2 volá nějaké skripty z /et/grub.d, které vygenerují nový grub.cfg a udělají všechno za mne. Jenže…

    Pozor — /boot/grub/grub.cfg sice je obdoba /boot/grub/menu.lst, ale nemá se ručně upravovat — je totiž automaticky generován z /etc/default/grub a těch podivností v /etc/grub.d — jakmile totiž jednou spustíš (se spustí) update-grub2, tak se grub.cfg vesele přepíše podle toho, co je nacpané v těch ostatních souborech — pokud je tedy neupravíš jsou ti úpravy grub.cfg na hovno…

  8. bibri napsal:

    >Pozor — /boot/grub/grub.cfg sice je obdoba /boot/grub/menu.lst, ale nemá se ručně upravovat

    No a zkoušel jsi upravovat ty podivnosti v /etc/grub.d/? – vždyť to je naprostý masakr :)

  9. Vojtěch Trefný napsal:

    > No a zkoušel jsi upravovat ty podivnosti v /etc/grub.d/? – vždyť to je naprostý masakr :)

    Zkoušel ale neuspěl :-) Zatím jediného úspěchu jsem dosáhl v tom, že se mi podařilo nastavit zobrazení nabídky grubu (ale zopakovat bych ten postup už asi nedokázal)… Bude to ještě zajímavé :-)

  10. Vlastimil Ott napsal:

    Proboha, co to máte za koníčky? To nemůžete normálně chlastat a chodit za holkama jako normální slušní kluci? ;-)

  11. Vojtěch Trefný napsal:

    > To nemůžete normálně chlastat a chodit za holkama jako normální slušní kluci? ;-)

    To jsem zkoušel, ale věř mi, že Linux je mnohem zábavnější :-)

  12. Nahodny vseznalek napsal:

    „Hmm, to je moc hezké, jen to má zádrhel, že abych ji mohl použít, musím tak tři dny studovat manuály a „filosofii“ GRUBU.“

    Teda pane Bibre, vzdycky jsem si myslel, ze to je to prave na Linuxu a tak to ma byt. A ono nee :-)

    PS: Pozdravuji pana Otta, mozna by se dalo napsat, ze ovladani Grubu2 je „intuitivni“, treba bude pan Bibr souhlasit :-)

  13. digri napsal:

    Heh, to zní jako slušnej masakr.

    Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě, že? :-)

  14. bibri napsal:

    >Teda pane Bibre, vzdycky jsem si myslel, ze to je to prave na Linuxu a tak to ma byt. A ono nee :-)

    Hmm, to je dost mimo, nepamatuji si, že bych někdy něco takového na Linuxu obdivoval …

  15. Nahodny vseznalek napsal:

    bibri: To ne, to Vam neprisuzuju, ani to netvrdim a hlavne jsem to nemyslel zle. Z diskuse na ubuntu jsem se prave kvuli Grubu2 dostal sem (vicemene nahodne skrze google) a ted jsem cetl ten vodopad nadavek zavrseny tim, ze nechcete „tri dny studovat..“. Me to normalne pobavilo (opet to nemyslim zle), protoze kdyz se nekde dostanu do diskuse, (jako napr. na ubuntu foru o zjednodusovani Ubuntu), tak hodne lidi prave uvadi jako vlastnost potencialniho uzivatele Linuxu „cist man stranky“ s tim, ze je to dokonala napoveda.
    Takze jestli jsem se svym neobratnym vyjadrenim (napsanym pod silnym dojmem Vaseho textu :-) ) Vas dotknul, omlouvam se, opravdu jsem nic takoveho nechtel.

  16. bibri napsal:

    >ted jsem cetl ten vodopad nadavek zavrseny tim, ze nechcete „tri dny studovat..“.

    Tady pozor – mně nevadí, že vývojáři si to dělají takhle složité, to je jejich věc. Mně vadí, že tím prudí i ostatní, místo aby nabídli jednoduchý a pochopitelný přístup ke svému programu.

    Problém je v tom, že když daný nástroj nejsou schopni ovládat ani lidé kteří jsou „in“, jak se k tomu má postavit obyčejná lama?

    > … kdyz se nekde dostanu do diskuse, (jako napr. na ubuntu foru o zjednodusovani Ubuntu), tak hodne lidi prave uvadi jako vlastnost potencialniho uzivatele Linuxu „cist man stranky“ s tim, ze je to dokonala napoveda. …

    No, už několik let se snažím prosazovat zcela odlišný přístup, který realizuji v knihách, časopisech atd. (nejsem samozřejmě sám). Proto mne podobné výstřelky i podobné „rady“ spolehlivě vytáčí, zřejmě jsem to také mylně vztáhl na sebe.

  17. Nahodny vseznalek napsal:

    Snad Vas potesi, ze (pokud se nemylim) mam Prirucku k Mandrive 10 a Ubuntu 8.10, ktere jste napsal :-).

  18. Compaq napsal:

    Normálně se snažím zprovoznit GRUB2 pro 3 systémy každej den do cca dvou do noci. Včera jsem šel v 23 hodin spát, protože výsledek je vždy úplně stejnej: nic… Prostě jsem nedocílil toho, abych mohl mít v jedný bedně Ubuntu, SUSE i Windows… :-)

  19. bibri napsal:

    No já přišel na problém jež způsoboval chybu v bootování Mandrivy z téhož disku.

    V /boot/brub/grub.cfg byl i Mandrivy špatný root pro initrd – ten generátor to podělal. Byl tam jako oddíl uveden ten z Ubuntu, přičemž initrd.img na ubuntím oddílu chyběl. Vzhledem k běžnému názvu jsem to přehlédl (Mandriva to má jako symlink na default initrd, Ubuntu tam ten symlink nemá, proto chyba „file not found“). Po opravě na oddíl daného distra to bootuje. To je fakt neuvěřitelná stupidita…

    Windows ale stále nebootuji :(

  20. Janek napsal:

    Cumel jsem na grub2 v novem Ubuntu 9.10 skoro deset minut nez jsem pochopil, co se z ceho generuje.
    Pak jsem vymyslel prikaz: sudo grub-mkconfig > /boot/grub/grub.cfg
    Pred jeho spustenim jsem jeste prejmenoval 30_os-probe na 07_os-probe, protoze chci aby se windowsy startovali implicitne.
    Spoustenim vyse uvedeneho prikazu byl vytvoren konfigurak pro menu se vsema nalezenyma systemama (Tedy windows a linux)

  21. bibri napsal:

    >Pak jsem vymyslel prikaz: sudo grub-mkconfig > /boot/grub/grub.cfg

    Ten příkaz je popsaný v manu :) – bohužel, jak je popsáno výš, ty vygenerované položky nejsou moc správně.

  22. Franta napsal:

    Trošku hysterická reakce :-)

    1) za grub2 jsem velmi rád, dá se s ním krásně bootovat systém, kde mám LVM nad SW RAIDem (bootovací oddíl je v LVM, není potřeba žádný pomocný). Interaktivní práce v grubu je taky fajn, už mi párkrát zachránila život (resp. server), používám ho asi půl roku. A když se dívám na ty pluginy, je to úžasné, co všechno se dá do zavaděče dostat – trochu mi to připomíná operační systém :-)

    2) uživatelé Ubuntu řvát nebudou, protože je jim to jedno, aspoň většině. Ti si spokojeně používají svůj Linux a nějaké zavaděče neřeší (např. spolužačka vedle které jsem seděl dneska ve škole asi ani netuší, co to grub je, ale to jí nebrání, aby na svém EEE Linux používala – linux je už pro normální lidi :-).

    3) Ubuntu sám používám.

  23. bibri napsal:

    >1) za grub2 jsem velmi rád, dá se s ním krásně bootovat systém, kde mám LVM nad SW RAIDem (bootovací oddíl je v LVM, není potřeba žádný pomocný).

    Fajn, ať si to na servery dává kdo chce když to má výhody, to mne netrápí…

    >Interaktivní práce v grubu je taky fajn, už mi párkrát zachránila život (resp. server), používám ho asi půl roku. A když se dívám na ty pluginy, je to úžasné, co všechno se dá do zavaděče dostat – trochu mi to připomíná operační systém :-)

    Je to stejný krám jako Emacs – zajímavý operační systém, bohužel v něm chybí použitelný zavaděč.

    >2) uživatelé Ubuntu řvát nebudou, protože je jim to jedno, aspoň většině. Ti si spokojeně používají svůj Linux a nějaké zavaděče neřeší…

    Řvát bude každý, kdo má dualboot, což je většina uživatelů. V současném stavu není možné rozumně nastavit timeout či změnit default systém a to je prostě průser.

  24. brk napsal:

    Na Xbuntu 9.10 jsem přešel asi tři týdny přepsáním zdrojů a aktualizací, díky čemuž mi zůstat grub 1. Měl jsem v úmyslu po vydaní ostré 9.10 to nainstalovat celé znovu, ale jak to tak čtu, tak grub 2 riskovat nehodlám. I na jedničkový grub jsem si zvykal dlouho a přešel jsem na něj z lila teprve cca před rokem rokem a půl po nějakých 8 či 9 letech s lilem.

  25. bibri napsal:

    Vše se snad v dobré zvrátilo – nová verze startupmanageru v Ubuntu už umí obsloužit i GRUB 2, takže se dají naklikat alespoň základní věci jako prodleva a default boot. Windows 7 už taky bootují, tak aspoň něco.

    Sláva vývojářům!

  26. drhlik napsal:

    Odladěná verze Ubuntu 9.10 vyšla oficiálně až 29. října 2009, a Vy jako informovaný člověk a autor knih o Linuxu přece musíte vědět, že jste kritizoval neodladěné betaverze budoucích produktů. Proto Vaše reakce mi připadá poněkud nelogická.
    Vaše knihy se mi moc líbí. Váš fanoušek.

  27. bibri napsal:

    >kritizoval neodladěné betaverze budoucích produktů. Proto Vaše reakce mi připadá poněkud nelogická.

    Není to pravda. GRUB ve finální verzi Ubuntu neumí např. korektně detekovat a nastavit zavedení Mandriva Linuxu na sousedním oddíle. Některé chyby zmizely, jiné tam bohužel zůstaly. Zřejmě proto už jsem viděl balíček GRUB v updatech….

  28. Valerius napsal:

    Tak mě GRUB 2 také nepotěšil. Strávil jsem hromadu času tím, abych přišel na to, proč se mi neukazuje pomocí lm_sensors teplota, napětí, atp. Odpověď jsem nakonec našel tady: http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,41132.0.html … zlatý starý GRUB jednička =)

    Tak mě napadá, jestli časem (řekněme u verze GRUB 10) nebude potřeba zavaděč který zavede GRUB 10 a ten pak zavede Linux… =D

  29. jura napsal:

    Dobry den,
    jsem na techto strankach poprve, ale hned se me tu zalibilo :-) . Sice nejsem uzivatelem dister typu Mandriva, Mandrake, nebo jak se ted jmenuje ci ubuntu, ale proti nim take nic nemam. Rad bych pridal take svou reakci na GRUB 2, pane Bibr, naprosto s Vama souhlasim, je to shit, sam mam doma 3 OS, Visty, Fedoru 12 a Debian sid, ale bohuzel se potykam s konfiguraci Grubu 2 take. Proc to delat jednoduse, kdyz to jde slozite? Zlatej grub1, kde se zeditoval jeden soubor a bylo….To stejne bohuzel je nyni i s XORG, kde se vse v novych distrech dela autamaticky, zadny edit /etc/X11/xorg.conf , ale co delat, kdyz ta automatika selze, ze? O automountech, kde kdyz chci mountnout nejaky diskovy oddil rucne ani nemluve, protoze zadny /dev/sd* ci /dev/hd* tam pak nenaleznu. Posledni dobou me prijde, ze se z linuxu stavaji druhe widle, vse hrozne slozite, v textaku neupravitelne…..Zlata doba mount, xorg.conf, menu.lst, inittab atd….

  30. Petr napsal:

    Grub 2 mi taky zatím nesedl, řešim to zatím instalací „Grub Legacy“

    Ubuntu 9.10 + Grub Legacy
    Grub 2 (1.97 Beta 4) lze instalovat pouze do MBR na disku. Instalace do diskového oddílu není povolena.
    Pokud používáte zavaděč třetích stran jako XOLS, Multiple boot manager, … může při instalaci Ubuntu 9.10 použít „Grub Legacy“, který lze nainstalovat do diskového oddílu.

    1) Nainstalovat Ubuntu 9.10 bez zavaděče (volba v posledním kroku „pokročilé“)
    2) Po skončení instalace pokračovat v používání LiveCD
    3) Spustit terminál

    Oddíl s Ubuntu 9.10 pro tento příklad „sda6“ (upravte si dle vaší konfigurace)

    Vypíše tabulku s oddíly (pro kontrolu):
    $sudo fdisk -l

    Připojení oddílu s nainstalovaným Ubuntu 9.10
    $sudo mount /dev/sda6 /mnt
    $sudo mount –bind /dev /mnt/dev

    Instalce zavaděče „Grub Legacy“
    $sudo apt-get install grub
    $sudo grub-install –root-directory=/mnt /dev/sda6

    Přepnutí do „Chroot“
    $sudo chroot /mnt

    Instalce „Grub Legacy“ v chrootu
    $apt-get install grub

    Vytvoření /boot/grub/menu.lst
    $update-grub

    Ukončení „Chroot“ … CTRL+D

  31. MaSi napsal:

    Dobrý den,

    mě se „grub2“ také moc nezdá, ale za pomoci tutoriálu na stránkách http://maketecheasier.com/mastering-grub-2-the-easy-way/2009/11/19 jsem to asi po 30 minutách dal (tu hodinu studia a googlení do toho nepočítám;-)), No a včera jsem narazil na wiki v čj na stránkách http://wiki.archlinux.org/index.php/GRUB2_(%C4%8Cesky)

    Snad Vás to zachrání před antidepresivy;-)

    Zdar

  32. unix_since_1997 napsal:

    GRUB2 team by měl mít na stole velký nápis „K.I.S.S. = Keep It Simple, Stupid!“
    http://cs.wikipedia.org/wiki/KISS

Vložit komentář

Váš e-mail nebude nikdy zveřejněn nebo nikomu sdělen. Požadované údaje jsou označeny *

*

*