Mandriva Linux 2010.0 CZ je ve výrobě!

Nový Mandriva Linux 2010.0 CZ odešel do výroby v pátek 13. 11. – no, snad se tenhle datum neprojeví na kvalitě :) (credits: Vlastimil Ott, Jiří Eischmann, Peťoš Šafařík, Milan Kozák a já). Když to dobře půjde, bude kniha dostupná ještě koncem tohoto týdne (okolo 26. 11.). Stručně největší změny: základy práce rozseknuty na několik kapitol – dost byl rozšířen popis KDE4 a je nyní naprosto luxusní, stejně tak přibyla kapitola o netboocích včetně popisu instalace bez DVD mechaniky (Vlasta). Kapitola o Ovládacím centru Mandriva je hodně překopaná a rozšířená (Peťoš), dále velká úprava FAQ, seškrtání obecných věcí a přidání těch specifických pro Mandrivu. DVD média jsou jako vždy výborná (Martin Fiala), je na nich spousta softwaru včetně několika vychytávek. Speciální český/slovenský balíček zařídí bezproblémové „vytunění“ nainstalovaného distra (software, kodeky, písma atd.). Média bohužel nejdou přidat při instalaci (chyba instalátoru), takže ovladače se řeší zase až po instalaci – ach jo… Zbývá jen dodat, že s novou verzí jsem velmi spokojen (nejen se vzhledem) a podle všeho nejsem sám. Aktualizováno: doplněn detailní popis s obrázky a ukázkami.

Co nového v knize?

Trochu jsme se snažili, snad to bude vidět a uživatelé to ocení :). Stejně jako pokaždé jsme zamakali na připomínkách získaných přímo od čtenářů a uživatelů. Hodně se škrtalo, především starý a „ohraný“ obsah a pak hodně neaktuálních věcí (mezi verzemi byla rok pauza). Do autorského týmu přibyl nový  mandrivabijec – Peťoš Šafařík, známý mezi mandriváky především svými balíčky. Protože se potřeboval zaučit, dostal toho na záda opravdu hodně – od instalace až po Ovládací centrum :). Nicméně zvládl to všechno na nováčka výborně, což potvrzují i recenze (LinuxEXPRES,  Root,  ABCLinuxu). Vezmu to popořadě…

Obálka knihy Mandriva Linux 2010 CZ

Aktualizované úvodní kapitoly, zkoušeli jsme i soužití na disku s Windows 7, vše bez problémů funguje.  Hodně byla zlepšena a aktualizována instalace, maximálně a do detailu bylo popsáno rozdělení disku s Windows. Přestože je to celkem jednoduché ukazuje se, že praxe je o něčem jiném a skoro každý má doma nějakou „specialitu“, takže ono jednoduché zmenšení oddílu není nikdy tak jednoduché. Vše bylo popsáno tak, aby si se svou situací poradil každý, komu nestačí jednoduchá výchozí schémata pro rozdělení disku. Hodně jsme pročistili specialitky na konci kapitoly (problémy při instalaci) a přibyla nová část  o instalaci na počítače bez DVD za pomocí sítě a/nebo USB disku. Kapitola obsahuje i upozornění pro stávající uživatele Mandriva Linuxu, kteří se mohou při/po instalaci setkat s touto stupiditou (vývojářům nakopat!!!).

Kapitolu se základy práce rozsekal Vlasta na tři kusy. První se na čtyřiceti stranách hodně podrobně věnuje prostředí KDE 4.3, ze kterého jsem alespoň já docela nadšený. Myslím, že každý náročný uživatel by si měl toto prostředí důkladně vyzkoušet protože pak zjistí, že už nic jiného nepotřebuje a ani nechce :). Je to luxus a Vlasta si na něm dal záležet. Příště to asi připadne na mě, na tu práci se moc netěším, ale na nové KDE ano :). Uvidíme. Následuje třicet stran o GNOME, které preferuje skoro polovina uživatel Mandriva Linuxu. GNOME je jednoduché a „prostě funguje“, určitě by něm měli uvažovat uživatelé se starším hardwarem, protože i na 8 let starých počítačích funguje o poznání svižněji než KDE.

Další kapitola je pecka pro uživatele malých populárních hraček – netbooků. Obsahuje popis prostředí XFCE a LXDE, která se na tyhle růžové skoropočítače hodí docela dobře. Popsány jsou různé nástroje určené pro netbooky, dále pak trochu odlišná správa softwaru a instalace doplňků (nemají DVD, že ano), a Vlasta se hodně věnuje optimalizaci. Systém lze ořezat tak, že i na malé obrazovce bude hodně místa a vše poběží jako z praku. Kdo chce vymačkat ze svého netbooku maximum, měl by si tuto kapitolu přečíst raději dvakrát. Vlasta si dal opravdu záležet a ušetřil každý pixel a procento výkonu, které našel. Ocení ji podle mne i uživatelé starších a pomalých počítačů.

Aplikace – žádné velké změny, nepoužívané aplikace z vyřazeného KDE3 jsme nahradili a kapitolu celkově zkrátili tak, aby zbylo dost místa na speciální obsah o Mandriva Linuxu. Časem ji budeme zkracovat ještě víc, ale to odložíme na dobu až vyjde chystaná (a bohužel mnohokrát odložená) kniha o linuxových aplikacích.

Nastavení systému – Peťoš zaválel, celou kapitolu řádně zrevidoval, otestoval MCC a doplnil nové nástroje, přibyly některé hotové postupy. Kapitola pěkně nabobtnala a najdete v snad ní úplně všechno, co ovládací centrum Mandriva Linuxu umí od nastavení zavaděče, přes propojení se systémy  Windows až po zabezpečení počítače. Podobným stylem byla upravena též kapitola o správě softwaru, tedy o RPMDrake a urpmi. Už nechci vidět na fóru žádné hloupé dotazy :).

Kapitolu s FAQ a návody jsme proškrtali a doplnili aktuálními problémy a dotazy. Je to hodně nesouvisejících věcí, nemám sílu to všechno popisovat… Obsahuje též poinstalační řešení výše zmíněné vývojářské demence. Tímtéž si prošly i odkazy, kde jsme nechávali jen užitečné a aktuální věci. Alespoň zbylo volné místo na ty předchozí lahůdky. Ještě obsah a ukázky, ať už to mám za sebou:

Obsah DVD

Co říct, je podobný jako minule, ale samozřejmě aktualizovaný. První DVD jsou instalační a jde o klasickou free edici Mandriva Linuxu a teprve druhé“Extra DVD“ udělá z nainstalované edice úplně jiný systém. Často je tohle DVD podceňováno (třeba tady na konci) a já nechápu proč. Na mandriváckém fóru se minimálně polovina dotazů točí okolo těch stejných věcí – nejede Skype, nejede flash, nejedou multimédia, nejede streamované video, nejede něco na 64bitech a tak pořád dokola a dokola a dokola. Přitom hergot stačí koupit si tu knížku, vzít to druhé DVD a kliknout na dvě ikony. Je to tak složité? Není.

Spousta lidí si myslím, že druhé DVD jsou jen přidané balíčky stažené z netu. Jistě, ty tam jsou, ale kromě toho těmi skripty upravuje výběr softwaru, doinstalováváme komponenty a opravujeme chyby, které jsme našli tak, přidáváme překlady atd. Prostě děláme to tak, aby bylo používání systému pro normální uživatele co nejjednodušší a pokud možno bezproblémové. Když si lama stáhne Mandrivu tak několik dalších dní tyhle věci rozchází a má s tím obvykle potíže  – speciálně když na Linux nikdy předtím nesáhla nebo přechází z jiného distra. Opravdu to dnes a denně vidím na fóru. Tady je má připravené, za 15 minut hotové a funkční, to všechno za pár šupů… Nechápu to. Dost, konec, musel bych se zase rozčílit – zájemce o detaily odkáži třeba do této diskuse.

Na Free+Extra DVD jsou kompletní repozitáře Main, Contrib a Non free, což znamená asi 12 GB dat pro každou platformu (32/64bit). Jsou to prostředí, programy, ovladače, témata, fonty, zkrátka kompletní vybavení pro Mandriva Linux. Na Extra DVD je i repozitář PLF ovšem bez licenčně závadných věcí. Dále je tam Adobe Reader a Flash, Opera, Google Chrome (beta) a Google desktop, Picasa, Skype (beta1) s češtinou a skripty pro jednoduché přidání všech zdrojů pro české i slovenské uživatele (detaily jsou v knize). K tomu asi 400 MB různé elektronické dokumentace se zaměřením na začátečníky a konkrétní programy. Kniha vyšla hodně brzy, na DVD tentokrát nejsou aktualizace. Jak vypadá prostředí už jsem tady ukazoval, takže ještě povinné obrázky médií:

Instalační DVD 32bit Instalační DVD 64bit Extra DVD 32bit Extra DVD 32bit

Historky z natáčení

I tentokrát přidám pár obrázků, protože minule lidi psali, že tyhle historky z natáčení jsou prý nejzábavnější.  Hrabal jsem se chvíli v archivu a něco našel, takže tahle (zleva doprava) vypadá:

  • Pracovní stůl po vydání verze 2006 (krabice s 2 knihami), vepředu je doping, vedle notebooku trocha té inspirace a na té krabici od pizzy je rozpis výroby a distribuce, opravdu jsem nestíhal :). Omluvte sníženou kvalitu, fotil jsem to mobilem během dopadnutí do postele (byla hned za mnou).
  • Zmršený screenshot (zaškrtnuta špatná volba, co, páni autoři?), u kterého je rychlejší „oprava v Gimpu“ než aranž nového okna :). Dělám to běžně, Vlasta se smál když to viděl poprvé :). Lidi se diví, nevím proč, když může mít běloch černou ruku, tak tohle je maličkost.
  • Zauzlovaný OpenOffice.org – takhle to vypadá, když je produktivita autora vyšší než schopnost Writeru přijímat text :). Bez komentáře…

Mandriva je hotova, hajdy na kutě! Oprava screenshot v Gimpu :) Zauzlovaný a nestíhající OpenOffice.org Writer

A to by bylo asi vše. Mandriva Linux 2010 CZ je možné zakoupit přímo u mne, dále třeba v Liberixu nebo tradičně na shop.qcm.cz. Uvidíme, jak se bude prodávat a jestli tentokrát vyjde jarní verze v češtině.

pridej.cz

Komentáře

  1. Pavel Fric napsal:

    Bylo to někdy koncem října 2002, když jsem se svezl do Brna, abych se před pátou večer přes vrátného dopátral pracovníka firmy QCM, který tam tehdy ještě byl a přišel mi otevřít přes dvůr, a pak prodal tehdejší, myslím, 4 CD v plastovém obalu. Zrovna do toho komplexu baráků na Kolišti jsem pak chodil pravidelně dalších pět let kvůli jiným záležitostem.

    Po přestěhování jsem kupoval vydání na Rybářské? Před rokem jsem nakupoval v knihkupectví u Barviče a Novotného. A teď předpokládám, že bych moh zajít do M-paláce, to bych měl při cestě, anebo, kdy vlastně očekávat nabídku v knihkupectví. Kdysi se psalo i o tom, že to má svůj smysl.

    Ten pátek 13tého je šťastné datum. Možná je to ten hledaný pátek 13tého. Už je za námi. -_-

  2. fri napsal:

    Zatím je pro mě určitým zklamáním, že ovládací centrum svým způsobem zamrzne vždy, když chci přidat nějaký program, takže teď nemůžu přehrát ani DVD a vlastně můžu jenom doufat, že to nějaká aktualizace spraví, když mi ani nejdou přidat další zdroje. na „extra“ DVD, nainstalovat programy.

  3. fri napsal:

    Takže, abych své dosavadní zkušenosti shrnul. U jednoho PC se zasekl instalační proces na tom, že se mu ani nepodařilo dostat se k úvodní obrazovce s výběrem jazyka. není na tom nic divného, s tím rok starým počítačem má Linux zřejmě problém, protože stejnou situaci jsem zaznamenal před rokem, a dostal jsem tam akorát betu2 Mandriva Linuxu, která se přes úvod dostala, jenom jí nejede zvuk.

    U druhého 32 bitového skoro pět let starého počítače jsem kvůli popsaným problémům sáhl k tomu, že jsem si těch pár věcí, co jsem chtěl instaloval přes nalezení balíčku v Dolphinu a o zbytek se postaral program na instalování; jenom to chtělo, když zrovna chtěl něco z druhého DVD a pak hlásil, že nemůže najít ten balíček, kvůli kterému jsem to dělal, na prvním, jednoduše spustit instalaci prvního balíčku znovu.

    U čtyři roky starého nojbůku jsem zkusil akualizaci systému, což se za hodinu podařilo, ovládací centrum jede, jak má, jen zatím musím na začátku vybírat starší jádro, protože po zvolení první nabídky v pořadí se věc zasekne na černé obrazovce. Jinak dobrý. Na jiném hardware je situace třeba lepší.

  4. fri napsal:

    U letitého stolního 32 bitového PC se situace s instalací přes kontrolní centrum sama od sebe zlepšila, takže teď už to zřejmě funguje.

  5. fri napsal:

    Když tak čtu někdy články o směřování Linuxu a různých poznámkách nejrůznějších lidí o tom, jak věci nefungují a jak je vše rozvrtané, a brzy nastane konec světa, tak si myslím, že jsou to přehnaná tvrzení. Zrovna Mandriva, až na takovou věc, jakože při instalaci, i když nabízela přidání dalších zdrojů, se to zrovna nepovedlo, vypadá velice dobře. Takže, i když jsou věci, kvůli kterým jsem se vás pane Bíbre chtěl zeptat na to, jestli teď pořád dobře spíte :-), musím vám popřát, aby se vám i přes ty věci, z kterých by si některý obyčejný uživatel začal rvát vlasy, dobře spalo a dobrou náladu a přiměřené očekávání a odhodlání do další práce.

  6. Aminux napsal:

    Tak už jsem si zakoupil knihu a chtěl nainstalovat 64 bitovou verzi. Bohužel se instalace nezdařila. Proklikal jsem se přes rozdělení disku, výběr balíčků, po započetí instalace to po pár minutách hodilo eror něco ve smyslu, že nelze nainstalovat 240 balíčků následováno výpisem. už si tu hlášku přesně nepamatuju. Tak jsem to zkusil ještě jednou od začátku a výsledek stejný. Zkusil jsem tedy ještě 32 bit. verzi a u ní proběhla instalace bez problémů.
    Mám podezření na vadné DVD u 64 bit. verze. Je možné to DVD nějakým způsobem vyměnit?
    Ještě mě napadlo, že bych si tu 64 bit. verzi stáhnul. Šlo mi hlavně o knihu, případně Extra DVD. Zajímalo by mě, jestli je v takovém případě možné použít Extra DVD v kombinaci se staženou free edicí? Předpokládám, že snad ano.
    Děkuji.

  7. Aminux napsal:

    Tak se mi to nakonec podařilo. Přendal jsem DVD do druhé mechaniky a z ní to už šlo. Přitom ta ze který to nešlo je novější. No nic. Hlavně, že se povedlo. Takže už mám 64 bit. verzi.

Vložit komentář

Váš e-mail nebude nikdy zveřejněn nebo nikomu sdělen. Požadované údaje jsou označeny *

*

*