Eutanazie? Všemi deseti!

Politika je svinstvo, nicméně kdybych se do ní jednou pustil, budu mít jako důležitou věc v programu také legalizaci eutanzie. Proč? Je to jednoduché ….

Protože:

  • Nechci, aby mne bolel každý pokus o pohyb.
  • Nechci žrát na všechny svoje neduhy dvacet prášků denně (zcela marně).
  • Nechci být ve stavu, kdy se neumím sám najíst nebo napít.
  • Nechci, aby mne na záchodě někdo sledoval, jestli „už jsem“.
  • Nechci budit zbytek rodiny několikrát za noc kvůli tomu, kolik je hodin.
  • Nechci terorizovat všechny okolo nesmyslnými příkazy.
  • Nechci se koukat z okna ven bez možnosti vstát a jít se tam podívat.
  • Nechci si dělat do vlastní postele bez možnosti to ovlivnit.
  • Nechci být naprosto ve všem závislý na jiných lidech.
  • Nechci ležet a čekat několik let na smrt jako na vysvobození.

Mohl bych vymyslet ještě dalších padesát bodů, ale je to celkem zbytečné. Píšu sem hlavně proto, abych se po dalších čtyřiceti letech věděl, kam a na co se při rozhodování podívat. Eutanazie je citlivé téma a nikdy bych nechtěl rozhodovat o smrti jiných lidí. Ale dovedu si představit situaci, kdy bude dobré mít možnost rozhodnout o své vlastní smrti a proto budu legalizaci podporovat. Dlouho jsem přemýšlel, ale mám jasno.

Odpůrci eutanazie se obvykle ohánějí humanismem a právem na život. Hmm, a co právo na smrt? Žijeme v době, kdy je běžné zajít si na potrat a život vzít. Čistě logicky – máme-li právo takto rozhodovat o cizím životě, proč nemůžeme rozhodovat o svém?

Až mi někdo bude argumentovat proti, pošlu ho do nějaké LDNky nebo do hospice, ať se podívá, jak to vypadá, když se konec života moc nevyvede. Jestli se vrátí se stejnou argumentací, zařídím mu tam na tři měsíce brigádu – problém to nebude, lidí v tomhle oboru je trvalý nedostatek.

Já tam viděl ležící skoro-mrtvoly, většině případů uměle udržované při životě. Doktoři dneska umí zachránit člověka hrobníkovi z lopaty, bohužel tak často prodlužují nejen život, ale i utrpení – velmi často zbytečně. Takhle nevypadá ani humanita, ani život, ani úcta k němu.

Až bude jednou referendum o euthanazii, tak řeknu „ano.“ Protože vím, že se to jednou bude týkat i mne.

pridej.cz

Komentáře

  1. martin plachý napsal:

    Ahoj, všechny důvody jsou dobré a nejlepší do politiky. S eutanazií bych souhlasil, ale mám dojem, že v naší české zemičce se tak dostane lidem do rukou nástroj, jak se zbavit nepohodlného táty, dědy…Takže: eutanazii ano v případě, že bude fungovat Státní Smrtící ústav, s veřejně přístupným pořadníkem. Jako zdravotní sestra s praxí v hospicu i na interně JIP bych se tam nechal zaměstnat jako smrtič. Na tuhle práci se totiž bude těžko hledat pořádné hovado. S pozdravem martin

  2. fri napsal:

    Humanismus v podání naší civilizace je údajně jen fráze.

    Hodně lidí hodně věcí nechce, a přesto jich mají plný kopec.

    Lidé jdou za smrtí. Skončí bolest, když umřou? Takto je eutanázie pojímána jako předčasná, nebo včasná smrt, ale kdy je na ni čas.

    Říká se, že vidličkou a nožem, si kopeme hrob. Takže, kdo za naši bolest může, když se k ní v podstatě prožereme?

    Podle takového Kurta Tepperweina se celý život likvidujeme tím, že do sebe hrneme potravu, která nás překyseluje – a je jednodušší vytvořit si v žaludku kyselé prostředí (zjednodušeně: sladké v jakémkoli množství spíš než zelenina a ovoce, masa, co hrdlo ráčí a břuch snese).

    Kdyby se to vzalo z pohledu toho, jak asi tak od dvaceti často myslíme, tak naše držky začínají být brzy čím dál víc protažené, a výraz v ksichtu pobledlý.

    Podle jednoho mystického textu z 19. století, který počítá s věčností života, tím, čemu se říká zákon příčin a následků – a je to křesťanský text, končí sebevrazi na Měsíci, a tam po určitou dobu, kromě jiného, vzpomínají, jak dobře jim chutnal i ten nejsušší chleba tady – z života se nedá „vyvlíknout“, ale dá se „ještě víc posrat“. Anebo zlepšit – když bysme věděli, jak na to, a dělali to tak.

    Optimismus – očekávání toho nejlepšího ti tedy Ivane vřele doporučuju

  3. Uran napsal:

    Taky jsem pro eutanazii vsemi deseti. Jen by to chtelo zavcasu vlastorucne definovat podminky za kterych ma byt vykonana.
    Dovedu si predstavit, ze behem starnuti dojde v mem smysleni k nazorovemu posunu a uz se mi nebude chtit umrit a bude mi stacit pouhe prezivani, v horsim pripade skoncim s „alzheimerovou chorbou“ a bude vymalovano.

    Predstavuji si to naivne jako takovy dotaznik, kombinace zdravotniho stavu / inteligence, ktery bych musel pravidelne vyplnovat … Pokud ho odmitnu vyplnit nebo neprojdu tak by nasledovala eutanazie (treba i nucena).

    Jeste jsem koketoval s tim, ze bych si najal osobu, ktera by pravidelne kontrolovala muj psychicky a zdravotni stav a v pripade prekroceni nekterych hodnot by me zabila. Coz ovsem ztroskotalo na mem nedostatku penez pro takovehoto „vraha“.

  4. hanus napsal:

    Souhlas. Jen ty pravidla k provedení nesmí vymýšlet Ti idioti ve vládě nebo v parlamentu/senátu, nemluvě o havraní lobby – není to tak dávno, kdy po Polsku jezdily sanitky a čekali až klient zaklepe bačkorami, aby za něj mohli inkasovat…

  5. loiza napsal:

    Ivan, odvážná myšlenka, že to tady budeš za 40 let hledat :o

    Kdysi jsem si přivydělával „darováním“ života, dneska bych to ze zásady nedělal. Lidé, kteří nemohou mít děti, je mít asi nemají. A, zjednodušeně řečeno, při troše pokory by měli uznat, že si za to mohou sami (pro lidi ukolébané konzumem se zcela bezděky například při výběru partnera stala směrodatnou „vůně“ deodorantu místo tělesného „pachu“, atd.).
    I samoregulovaná euthanasie je sebevražda. Svůj život, ať je v poslední fázi pro okolí jakkoliv trpkým poznáním, bych si na základě stejné zásady zřejmě nebral.

  6. loiza napsal:

    …otázkou zůstává, jestli bych buřtovi dal u voleb svůj hlas, aby na to měli právo ostatní. Ale nešť! Lidi si už odklepli tolik zvrhlých práv – řídit auto, chodit k doktorovi… , kterými se potřebují vzdálit svému poslání, místo aby mu naslouchali.

  7. Rozumbrada napsal:

    Ano. Nejlepší bude všechny nepotřebné utratit. Nejlépe ještě před důchodem. Aneb konečné řešení důchodové otázky.

  8. primaweb65 napsal:

    No, za nějakých 20 – 30 let tady bude víc důchodců, méně těch, co budou v produktivním věku a ať si říká o důchodovém spoření kdo che co chce, vždycky to bude tak, že ti co budou dělat, budou živit ty, co už dělat nebudou. V té době se jistě najde mnoho ochotných politiků, kteří vyhoví volání lidu a stanoví humánní pravidla usmrcování. Vždyť už dnes je pro to mnoho chytráků všemi deseti. Z těch dnešních chytráků budou za těch třicet ležáci, kteří budou na obtíž. Tož půjdete. Kdo chce kam… tož tam dojde…
    :-)
    :-(

  9. Tlapička napsal:

    S eutanazií nesouhlasím stejně jako nesouhlasím s umělým prodlužováním života pomocí léků.

    Naopak myslím, že velkou pravdu máš v tom, že potrat je ještě něco horšího než eutanazie. Je to zbavování se nepotřebných. Eutanazie je jen mezikrok. Napřed povolíme eutanazii na vlastní přání a pak se posuneme jenom o kousek dál a bude to eutanazie na přání příbuzných — už je nepotřebný.

    Hlavně si ale myslím, že i těžce nemocný člověk nemusí trpět a jeho život může mít určitou kvalitu. Naprostá většina lidí, kteří chtějí eutanazii se IMHO bojí dvou věcí: samoty a bolesti. Pokud toto odstraníme mají chuť žít.

    Doporučuji toto video: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1109928664-cesta-domu/20356226249/

  10. bibri napsal:

    Loiza>… Lidé, kteří nemohou mít děti, je mít asi nemají. …

    Odvážná myšlenka – když ji aplikuješ důsledně tak „člověk, který se sám nenakrmí, by měl zemřít hlady.“ Tudy cesta nevede, takhle jednoduché to opravdu není.

    Rozumbrada> … Aneb konečné řešení důchodové otázky.
    primaweb65> … stanoví humánní pravidla usmrcování. …

    Přečtěte si pořádně, co píšu, až pak rozumujte (speciálně pak třetí odstavec zespoda). Nikoho zabíjet nechci a nebudu – jde o moji možnost skončit svůj vlastní život.

    Tlapička> … nesouhlasím s umělým prodlužováním života pomocí léků.

    To já právě taky ne, ale jak to chceš rozlišit, kdy to je prodloužení a kdy ne? A týká se to jen léků – co takhle člověk, který leží na posteli (až do smrti), má umělou výživu, dýchání atd.? Pomáháme mu nebo mu uměle prodlužujeme život?

    Rozhodnutí není na nás, ale na něm. Pokud ale prohlásí, že nechce takto „uměle“ žít, nedá se s tím dnes nic dělat…

    Tlapička>Hlavně si ale myslím, že i těžce nemocný člověk nemusí trpět a jeho život může mít určitou kvalitu. Naprostá většina lidí, kteří chtějí eutanazii se IMHO bojí dvou věcí: samoty a bolesti. Pokud toto odstraníme mají chuť žít.

    Není to pravda. Za prvé – ne každá bolest jde odstranit. Že někoho nafetujeme opiáty neznamená, že necítí bolest. Za druhé – uvědomění si vlastního stavu je častokrát mnohem horší, než fyzická bolest a v důsledku nemusí vést k chuti do života. Spíš naopak.

  11. fri napsal:

    Ti, kterým je víc jak šedesát říkají: „Už se kácí v našem lese“, když vidí odcházet lidi ze své generace.

    U ještě starších jsem slyšel: „Všechno tu nechá a půjde.“

    A pro každou věkovou skupinu: „když duše chce, nezastaví ji (v odchodu) nic.“ Takže všechno má svůj smysl, jen může mít jeden dost velký pocit, pokud si uvědomuje i to, že až příliš často nedohlíží následků svých myšlenek a činů.

    Pokud ještě potřebujeme jako lidstvo nějakou životní zkušenost, další poznání dobra a zla, tak mnozí připomínají, že hodně z toho, co je málokomu po chuti, už tu v mnoha podobách bylo.

    A jako vždy stojí každý před rozhodnutím, každý okamžik. A protože je to možné, pak se hodí na tomto místě zopakovat, co už bylo řečeno jinými: „Pryč s tím vším utrpením,“ To půjde. Všechno dobře dopadne.

  12. hanus napsal:

    Tak se možná už brzy dočkáš:
    http://zpravy.idnes.cz/novy-zakon-umozni-pacientum-odmitnout-umely-zivot-na-pristrojich-1d8-/domaci.aspx?c=A110605_210616_domaci_abr

Vložit komentář

Váš e-mail nebude nikdy zveřejněn nebo nikomu sdělen. Požadované údaje jsou označeny *

*

*