Hezké srovnání kompresních programů

Nedávno jsem narazil na velmi dobré a praktické srovnání kompresních programů pro Linux/Unix. Výsledky odpovídají mým zkušenostem: co se rychlosti týče, starý gzip je nepřekonatelný a na rychlé zálohování rozhodně nejlepší (v paralelní  variantě pigz), ztrácí ovšem body u špatně komprimovatelných dat.  O dost lepší kompresní poměr v přijatelném čase nabízí ještě bzip2, resp opět jeho paralelní varianta. Sám používám pbzip2, jiné jsem nezkoušel, dle článku to nemá moc cenu, výsledky jsou podle odkazovaného článku stejné. Dále je to už hodně o čase, který chcete balení věnovat :)…

Zkoušel jsem 7zip, ale ten má několik omezení – problémy s právy (řeší tar) a využívá jen dvě jádra, tzn. při vyšším počtu jader ztrácí na konkurenci. Úroveň komprese je dobrá, čas dlouhý, nicméně o dost kratší než lzip, který zase trochu lépe komprimuje. V článku popsaný plzip jsem nerozchodil, už nevím proč, čas by asi zlepšil i když podle mne to bude pořád moc dlouho.  Můj tichý favorit je xz (v článku není vůbec), ovšem i ten má omezení: parametr –threads prozatím není implementován a paralelní fork pxz jsem nerozchodil – tvrdohlavě mi cpe nějaký temp někam do /, kde nemám dost místa (řešení vítáno). Škoda, urychlení by bodlo, už s 2 jádry by byl pravděpodobně rychlejší než 7zip a má o fous lepší kompresi. Populární rar jsem nezkoušel vůbec, nějak jsem k němu nepřilnul, podle mne by byl někde mezi pbzip2 a 7zipem.

Stručné výsledky balení mého 40GB home, který ovšem obsahuje spoustu nekomprimovatelných dat (obrázky, videa, PDF, RPM balíčky apod.), zaokrouhleno na minuty a gigabyty, baleno na dvoujádrovém CPU E8400 + 8 GB RAM: pigz – 38,5G/30min; pbzip2 – 31G/134min; 7zip – 27,5G/302min; xz – 27G/486min; pxz – n/a; lzip – 27G/1470min; plzip – n/a, rar – n/a. Není to s default parametry, všechno jsem vytunil, co to dalo (maximální komprese a další), snad vám to alespoň orientačně k něčemu bude. Ještě poslední poznámka: data jsembalil  z interního SSD disku na externí USB disk.

pridej.cz

Komentáře

  1. lzap napsal:

    Vyborny je lzop, na zalohy. Velmi rychly.

  2. Pavel Kysilka napsal:

    zdravim,

    diky za prehled. Osobne pouzivam pbzip2 nebo 7z.
    Na 6 jadrech to jede velmi svizne. S pbzip2 jsem velmi spokojen.

    Co mi ale schazi je zip komprese (zip,unzip aplikace), aby to jelo na vice procesoru. Nevim tedy, zda to je technicky mozne u teto komprese. Nejaky tip na nahradu teto aplikace by se urcite hodil.

    diky gf

  3. bibri napsal:

    7z umí jen 2 thready, zkusil bych pigz –zip…

  4. bibri napsal:

    Doplňuji odkaz na zajímavý lrzip:

    http://www.techradar.com/news/software/applications/best-linux-compression-tool-8-utilities-tested-933098?artc_pg=2

Vložit komentář

Váš e-mail nebude nikdy zveřejněn nebo nikomu sdělen. Požadované údaje jsou označeny *

*

*