Jak vypadá Mandriva Linux 2007?

Vypadá dobře, opravdu moc dobře. Mandriva Linux 2007 se fakt povedl. Ze všech stran slyším slova chvály, já jsem taky hodně spokojen. Verze je rychlá, příjemná, má poměrně málo chyb. Rozhodl jsem se proto, že vám ukáži, jak vypadá pořádně vytuněný Mandriva Linux na mém desktopu…

Tak jdeme na to bez řečí, toto je ten zázrak, můžete se kochat:

[photopress:mdv2007.jpg,thumb,centered]

Byl jsem nedávno u Lukáše Zapletala posílat nějaké ISO obrazy do světa. Ten mi vnuknul skvělou myšlenku – rošťák jeden! – na základě níž jsem se rozhodl, že vás seznámím také s předchozími verzemi Mandriva Linuxu. Nebudu chodil zbytečně dlouho okolo horké kaše a ukážu vám, jak vypadal (samozřejmě opět řádně vyšperkovaný) Mandriva Linux 2006 na mém starším Thinkpadu. Jak říkám, je to radost pohledět, co se s ním dá všechno udělat, no posuďte sami:

[photopress:mdv2006.jpg,thumb,centered]

Podařilo se mi splašit i screenshot starší verze 2005 LE (aka 10.2):

[photopress:mdv2005.jpg,thumb,centered]

Našel jsem i verzi 10.1:

[photopress:mdv10.1.jpg,thumb,centered]

A také 10.0:

[photopress:mdv10.0.jpg,thumb,centered]

Další část historie mého desktopu halí z velké části tma, protože ze starších verzí už jsem moc ukázek nenašel. Takže bohužel neuvidíte verzi 9.2, oceněnou Křišťálovým diskem, ani verzi 9.1 – první s českým manuálem od QCM, ani verzi 9.0 vydanou tenkrát ve spolupráci s Computer Pressem. Jedinou ukázku se mi podařilo najít z verze 8.2, tady je:

[photopress:8.2.jpg,thumb,centered]

Jak je vidět, Mandriva udělala za ten dlouhý čas dost velký krok kupředu… Jo a já jsem si tímto vyzkoušel nový Photopress plugin. Má sice nějaké mouchy, ale připadá mi z dostupných nástojů nejlepší a způsob práce s ním mi dost vyhovuje. Není ale lokalizován – když budu mít trochu časnu, možná se do toho pustím.

pridej.cz

Komentáře

  1. Vlastimil Ott napsal:

    Proč jsou ty obrázky tak malé? Myslel jsem, že uvidím plné rozlišení… :-(

  2. bibri napsal:

    Bo jsem si blbě nastavil photopres, takže mi zmenšuje obrázky. Musím se na to ještě podívat. Už by to mělo být v klidu…

  3. vk napsal:

    vzdyt to neni mandriva .- klasika ma prece KDE nebo Gnome , tento graficky desktop ani neznam .vim ze jich je vic ale tohle ukazovat), to je JAk ukazovat Ferrari na plechacich.sorry, jinak to vypada moc zajimave

  4. bibri napsal:

    Jistěže je to Mandriva, co jiného by to bylo? Akorát to není KDE ani GNOME nýbrž Enlightenment s GNOME panelem…

  5. Lukas napsal:

    Zdravim, trocha sem tento prispevok asi nepatri, ale na mandriva.cz som sa nevedel dopatrat odpovedi.

    Toz by ma zaujimalo ako dlho bude MDK2007 podporovana aktualizaciami a ci je pri CZ verzii nejaky rozdiel. Zistil som ze MDK Corporate je podporovany 5 rokov.

    Taktiez ma zaujima ci je podpora ADSL USB modemov v CZ verzii automaticka.
    Konkretne ma zaujima podpora na SK velmi rozsirenych Conexant AccessRunner based modemov. (rozbehat to nie je problem len ci to neni uz out-of-box).
    Vyzadovany je firmware, linux-atm a br2684ctl.

    Trocha skoda ze MDK narozdiel od SUSE nesplna LSB 3.1 :(

  6. bibri napsal:

    Toz by ma zaujimalo ako dlho bude MDK2007 podporovana aktualizaciami a ci je pri CZ verzii nejaky rozdiel. Zistil som ze MDK Corporate je podporovany 5 rokov.

    http://www.mandriva.com/en/security/productlifetime

    Taktiez ma zaujima ci je podpora ADSL USB modemov v CZ verzii automaticka. Konkretne ma zaujima podpora na SK velmi rozsirenych Conexant AccessRunner based modemov. (rozbehat to nie je problem len ci to neni uz out-of-box). Vyzadovany je firmware, linux-atm a br2684ctl.

    Nevím, nepoužívám USB modemy a nikomu to nedoporučuji. V drtivé většině jsou to zkriplená a ořezaná zařizení, se kterými jsou problémy i v systémech, které výrobce oficiálně podporuje. Speciálně to platí pro modemy zadarmo nebo „za korunu“. Pořádný modem (v tomto případě něco lepšího s ethernet rozhraním) se rychle vrátí na kvalitě spojení, ušetřeném čase a nervech.

    Trocha skoda ze MDK narozdiel od SUSE nesplna LSB 3.1 :(

    Nainstalujte si balíček lsb-3.1 (nabízí se to při instalaci).

    Příště, prosím, zkuste problémy řešit tam, kde se má, čili na http://www.mandrivalinux.cz (žádný z těchto dotazů jsem tam neviděl). Je tam víc lidí, kteří logicky více vědí – těžko očekávat, že budu znát modemy dodávané na Slovensku. Taky bych nerad měl z webu poradnu pro uživatele Mandrivy, zakládal jsem ho právě proto, abych si od práce odpočinul, a mohl se věnovat i něčemu jinému. Děkuji za pochopení.

  7. lzap napsal:

    Njn ukaž ten nový Enlightenment, rošťáku :-

  8. bibri napsal:

    Na to si ještě chvíli počkáš. Musím si dodělat téma pro E, to v první řadě. Mám problém problém s fonty v nadpisech oken, dále jsou tu ty hnusné standardní ikony aplikací – buď seženu rozumné nebo si je zase dokreslím sám :). A pak musím ještě vychytat pár věcí a upravit témata pro několik základních aplikací, aby se na to dalo jako na celek dívat. No prostě až budu mít jeden týden celý volný, začnu se tím zase zabývat. Naposledy jsem to dělal ještě na škole :)))

  9. Lucas napsal:

    Skus sa pozriet na http://www.elivecd.org, asi jedno z defaultne najkrajsie spravenych distier ake som videl.

  10. bibri napsal:

    Vím, co je elive, ale mně zkrátka standardní vzhled nevyhovuje. Proto ještě chvíli potrvá, než si to upravím k obrazu svému…

  11. JMR napsal:

    Zdravim,priznam se , ze mam z tech pochvalnych clanku na tema Linux Mandriva 2007 depresi.Snazim se spratelit s Linuxem asi uz 14 dnu, distribuce ML 10.1
    mi fungovala celkem bez problemu ,ale s Mandriva 2007 mam porad potize.Po opetovnem prihlaseni nejede nVidia ( FX5500, take FX5200), nefunguje mi sit atd.Ze jsou problemy s grafikou tomu bych rozumnel,ale proc sit ?
    Dekuji.
    JMR

  12. bibri napsal:

    Nevím, nenapsal jste nic, podle čeho bych to mohl poznat.

    Rada pro příště – co jede, do toho se nevrtá, je to sice stará unixová moudrost, ale platí pořád a zřejmě pořád platit bude.

Vložit komentář

Váš e-mail nebude nikdy zveřejněn nebo nikomu sdělen. Požadované údaje jsou označeny *

*

*