Uvolněna dokumentace pro MDV 2007 CZ

Konečně byla – po dohodě s Computer Pressem – uvolněna dokumentace k Mandriva Linuxu 2007 CZ (přímý odkaz na PDF). Budete-li mít nějaké náměty na zlepšení nebo připomínky, posílejte je přímo mně. Vydání nové verze se blíží a do konce měsíce bych na tom chtěl začít pracovat…

Posílat můžete cokoliv – od nalezených chyb faktických i jiných až po náměty na nová témata. Odezva komunity i obyčejných uživatelů je pro mně velmi důležitá – bez ní by dokumentace k Mandrivě nikdy nevypadala tak, jako teď. Knihy vždy upravuji na základě připomínek a požadavků čtenářů, takže oni v nich nakonec najdou to, co potřebují. A jsou spokojeni. Je to spousta práce, ale vyplácí se to – dovolím si citovat z e-mailu od pana Sostronka z Liptovského Mikuláše:

Vazeny pan Bibr,

este som len v prvej stvrtine Vasej knihy Mandriva Linux 2007 cz, ale neodolal som nutkaniu napisat Vam ohlas. Je proste uzasna. Pri pociatocnych problemoch s instalaciou Mandrivy (ked som nechtiac nenastavil dobre graficku kartu a ocitol som sa v textovom okne) som sa z problemov okamzite dostal pomocou Vasho manualu. A co viac, triky ako prepinat klavesnicu a mnohe dalsie su proste neocenitelne. Dufam ze Vas neurazi, ked napisem, ze si do tejto knihy zvyraznujem fixou dolezite veci. Myslim si, ze pre autora je velkou utechou, ked uvidi svoju knihu rozstrapkanu a dopodciarkovanu od pouzivania. Kniha tak splnila svoj ucel a nestala sa len okrasou na policke.

Dakujem Vam, ze ste si dali pracu napisat takuto knihu a tak podporili rozsirovanie Linuxu.

Takže pište, hlaste chyby, pište, pište, hlaste chyby a pište, co všechno byste chtěli. Neslibuji, že to tam všechno bude :), ale… No, možné to je :).

pridej.cz

Komentáře

  1. DabelS napsal:

    Panu Sostronkovi bys měl poslat novou fixu, protože jestli zvýrazňuje všechny důležité věci, určitě už nejednu fixu vypsal.

    Musím uznat, že i mne byla kniha velkým pomocníkem a nevím, kde bych bez ní teď byl.

    Překonat začátek přechodu na Linux je to nejtěžší a většinou rozhoduje o tom, jestli se u Linuxu zůstane (klidně i ne jako hlavního OS), nebo se zavrhne na mnoho let dopředu. Je potřeba s těmi začátky co nejvíce pomáhat, což tato kniha plní na 120 %.

    Díky!

  2. Botanicus napsal:

    Ahoj :)

    Jakkoliv osobně bych se Mandrivy nedotkl ani dvoumetrovou tyčí (osobní názor, nechci flame), musím se přidat ke kladným ohlasům a opravdu bych moc rád poděkoval bibrimu za všechno, co pro Linuxovou komunitu dělá. Díky bibri, jen do toho :) Ostatně když jsem s Linuxem začínal, bylo to na Mandrivě a Tvoje příručky se mi také moc líbily a také mi pomohly :)

  3. DabelS napsal:

    Co by se mi v knize, jako uživatelovi líbilo:

    šifrování dat na disku, práce s videem (jednoduchý střih, převod dvd->avi, avi->dvd)

  4. DabelS napsal:

    Spousta věcí, které běžný uživatel potřebuje dělat, jsou popsány. Zkouším se zamyslet, co by ještě tak mohlo chybět:

    – převod hudebního CD do MP3/OGG
    – vypálení mp3 jako hudebního CD
    – DVD rip

    Budu přemýšlet dál.

  5. DabelS napsal:

    – podpora dvou monitorů, jaké jsou možnosti, jak to nastavit, výhody a nevýhody jednotlivých nastavení, ale hlavně, jak na to (tady závidím windowsakům, ti si to jednoduše naklikají).

  6. DabelS napsal:

    – nejaky jednoduchy klikaci nastroj na pripojeni ISO obrazu CD/DVD (vim, ze to lze jednim kratkym prikazem, ale BFU se boji prikazove radky).

  7. Vlastimil Ott napsal:

    http://kiso.sourceforge.net

  8. DabelS napsal:

    Jo, něco takového. Jen to prostě stručně někam v manuálu hodit (plus klidně i ten příkaz mount — ale to tam už možná je).

  9. Martin Kiklhorn napsal:

    Tak mandrivu 2007 uz mam nainstalovanou, ale stejne bych potreboval poradit nebot jsem z ni nejaky zmateny. Co jsem v manualu nenasel:

    1) Pri zrizeni uctu pri instalaci nabizi nekolik moznosti overovani, server bezi na win2k3 v native rezimu, vybral jsem AD+SFU, vyplnil pozadovane udaje a pokracoval v instalaci. Ocekaval jsem alespon hlaseni typu overovani v domene funguje/nefunguje. Nic, ticho a namisto abych mohl pouzivat prihlasovaci jmena/hesla z domeny w2k3 jsem musel pridat alespon uzivatele v lokalu, pres domenove ucty se zaboha nemuzu prihlasit, napoveda o zpusobu spoluprace mandrivy s w2k3 domenou mlci, v instalacnim 300 strankovem manualu jsem se take nic nedozvedel (diky za nej – spousta velmi uzitecnych informaci), na netu jedine co jsem nasel http://aeronetworks.ca/LinuxActiveDirectory.html si nejak neumim dat do jakehokoliv vztahu s nainstalovanou mandrivou.
    Jsem asi slepy a neumim hledat ale prosim o odkaz kde bych se dozvedel jak na to.

    2) Spoluprace evolution s exchange serverem. Povidani o evolution jsem nasel na http://www.gnome.org/projects/evolution/ a konkretne v manualu k verzi
    2.6 http://www.gnome.org/projects/evolution/doc/evolution26.pdf na strane 80 je hezky snapshot obrazovky jak se pripojit k exchange serveru.
    V mandriva 2007 je verze novejsi, hlasi se jako 2.8. Server type „microsoft exchange“ tam proste chybi. Prestal se podporovat nebo mam nekde neco nastavit? Ale kde?

  10. bibri napsal:

    1 – nevím.
    2 – balíček evolution-exchange.

Vložit komentář

Váš e-mail nebude nikdy zveřejněn nebo nikomu sdělen. Požadované údaje jsou označeny *

*

*