Linuxový seriál pro Chip

S Ing. Alešem Kučerou, vedoucím českého DVD Chipu, jsme se dohodli, že tento rok budou v časopise vycházet různé linuxové distribuce. Začalo to Mandrivou One (+ jako bonus Metisse) v březnu, i když úplný začátek byl asi loni v dubnu a prosinci. Na duben plánujeme MCNLive (možná česky!), dále pak každý měsíc něco dalšího.

Pojedeme klasiku – Ubuntu (asi Ultimate Edition), poslední verzi openSUSE, frantův oblíbený Dreamlinux, Slax, Danix a další a další. Věnovat se budeme spíše lokalizovaným a uživatelsky přívětivým distribucím, případně některým specializovaným distribucím s jasným účelem. Cílem je ukázat čtenářům, že Linux není tak úplně marný, jak se třeba mohou dočíst někde jinde.

Články jsou poměrně stručné, tak dvě strany, což znamená základní představení, jak se to instaluje, co tam je a pár dalších informací. Plus odkazy na zajímavé stránky věnované té či oné konkrétní distribuci. Není to moc, ale pro začátek to určitě stačí. Hlavně jsou tam ISO obrazy, ze kterých se to dá vypálit a ihned vyzkoušet. Ono to totiž vůbec není složité, že, jen to zkusit a nebát se. Proto si myslím, že dlouhodobá linuxová palba na čtenáře musí mít nějaký pozitivní účinek.

Jsem rád, že se něco podobného podařilo domluvit – právě popularizace je oblast, ve které vidím u Linuxu mezery, a proto bych se v ní chtěl mnohem aktivněji angažovat. Jen by to chtělo víc času :(.

Jestli máte nějaké zajímavé nápady, ozvěte se, je velká pravděpodobnost, že se je podaří zrealizovat.

pridej.cz

Komentáře

  1. DabelS napsal:

    Nevím, kterých distribucí se to týká, ale obecně:

    Pokud chci Linux vyzkoušet, mělo by tam vše od začátku fungovat. Narážím na MP3, video kodeky atd.

    Pokud jako neznalý Linux zkusím a něco z toho tam nepůjde, udělám si o Linuxu obecně špatný dojem. Rady typu „na tři kliknutí to lze vpoho doinstalovat, pěkně to popisují zde“ bych já v jejich situaci ignoroval a o Linuxu si stále dál myslel „své“.

    Pokud chci jen něco zkusit, věnuji tomu pár hodin. A těch pár hodin věnuji tomu, že sputím v Linuxu tohleto a támhleto (hru, OOo, Internet, film, …) a podívám se, jak co vypadá atd. Pokud něco nepůjde, tak smůla, řešit to nebudu a třeba si řeknu „Linux ještě není pro mě“.

  2. bibri napsal:

    Ano, to chápu, ale ne vždy to jde, to moc dobře známe. Ale jedna věc mě napadla, budu do těch článků přidávat info o tom, komu se distro hodí, čili pro jakou cílovou skupinu uživatelů je určené.

  3. DabelS napsal:

    Nešlo by to do těch distribucí přidat aspoň jako balíčky? Pokud se nepletu, tak se tam zmíněné věci nedávají, protože to porušuje americké patenty, ale v Evropě by to mělo být v pohodě. Nebo se pletu?

  4. bibri napsal:

    Ale ony tam jsou – Mandriva je ma, MCNLive taky, Ubuntu UE ktere mam na stole taky, ma je i Dreamlinux apod. Z tech velkych, pokud vim, je nema akorat Fedora a o te jsme jeste nerozhodli…

  5. DabelS napsal:

    Jak jsem psal v prvním příspěvku: „Nevím, kterých distribucí se to týká, ale obecně“

    Pokud to většina distribucí recenzovaných v Chipu bude mít, tím líp. U těch, které to mít nebudou, bych to zdůraznil. Jak víme, první dojem je důležitý a taky víme, že zákon schválnosti funguje nepřetržitě. Takže většina úplných nováčků nainstaluje právě tu distribuci, která to mít nebude :-)

  6. bibri napsal:

    Souhlasim, zaridim to takto nejak.

Vložit komentář

Váš e-mail nebude nikdy zveřejněn nebo nikomu sdělen. Požadované údaje jsou označeny *

*

*