Pdftk – nástroj pro manipulaci s PDF

Poměrně dlouho jsem hledal ekvivalent balíčku psutils pro soubory PDF a byl jsem překvapen, že bylo možné přehlédnout takový projekt, jakým je Pdftk. Spojení dvou a více PDF do jednoho, odstranění vybraných stránek nebo tvorba „vodoznaku“ je překvapivě jednoduché.

Takže jen krátká ukázka možností programu:

  • pdftk 1.pdf 2.pdf 3.pdf cat output vsechno.pdf – spojí několik PDF souborů – {1,2,3}.pdf – do jednoho souboru (vsechno.pdf).
  • pdftk zdroj.pdf cat 1-10 40-end output vysledek.pdf – ze zdrojového PDF vynechá stránky 11-39 a výsledek zapíše do vysledek.pdf.

Zkrátka luxus – divím se, že jsem na něj nenarazil dříve. Umí toho opravdu hodně a je celkem rychlý. Není sice wysiwyg, ale to nevadí – V Linuxu je úprava PDF (nikoli tvorba) celkem problematická, takže cokoliv je lepší než nic. Mělo by to umět také šifrovat a nastavovat vlastnosti PDF – nevím, nezkoušel jsem, uvítám komentáře a zkušenosti jiných.

Více viz domovská stránka projektu nebo pdftk –help (příklady na konci jsou stručné a jasné). Balíček pro Mandriva Linux je v Contribu, stačí mít nastavené zdroje a použít urpmi pdftk.

pridej.cz

Komentáře

  1. Vlastimil Ott napsal:

    A toto znáš? http://pdfedit.petricek.net/

  2. Alis napsal:

    Tak jsem se zaradovala, že mi tento prográmek vyřeší můj problém se sloučením více pdf do jednoho a vůbec mi nejde spustit:( Když na něj 2x kliknu, tak se rychle otevře malé černé okno a hned se uzavře. Verze OS by měla být správná (mám Win XP). Díky moc za radu:)

  3. bibri napsal:

    Je to program pro příkazový řádek, jak plyne i z výše uvedených ukázek.

  4. Tomáš Tintěra napsal:

    Tento nástoj nyní najdete na adrese http://www.pdfhacks.com/pdftk/

Vložit komentář

Váš e-mail nebude nikdy zveřejněn nebo nikomu sdělen. Požadované údaje jsou označeny *

*

*