Dneska už bloguje kdekdo…

Málem mně kleplo, když jsem onehdá zjistil, že na Aktuálně.cz spustili blogy význačných osobností. Že to s nimi myslí vážně prozradila hned na začátku nalákaná jména — politiky počínaje a ředitelem České televize konče. Nyní, po chvíli provozu je jasné, že většina z „nalákaných“ ani nepochopila, co a k čemu blogy jsou. A co čekat od těch zbylých „prvních vlaštovek“?

Těžko říct. Já ale jeden nápad mám. Politici si vždycky stěžují, že mají málo prostoru, že jsou jejich slova překrucována, že jim někdo skáče do řeči a podobně, znáte to. Když se člověk dívá na televizní politickou debatu má často pocit, že se tam ti dva (tři/více) hádají jak malí smradi o balón před barákem. Osobní výpady bez obsahu jsou na denním pořádku. Jenže nové médium přináší nové možnosti!

Na blogu mají a budou mít vždycky prostoru pro sebe dost. Například bych očekával, že ke slovu přijdou věcné argumenty, ne jen obecné plky. Že ten, kdo bude něco psát, o tom bude přemýšlet a dá si práci s patřičným vyjádřením. Že podepře svá slova argumenty — veřejně přístupné je dneska kde co, zápisy z parlamentu a archivem novin konče, tak proč to nenalinkovat a ukázat, kdo jen kecá a kdo ne, že ano? Že se mohou vracet ke svým slibům a říci (a opět podložit), co se povedlo a co se nepovedlo. Že se vyhnou osobním narážkám a urážkám, protože když už nic tak je to nedůstojné. Že nám (u/do)ukáží, že se umí vyjadřovat a že jejich myšlenky někam vedou. Zkrátka že využijí příležitosti a ukáží všechno to, co chybí v běžných veřejných vystoupeních, kde za to skoro vždy může někdo jiný.

Tak co, zvládnou to? Jsem optimista, realista nebo pesimista? Co vy na to? A co na to Jan Tleskač?

pridej.cz

Komentáře

  1. Vlastimil Ott napsal:

    Bez šance. Oni opravdu neví, co to blog je. Kdo z politiků umí používat IT (Internet) ve svůj politický prospěch? Kdo efektivně oslovil během kampaně voliče na netu? Kdo cílil na ajtíky a lid internetový a snažil se je získat jako své voliče? Nikdo.

  2. ales napsal:

    Mno, Karel Hvížďala tam píše, že se stanou „profesionálními blogery“. Z toho by se snad dalo vyvodit, že jim za to platí. Taky by se dalo předpokládat, že asi mají nějakou smlouvu. Ta má nějakou dobu platnosti. Takže: většina z nich odpadne, až jim skončí ta smlouva, tzn. neprodlouží ji. Nebudou mít co psát, nebudou mít čas ani chuť.

    A co se týče těch „věcných argumentů namísto obecných plků“, tak nejste optimista, realista ani pesimista, ale, omlouvám se, utopista.

Vložit komentář

Váš e-mail nebude nikdy zveřejněn nebo nikomu sdělen. Požadované údaje jsou označeny *

*

*