Vyzkoušel jsem frantův DreamLinux

Další z distribucí, jež se objeví v Chipu, je DreamLinux (info v češtině je například tady). Hodně jsem o něm slyšel od Franty, ostatně rozplýval se nad ním u sebe na LinuxSoftu několikrát, a tak jsem si od něj docela dost sliboval. Instalace je fakt jednoduchá, zde problém nebyl. Po instalaci chybí čestina, ale dá se doinstalovat. Přestože je to jednoduché (ale ne tak jako v Ubuntu), běžnou lamu to fakt odradí – tolik říkají mé zkušenosti. Dále to bylo takové …

Při startu to po mně chtělo rozlišení obrazovky, budiž, to není žádná hrůza. Jinak bylo spuštění bezproblémové, včetně detekce hardwaru. Po startu na mně vykouklo modré XFCE. Vzledově na mně DreamLinux moc nezapůsobil. Snaží se trochu kopírovat MacOS X, to jo, ale je to takové na pohled neumětelské a nedodělané. To je ale problém inuxových distribucí obecně, mnou používanou Mandrivu nevyjímaje. Několikrát jsem na to narazil u normálních lidí, že se jim to zdá jako omalovánky, nevypadá to seriózně apod. Nevím, já jsem na to zvyklý, nepřijde mi to a když mi to nesedí, tak si to upravím.

Instalace na disk byla jednoduchá – jde o live-cd, bylo to za chvilku. Moc tu módu live-cd nechápu, kdo má pak milion věcí doinstalovávat, ale budiž. Multimédia jedna radost, v tom Franta nelhal, od počátku jelo všechno. Pro změnu chyběl flash, Adobe reader a pár dalších. Instalace je sice záležitostí jednoho klepnutí, ale musíte nejdříve povolit síť! Uff, tohle bych tedy od distra s takovou závislostí na síťových repozitáčích fakt nečekal, ale budiž.

A co jinak? Jinak je to stejné jako ostatní distra. Stejné aplikace, podobný způsob instalace programů, zkrátka normálka. Vzhledem k očekávání mně DreamLinux tak trochu zklamal. Je přívětivý, ale vypadá v důsledku toho podobně jako ostatní distra a má i podobné chyby a nedodělky. Někda práci ušetří, jinde přidá. Zkrátka, Franto, žádná velká revoluce…

DreamLinux najdete v červnovém Chipu na DVD, vyšla tam verze 2.2 MM (GL bohužel ještě nebyla hotová, viděl bych ji tam raději). Do dalšího čísla chystáme openSUSE, snad se povede.

pridej.cz

Komentáře

  1. Frantisek Hucek napsal:

    DreamLinux 2.2 MMGL ci jak se ta posledni verze jmenuje, jsem zkousel a je to celkem pruser.. Instalace na JEDEN SCREEN.. coz je sice zajimavy pokus, ale je to naprosto neprehledne a ne zcela funkcni.. Pak tam bylo jeste par dalsich bugu, uz si nevybavim jakych.. coz je celkem skoda, na novou verzi jsem se tesil..

  2. lzap napsal:

    Tu modu teda nechapu, vzdyt RPM balicky nejsou obvykle mensi, ne? Live CD je obvykle take zkomprimovano (RPM pouziva take gzip).

  3. bibri napsal:

    1> No mně spíš zklamalo to, v jakých superlativech jsem o tom slyšel a ve výsledku to samozřejmě bylo celkem normální distro. Nechci to hanit, uživatele si to určitě najde, ale není to nic převratného, jak to často bývá prezentováno.

Vložit komentář

Váš e-mail nebude nikdy zveřejněn nebo nikomu sdělen. Požadované údaje jsou označeny *

*

*