Pat Metheney Group – Imaginary Day Live

Při psaní předešlého záznamu s kytarovými šílenci jsem si vzpomněl na jedno DVD, které jsem doma zas po dlouhé době „objevil“. Jde o DVD záznam z koncertu Pet Metheny Group nazvaný Imaginary day live a když jsem ho uviděl, okamžitě jsem si vybavil první pocit z poslechu: tak tohle je fakt hudba jak z Marsu. Jestli vás taková hudba zajímá, nechte se inspirovat…

Tenhle videozáznam se mi dostal do ruky náhodou, uviděl jsem ho u kamaráda a půjčil jsem si jej domů. Jméno mi bylo povědomé, chtěl jsem vyzkoušet, co je to za muziku. No a byl jsem hodně překvapen – příjemně. Poznámka: fandové bratří Nedvědů nechť zváží další čtení, s největší pravděpodobností bude zcela zbytečné ;).

Úvodní píseň je jakýmsi předznamenáním toho, co přijde. Na pódium přijde dost divný týpek, vezme do ruky dost divnou kytaru a začne hrát jak dva najednou. Bomba. Následuje krásná věc s tématem ve flažoletech (opravdu velmi krásná melodie) a hned nato pomalé téma, opět velmi pěkné a přitom celkem jednoduché. Prostě nádhera. Začátek se více povedl a tyhle dvě písně patří spolu s úplně poslední mezi mé nejoblíbenější.

Mezi začátkem a koncem je ale spousta další muziky. Krásné, místy jemné, místy divoké, plné melodií, zajímavých aranží a zvratů. Kapela se stylově nijak nevymezuje, muzikanti jsou perfektní a technicky ani muzikálně se také nijak neomezují. Prostě paráda, nemám co dodat, muzika přesně podle mého gusta. Je zbytečné o tom mluvit, někde si ten záznam sežeňte, otevřte si něco k pití a vrhněte se na něj. DVD se dá ještě koupit…

[photopress:PatMetheny_ImaginaryDayLive.jpg,thumb,pp_image]

S odstupem musím říci, že jsem měl štěstí a narazil jsem hned napoprvé na tento koncert. Tvorba Pata Methenyho není jednoduchá a Imaginary Day Live pro mně zůstal nejsrozumitelnějším videem, které jsem od něj doposud viděl. Ostatní mi přijdou spíš těžší a jsou určeny náročnějším posluchačům, zatímco tohle zvládne i hudební laik (vyzkoušeno na několika exemplářích). Musím dodat, že jsem byl jsem i na jeho pražském koncertě a naživo ti bylo docela peklo. Místy se v tom IMHO nevyznal ani sám autor :).

Více o Patu Methenym najdete na webových stránkách www.patmetheny.com, hodně informací je i na Wikipedii nebo v pěkném článku na serveru Muzikus.cz. Jestli ho chcete vidět a slyšet, neváhejte, v červnu bude v Polsku a Německu, což je opravdu kousek. Stojí za to!

pridej.cz

Komentáře

  1. Martin izak napsal:

    Pat Metheny je super. A já jsem rád, že jsem jako začínající uživatel linuxu našel v této komunitě někoho, kdo má rád jazz a blues. Ještě otázka k tomu živému koncertu – místy se v tom nevyznal ani autor – tzn. autor článku nebo hudby? :-) Hezký den.

Vložit komentář

Váš e-mail nebude nikdy zveřejněn nebo nikomu sdělen. Požadované údaje jsou označeny *

*

*