Vyjde první česká kniha o linuxovém jádře (kernelu)

Na květen se chystá vydání první české (a dokonce původní!) knihy o jádře Linuxu: Jádro systému Linux. Mám radost, že se to konečně povedlo. A na výbornou – obsah jsem viděl, je napsaný opravdu skvěle. Lukáš Jelínek je dlouholetý zkušený autor linuxového časopisu LinuxEXPRES, kde vydal mj. seriál o vývoji jádra. Právě na jeho základě jsem jej kdysi CPressu doporučil a vyšlo to…

Nechci dělat recenzi, jen se stručně vyjádřím k obsahu. Autor popisuje jádro z několika pohledů. Zabývá se nejdříve vnějším rozhraním jádra, které je určeno programátorům aplikací. Dále píše o vývoji ovladačů, samozřejmě z hlediska vývojáře, a jako poslední velké téma zpracoval pohled na útroby jádra (povinné čtení pro budoucí kernel hackery :)). Na začátku najdete též stručný úvod do historie Linuxu, na konci jsou pak přehledné dodatky s přehledem signálů a volání jádra. Publikace je docela obsáhlá, tipuji ji rozsahem někde okolo 500 stran (sazbu jsem neviděl).

Kniha rozhodně není určena běžným uživatelům. Na své si v ní rozhodně přijdou programátoři, kteří mají s Linuxem co do činění, dále pak hardwaráři (ovladače) či lidé vrtající přímo do kernelu na různých specializovaných zařízeních. A určitě se bude hodit studentům informatiky. Nic podobného jsem při studiu k dispozici neměl – co bych za ni tenkrát dal :). Jestli se nic nezměnilo, jakože spíš ne, je české literatury na toto téma velmi málo (zvláště od autorů, kteří vědí, o čem píší :)).

Kniha bude k dispozici již v první polovině května. Odbornou korekturu provedl Petr Baudiš, další zdatný kernelobijec. Předmluvu napsal Jirka Kosina – měl k tomu sice pár drobných výhrad, ale jinak prohlásil, že u nás zatím kniha takové kvality nevyšla. V tomto nelze než souhlasit – není mi známa žádná jiná česká kniha popisující takto dokonale jádro moderního operačního systému. A navíc s přístupným zdrojovým kódem, kde si lze všechno vyzkoušet! Co si víc přát?

pridej.cz

Komentáře

  1. plastique napsal:

    To mě opravdu těší a realizace je milým překvapením, i když nejsem cílovka..:-)

  2. lzap napsal:

    Hned objednávám :-D

  3. bibri napsal:

    Tak to mám v ruce a vypadá to dobře – 650 stran, pěkné obrázky atd. Ostatně nejsem sám, kdo si to chválí:

    http://www.abclinuxu.cz/clanky/recenze/jadro-systemu-linux-kompletni-pruvodce-programatora

    A ještě rozhovor s autorem:

    http://www.abclinuxu.cz/clanky/rozhovory/lukas-jelinek-o-knize-jadro-systemu-linux

Vložit komentář

Váš e-mail nebude nikdy zveřejněn nebo nikomu sdělen. Požadované údaje jsou označeny *

*

*