Sbohem, Ebanko!

Končím s Ebankou, nově tedy s Raiffeisenbank. Jako by nestačilo, že mně k infarktu dohání položka „Účet zdarma“ za 239 Kč a tuny poplatků (a to doslova, loni to bylo ~4000 Kč). Dnes jsem se navíc po hodinovém telefonátu dozvěděl, že banka nedává úvěry neziskovým společnostem a to ani v případě, kdy mají smluvně doložen příjem peněz. Rozhodl jsem se proto, že do konce roku přejdu s osobním účtem jinam – v úvahu připadá mBank a FIO (zkušenosti vítány). Po otestování přejdu i s firemním účtem. Banka, která si neváží svých dobrých klientů ani natolik, aby jim půjčila peníze, nemá moji důvěru – takže sbohem, eBanko!

pridej.cz

Komentáře

  1. Martin napsal:

    Naše občanské sdružení má u Raiffeisenbank účet a platíme na polatkách přes 18.000 Kč měsíčně.
    Obchodník nenašel žádný vhodný tarif pro naše široké spektrum služeb tak, aby nám poplatky zlevnili. Jedinou možností by bylo odpustit si okamžité informování o příchozích platbách emailem, za které dnes platíme asi 6 tis měsíčně a přejít na stahování výpisu jednou denně. Co k tomu dodat je to banda zlodějů, protože jinak se to nedá nazvat. Kdyby záleželo na mě, tak změním účet na mBank. Je to sice děsná práce, protože tam chodí tisíce plateb, ale pořád lepší než Raiffeisenbank.

  2. Vojtěch Trefný napsal:

    Máme účet u FIO a spokojenost. Platíme jen za výpisy (30Kč za kus, ale stačí jeden ročně a zbytek si tisknout). Pro naše účely naprosto dostačuje. Internetové bankovnictví navíc bez nejmenších problémů pod Linuxem (o čemž se koneckonců můžeš přesvědčit ;-)). Mají sice málo poboček, ale nikdy jsem tam nemusel stát frontu a úředníci byli milí, vždy mi ochotně pomohli a tak vůbec.

  3. Lukas Zapletal napsal:

    Já naplatím eBance nic, kromě 200kč za ROK za vedení internetové karty. Stačí jim do chřtánu chrlit dostatečnou částku každý měsíc – pak je vše zdarma. Zpoplatňují transakce (2,90) a zprávy z tranakcí (3,90) – pokud je mám aktivní. Takže „zdarma“ to opravdu je…

  4. Radek Matěj napsal:

    Jsem asi měsíc u mBank a nemám si na co stěžovat. U nich je účet OPRAVDU zdarma – převody mezi účty, 3 výběry z bankomatu, výpisy e-mailem, karta, kterou se dá platit na internetu, spořící účet s úrokem 3,5%. Uvažoval jsem taky o Ebance, ale firemní politika mBank mě přesvědčila, že je to dobrá volba.

  5. Pavel Franc napsal:

    Podobně jsem už skoro před rokem odešel od Poštovní spořitelny – vzteky bez sebe z poplatků a ubohých úroků – k FIO a nemůžu si stěžovat. Bankovnictví v Linuxu mi bez problémů funguje, teď navíc zavedli možnost potvrzování bankovních operací přes SMS, což mi vyhovuje nejvíc. Vedení účtu i všechny standardní operace zdarma, platím jen za výběry z bankomatů, slušný úrok. Málo poboček, ale i to se zlepšuje a hlavně nemám důvod je navštěvovat. Spolu s mBank a narozdíl od všech velkých bank se prostě FIO chová tak, aby z toho měli prospěch oni i zákazník. Takže doporučuji.

  6. bibri napsal:

    >Já naplatím eBance nic, …

    No, takže si spočítej, kolik zaplatíš na těch transakcích. A jakmile začneš využívat další služby (kreditka, nějaký úvěr nebo něco), sypou se další tuny poplatků. Proč platím 200 Kč měsíčně za vedení úvěru, když už ze mně škubou 13% ročně? A ještě si strhnou peníze za převod splátky. A to nemluvím o zpoplatnění operací, které si děláš sám a které je nestojí ani vindru (typu úprava platebních příkazů apod.).

    Jak si mám potom spočítat, kolik to celé opravdu stojí? Jde mi o princip, o nic jiného. Já půjčuji peníze bance za 2 %, ona je pak půjčuje za 13-20 %. To je dost velký rozdíl (zvlášť při jejich objemu peněz) na to, aby si odpustili buzeraci s poplatky a tím pádem nepřehledné účtování čehokoliv.

    Pak bych měl jednoduché srovnávání nabídek, to oni ale nechtějí. Stejně tak se nechtějí vzdát toho, že lidé v ČR považují za normální platit takovéhle nesmysly. O nic jiného tu nejde – srovnej politiku nadnárodních bank jinde a u jejich českých poboček, je to 100:1. Všechno ostatní sjednocují, ale takto lehkého zisku se vzdát nechtějí…

    Prostě mně to začalo štvát. Kdysi jsem šel k Ebance s vědomím, že potřebuji internetové bankovnictví a za to budu platit. Dneska ho má kde kdo – ne tak promakané, ale stačí. Takže mi prostě bude stačit taky.

    Neštvou mně ty peníze, štve mně princip. Jinde to jde, tak proč ne u nás. A jediné co s tím jako zákazník můžu udělat je, že půjdu jinam. Pokud mně neuspokojí české banky, převedu účty jinam do EU, dnes už to jde a neměl by to být problém. Máme volný trh, takže se tržně musíme chovat i my, nejen oni – protože oni to dělají dávno a jsou v tom daleko před námi. Ostatně toto platí pro všechno.

  7. Vlastimil Ott napsal:

    Tyjo, ne že bych nenašel drobné nedostatky, ale ČS a.s. mi prostě tak nějak stále vyhovuje…

  8. Cube3d napsal:

    hihi ja jsem v podstate taky neziskovy, ale uver mi dali:o)

  9. bibri napsal:

    7>Tyjo, ne že bych nenašel drobné nedostatky, ale ČS a.s. mi prostě tak nějak stále vyhovuje…

    ČS je levná banka – resp. jejich staré účty jsou velmi levné. Jeden účet tam z historických důvodů mám, využívám ho podobně jako v Ebance, ale stojí mně to tak čtvrtinu, spíš ještě méně.

  10. Jiri Eischmann napsal:

    Mam ucet u mBanky a zatim dobre, jen tech sluzeb zatim neni mnoho. Clovek si musi davat pozor na skryte poplatky. Napr. vybirani z bankomatu v zahranici zadarmo zni super, ale kdyz si clovek porovna prevadeci kurzy s jinymi bankami, zjisti, ze nakonec zaplati jeste vic.
    S FIO jako bankou zkusenosti nemam, mam u nich ale akciovy ucet a z tohoto pohledu si nemuzu na nic stezovat. Zakladni sluzby zadarmo, cloveka do niceho nenuti, jsou ochotni a vstricni.

  11. Martin Stříž napsal:

    Drobné novinky: mBank snížilo úrok z 3,5 % na 3,3 % p. a., FIO prozměnu zvýšilo z 3,1 na 3,5 % p. a.

  12. Venca napsal:

    Mam ucet u mBank uz od 12.2007. Prakticky hned od zacatku a zatim maximalni spokojenost. Jeste jsem nezaplatil ani korunu a uroven sluzeb stale roste, az na to snizeni uroku u eMaxu.
    Zato u Sporky jsem za Výhodný! ucet platil jak barevnej. Jsem rad ze uz jim nedavam vydelat.

  13. Páta Tlučhoř napsal:

    Mbank mohu doporucit jsem snimy velmi spokojen.Je zajimave ze se da vydelavat i na necem jinem nez poplatky :-) Pata (vzdy Pata!)

  14. Vašek napsal:

    Já mám 3 účty u FIO z toho jeden je podnikatelský. Všechno funguje (i pod Linuxem) a z poplatků platím jen 30,- Kč za roční výpis, 1,- Kč ročně za členství v družstvu a pak za platební karty, které k účtu mám. Nic dalšího.
    Spokojenost!

  15. Martin Stříž napsal:

    Vašku, já bych řekl, že ta 1 Kč není ročně, ale jednorázově. Při vystoupení z družstva se pak vrací.

  16. Markéta napsal:

    FIO funguje bez problémů, dokonce neziskovkám nabízí transparentní účet (ten je předpokládám taky zadarmo), příchozí platby připisujou jeden den od odeslání (z ČSOB, mBank a Spořky, u ostatních netestováno), a všechno kromě platby za kartu (a poplatky za výběry z bankomatu jako v ČSOB) a korunového poplatku do družstva je zadarmo.

  17. zajac napsal:

    a jakou banku jsi nakonec vybral? :P

  18. bibri napsal:

    FIO – naprostá spokojenost. Žádná debilní buzerace s poplatky, daleko lepší úroky a podmínky. Na firemním účtě ušetřím ročně >10Kkč. Už tam mám i osobní účet a taky tam máme účet s neziskovkou. Naprostá pohoda.

    Plus všechno jde vyřídit na dálku – ke kreténům z Raiffy jsem musel jezdit od babky, což je půl dne v řiti.

Vložit komentář

Váš e-mail nebude nikdy zveřejněn nebo nikomu sdělen. Požadované údaje jsou označeny *

*

*