Nudíte se? Pojďte překládat open-source aplikace!

Nebo si kupte medvídka mývala … ale s tím není taková zábava. Oč jde? Jak jste si určitě všimli, ne všechny open-source (neznamená to nutně linuxové) aplikace jsou dokonale přeloženy. Přitom zkušenosti nám stále více potvrzují nutnost kvalitní lokalizace programů. Chcete-li se nějak v open-source angažovat a nevíte jak, pojďte a překládejte s námi aplikace!

Zkušenosti nám také říkají, že mnoho uživatelů open-source softwaru by se rádo angažovalo, jenom neví jak. Spousta z nich má strach, nejsou to počítačoví odborníci a podobně. Možná mezi ně také patříte. Pokud ano, pojďte s námi překládat:

  • Na překlady není nutné být počítačový odborník – nástroje jsou i v grafice a celkem intuitivní/klikací a dělají spoustu věcí za uživatele. Komunikaci s projekty/vývojáři ohledně integrace překladů zajistí koordinátor.
  • Překladatelé nemusí být excelentní spisovatelé, spousta věcí je jednoduchých a stačí se držet zavedené terminologie. Na druhou stranu člověk by neměl být úplné jazykové dřevo Úsměv.
  • Výhodou je znalost terminologie – u obecných věcí to není tak hrozné, ale u specializovaných aplikací – napadá mě třeba Gimp – se už vyžaduje znalost oboru (Gimp=grafika). Každý dostane po konzultaci s koordinátorem takovou práci, na jakou si troufne (rozsahem i odborností).
  • Nestrháte se – nehledáme nabíječe, kteří by sedli a přeložili celé KDE za dva dny Úsměv. To není reálné. Hledáme lidi spíš na spolupráci trvalejšího charakteru – se zaučením nových lidí je velká režie, vše se kontroluje/přepisuje, znovu konzultuje atd. Trvá delší dobu, než se schéma komunikace a spolupráce usadí. Překlady se navíc stále upravují, vycházejí nové verze aplikací a podobně – proto je výhodnější zapojení trvalého charakteru.
  • Vaše spolupráce je velkým přínosem pro open-source software a jeho české (případně slovenské) uživatele.

Koordinátor Jirka Eischmann má připraveny základní informace pro překladatele, najdete je například na české Mandriva Wiki: https://wiki.mandrivalinux.cz/lokalizace-pokyny. Mrkněte na ně a jestli vás ještě nepřešla chuť :), ozvěte se mi (zde v diskusi nebo e-mailem), nebo přímo jemu.

pridej.cz

Vložit komentář

Váš e-mail nebude nikdy zveřejněn nebo nikomu sdělen. Požadované údaje jsou označeny *

*

*