Dobrá zpráva pro uživatele grafických karet Intel

Po předchozích potížích (které Root mylně vztáhl na Ubuntu) se konečně rozjasnilo! Intel se pochlapil a vydal balík Intel Linux Graphics 2009Q2 s ovladačem verze 2.8 a já patřím již několik dní k jeho nadšeným uživatelům. Proč nadšeným? Protože moje KDE4 se chová, jako bych do něj napíchal hodně velkou dávku steroidů – prostředí viditelně ožilo, odezva je znatelně rychlejší, ubylo problémů! Co se hrubého výkonu týče, ještě bude co opravovat, např. glxgears mi ukazují o polovinu méně, ale momentálně mi to vůbec nevadí :).

Jsem hodně rád, že se situace spravila, protože Intel linuxákům doporučuji: málo to žere (notebooky) a přitom výkon stačí, jsou stabilní, mají (už zase) kvalitní ovladače. Intel totiž pracuje příkladně: ovladače jedou okamžitě po instalaci (out-of-the-box) protože  jsou otevřené, vývoj také, vývojáři jsou zapojeni a přispívají do všech souvisejících komponent, nové verze vychází cca každý kvartál a až na poslední cca půlrok to vždy byla sázka na jistotu bez ohledu na distro. Stačí srovnat situaci s ATI/NVIDIí a jejich binárními uzavřenými molochy.

No a dobrá zpráva závěrem: ovladač verze 2.8 mám nachystán ve svém zdroji (x11-driver-video-intel-2.8.0). Mám též nachystán metabalíček pro otrlé povahy: task-video-intel-2009q2, který kromě ovladače nainstaluje i doporučenou verzi libdrm, Mesy a jádra s potřebnými opravami. Zkoušel jsem tento metabalíček na třech instalacích a všechno se zdá OK. Více na mé stránce stránce s RPM balíčky.

pridej.cz

Komentáře

  1. Michal Kasík napsal:

    Díky za balíčky, ale nebyly by SRPMS i pro libdrm 2.4.12 a mesa 7.5 ? Když tak pak 64bit verze vystavím a nebo můžete udělat 64bit repositář a dáte je tam. Zatím jsem udělal 64bit RPM ze všech SRPMS, co máte vystaveno.
    Jinak rozdíl ve stabilitě grafiky je opravdu znát a v podstatě i na výkonu v KDE4 , díky.

  2. Luděk Sladký napsal:

    U me na me 915 ten balik nejede. Nainstaluju cisty system, na to tenhle balik a po restartu ty X nenajedou a ztuhne cely notas.

  3. Jirda napsal:

    Taky děkuju moc za balíčky. Ten rozdíl mě až zaskočil…

  4. bibri napsal:

    >U me na me 915 ten balik nejede. Nainstaluju cisty system, na to tenhle balik a po restartu ty X nenajedou a ztuhne cely notas.

    Doporučuji instalaci nejen driveru, ale i všeho okolo (ten task balíček).

  5. Ludek Sladky napsal:

    Zdravim jeste jednou,

    Taky me napadlo vyzkoušet celý meta balíček, což jsem právě udělal. A udělal jsem velmi dobře, nejen, že grafika frčí jako já dneska z Karlových Varů do Plzně, ale i notebook krásně hibernuje a probouzí se. Jediné, co mě ještě trápí a určitě má na svědomí driver ke grafice, že když zaklopím víko notebooku, systém nahodí screensaver. Chtěl bych, aby to pouze vypnulo displej, jako to je u normálních notebooků IBM ThinkPad T42 s grafikou od ATI. Zkusím projít všelijaká nastavení, ale jsem zatím spokojen, hlavně s tím hibernováním. Díky za vytvoření balíčků a radu.

  6. bibri napsal:

    >Jediné, co mě ještě trápí a určitě má na svědomí driver ke grafice, že když zaklopím víko notebooku, systém nahodí screensaver

    Toto je v nastavení appletu Powerdevil (v KDE), v GNOME je podobný bazmek, v XFCE také. Prostě na panelu je něco, co to řeší, tam se dá nastavit chování při různých událostech. Zavření víka je LID button.

    V repu jsou nové balíčky s verzí 2.8.1.

  7. Luděk Sladký napsal:

    Obavam se, ze PowerDevil toto nevyřeší. Akce při uzavření víka jsou:uspat, vypnout, zamknout obrazovku a nedělat nic. Bohužel nic takového, jako vypnout monitor.
    Navic to funguje velmi podivně. Mám aktivní schéma Performance. Nastavím, že v režimu performance se má systém při uzavření víka vypnout, zavřu ho a nic. Obrazovka stále svítí a notebook pracuje.

    Nové balíčky už mám, děkuji.

  8. bibri napsal:

    >Obavam se, ze PowerDevil toto nevyřeší. Akce při uzavření víka jsou:uspat, vypnout, zamknout obrazovku a nedělat nic. Bohužel nic takového, jako vypnout monitor.

    Správná volba je „nedělat nic“ – notebooky mají na displej hardwarové vypínače. Neviděl jsem notebook, který by to neměl. Displej se sám po zavření vypne, hardwarově.

  9. Luděk Sladký napsal:

    Tak první model, který to nedělá je od HP. Je to HP nc6120. Opravdu když zavřu víko, tak svítí dál. V Knoppixu to funguje, teď to zkouším. Mám i poslední verzi BIOSu. Vém, že to je divné, ale JE TO TAK.

  10. bibri napsal:

    >Tak první model, který to nedělá je od HP. Je to HP nc6120. Opravdu když zavřu víko, tak svítí dál.

    Spínač tam být musí, jinak se nepozná ACPI událost. Pravděpodobně už neměli drát na to, aby ho natáhli k napájení monitoru. Bože můj….

    Powerdevil v 4.2.4. to neumí, asi s tím nepočítá. Umí to Powerdevil z KDE 4.3, které je k sehnání např tady:
    http://forum.mandrivalinux.cz/index.php?topic=11044.msg65649

  11. Luděk Sladký napsal:

    Drát tam určitě být nějaký musí, bo po nabootování Knoppixu to při sepnutí toho spínače spolehlivě displej vypne, jak se sluší a patří. Kubuntu taky. Myslím, že by mohl být v jádře, protože když nahodím textový režim (init 3), tak to vypínání displeje při zavření nefunguje ani tam. Zkusil jsem nahodit bezpečný režim a taky nic. Pořád displej i při zavření svítí.

    V práci máme těch HPček více, padla mi do ruky nc6320 (podobný model) a chyba opět stejná.

    Zkouším googlovat….

  12. Luděk Sladký napsal:

    Takže zdá se, že problém jsem vyřešil parametrem jádra pci=noacpi.

  13. Luděk Sladký napsal:

    Omlouvám se za spam, ale problém se vyřešil pouze u obrazovky, naopak tento parametr vadí USB myši připojené na zadní USB porty nebo na USB hub. Kurzor se pak chová velmi trhaně. Jsem zoufalý…

Vložit komentář

Váš e-mail nebude nikdy zveřejněn nebo nikomu sdělen. Požadované údaje jsou označeny *

*

*