Detaily dělají dokonalou práci — výběr ledničky

Kupovali jsme bábě lednici – brácha vybral Electrolux, já pošilhával po Liebherru, jehož jsem spokojeným uživatelem. Nemám sice stejný typ, ale velice podobný (menší lednice, větší mrazák), velké rozdíly tam nebudou. Liebherr byl však o dva litry dražší, papírově byl stejný a měl „navíc“ jen oddělenou regulaci teplot, což bábě ani nevysvětlím. Takže aby zbytečně neutrácela, vzal jsem Electrolux. Lednička to není zlá a asi vydrží, ale dokonalou práci dělají právě ty detaily…

Detail č. 1: naprosto idiotské šetření materiálem má za následek směšně malý stojánek na vajíčka, přesně řečeno se do něj vleze 6 kusů. Na lednici s obsahem 220 l je to stejná blbost, jako kdyby dali konstruktéři patnáctilitrovou nádrž dejme tomu do X5. Prostě nesmysl na první pohled a modlím se, aby podobně nebyly udělány i důležité části, třeba kompresor.

Projevuje se to i jinde – ve dveřích jsou opravdu velmi nízké poličky (obrázek), takže když do nich dám něco většího, třeba kečup, kutálí se to při otevření dveří ven. Z té spodní ne, ta je vyšší a má naopak příjemnou vychytávku, ale z těch horních dvou ano. A protože je lednička dost vysoká, tak se samozřejmě vlezou (a také dávají) vysoké věci i do horních poliček. Liebherr má ty přihrádky dvakrát vyšší i přesto, že má menší objem chladničky, a všechno funguje. Kromě toho jsou úzké, takže se do nich nevleze mléko v krabici tak, aby zabíralo co nejkratší část poličky – chybí asi 5 mm, hlavně že jsme ušetřili…

Detail č. 2 je bug jako prase, který na obrázku neuvidíte. Bohužel ho neodhalíte ani v obchodě, protože tohle musíte zažít. Teprve potom si uvědomíte pokročilou demenci konstruktéra. Přesně tam, kde mám u Liebherru „samozavírací zónu“ (lednička se sama zavře jakmile je otevřená méně než cca 15 cm) má ten Electrolux nějaký idiotský spínač, který zavření dveří úspěšně zabrání a nechá ty dveře jen malilinko pootevřené.

A teď praxe: když spěchám, na podobné věci nemyslím, to asi zná každý. Doma mám ledničku, která se pokaždé zavře – i když na ni nedávám pozor. Navíc má pro podobné případy varovný signál, přestože ho vůbec nepotřebuje. Viděl jsem jej v provozu jednou, když jsem zkoušel, jak funguje. Když nedávám pozor u báby, zůstanou dveře otevřené tak, že to není vidět. Všechno uvnitř je za chvíli vlhké (kondenzace) a lednička žere proud jak o život. V kombinaci s absencí varovného signálu to je jednoznačně na zabití.

Hanus vždycky říká, že základní problém podobných výrobků je, že ti, kteří je navrhují, je pak nepoužívají. Souhlasím. Příště bábě ty dva litry navíc dám, protože tohle mi za ty nervy fakt nestojí. Že musím přemýšlet u používání počítače, to zatím chápu, ale u zavírání ledničky to opravdu nechápu.

PS: ještě jeden perfektní detail ten Liebherr má – systém otvírání. Člověk by neřekl, jak se tak jednoduchá věc dá ještě vylepšit! + polička navíc + pět let záruka + made in EU – prostě detaily.

pridej.cz

Komentáře

  1. lzap napsal:

    Já mám elektrolux a musel jsem už odmražovat – nedovřely se od mrazáku ;-)

    Musel jsem ale vybírat dost nestandardní rozměr. Nešlo to jinak.

  2. Liebherr napsal:

    Objednal jsem ledničku Liebherr předloni v srpnu, když odešla po 20 letech stará CALEX. Typ už si přesně nepamatuji, stála cca 14 000 (potřebovali jsem ji vybrat podle rozměrů, který by se vešel do mezery v lince pod horní skříňku). Ledničku za týden z obchodu dovezli (vlastní dopravou), donesli do kuchyně, rozbalili a ouha – boční strana byla na 3 místech škráblá (3 rýhy v 1 přímce). Montéři to při rozbalování zahlédli a k jejich cti slouží říci, že se ani nesnažili to nejak maskovat a ledničku zapasovat do linky (kde by to nebylo vidět) a rovnou řekli – nezlobte se, dovezeme Vám jinou. Za týden přijeli, situace se opakovala nemlich ta samá – jen kroutili hlavama o něco víc a zeptali se opatrně – máme Vám zkusit dovézt další ? Odvětili jsem s ženou že ano a na 3. kus jsme čekali tentokrát 14 dnů, neboť ji prý museli dovézt z jiného skladu. Když i třetí rozbalený Liebherr měl bok stejně škráblý jako minulé 2, sdělili nám rovnou, že další Liebherr už nám nedovezou a poprosili, jestli si můžeme se slevou vybrat u nich jakoukoliv jinou… Takže asi tak – našli jsme GORENJE, která do potřebného prostoru pasuje (samozřejmě že dnes se vyrábí ledničky již jiných rozměrů než je 20 let stará linka, ale měnit ji za novou rozhodně nechceme, neboť dřevo i mramor vypadají po těch letech jako nové), takže rozhodování nebylo o značkách, ale o tom, co jsme našli, že pasuje.
    Zatím slouží, a prostory jsou navrženy docela logicky, nenarazili jsem na problém. Vajíčka, víno, kečup, zelenina, … vše má své logické místo a dveře se zavírají, teď jen ještě jestli vydrží 20 let tak jako stará CALEX :-).

  3. RomanS napsal:

    Mám podobnou zkušenost s Electroluxem, je pravda, že už nám slouží cca 5 let, ale za tu dobu jsem se však jen utvrdil v tom, že tuhle značku už nikdy více. Nejen, že se z ní v noci ztrácejí potraviny, to bych ještě pochopil, to dělala i ta stará. Navíc se však mražák nonstop namražuje, led pokrývá i venkovní stranu šuplíků takže probojovat se k zmraženým potravinám je jako jít v zimě shrnovat sníh holýma rukama. S dveřmi už jsem se naučil zacházet takže s tím problém příliš často nemám, ale když se zadaří tak je vymalováno. Alarm totiž funguje tak, že se nahoře na lednici v 2m výšce pouze rozsvítí červená dioda. Jediná potíž je v tom, že přes to zelené plexisklo které tam někdo z El. vtipně vymyslel si toho člověk nemá ani šanci všimnout. A čím mně dorazila úplně, začala zvenčí samovolně rezavět. Nejdřív jen tak nenápadně pár teček, teď se to rozlízá jako rakovina. Holt, všechno už je spotřební zboží s kvalitou a funkcionalitou si někteří výrobci moc hlavu nelámou. Škoda, že Apple nevyrábí freezer, no aspoň teď mají Leoparda..

  4. bibri napsal:

    > … tuhle značku už nikdy více …

    Přesně tak, jméno to má, ale vymýšlí to naprostí idioti, díval jsem se včera na pár ledniček tady v Protonu. Ten bug se zavíráním měly skoro všechny – neuvěřitelné. Konstruktéra a kontrolora kvality těch ledniček bych vyhodil na hodinu

    Mně nevadí zaplatit za zboží a nepotřebuju to mít nutně levné, ale když mě pak takhle sere, tak bych ho nejraději vyhodil oknem. Pokud už něco, ta AEG/Electrolux, to je opravdu jiná liga. Mám pračku, naprostá spokojenost. Nerad to jako Čech říkám, ale jsou to holt Němci – poctivá práce, technologie na úrovni.

  5. bibri napsal:

    Tak jsme kupovali k bábě taky mrazák – po minulých zkušenostech to byl jednoznačně Liebherr G20130. Babka je spokojená, já taky, co dodat.

  6. Martin Stříž napsal:

    Má někdo nějaké zkušenosti se značkou Bosch?

Vložit komentář

Váš e-mail nebude nikdy zveřejněn nebo nikomu sdělen. Požadované údaje jsou označeny *

*

*