Proč chodí lidi do banky?

Potřeboval jsem provést převod peněz ještě tento den a poněvadž druhá banka nepřipisuje peníze hned (častý to nešvar), zbyl mi jen výběr a vložení. Z domu jsem vyšel přesně v 9:00, z druhé banky jsem vylezl v 9:32. Odečtu-li 2 minuty na cestu do banky a mezi bankami (deset kroků), zbývá mi průměr 15 minut na jednu operaci. Je to sice lepší, než když jsem o banky chodil já, ale tenkrát se do banky chodit muselo. Jenže dnes už se nemusí a tak mne zajímá, proč jsou fronty u hotovostních přepážek? Kdo a proč tam sakra chodí, když převod peněz provedu z domu za dvě minuty? Jak je možné, že dva vysokoškoláci (rodiče) si zařídili internetbanking až nyní po mém několikaletém naléhání? Jaktože není v zájmu banky snižovat provozní náklady (nesmyslně pobočky)? Co je špatně a proč? Jsem divný, když mi to připadá divné?

pridej.cz

Komentáře

  1. Jacek napsal:

    Já to vidím takhle: naše generace má a bude mít nejvíc práce s přizpůsobením se internetu – starší lidi si prostě nezvyknou, a pro ně musí m.j. pořád zůstat otevřené bankovní pobočky, a mládež svět bez internetu nezná. A my se mezitím budem rozčilovat nad tím, jak to ti starší nechápou, a sami budem sem tam mít problém se přizpůsobit.

    Ty jsi popředu v přizpůsobení, ale jsi výjimka. Naši rodiče jsou zvyklí na svět s pevnými telefonními linkami a s telefonními seznamy na papíře, a na banky s přepážkami a s lidma. Radikální změna za deset let je z jejich pohledu rychlá, zvláště když je tak dalekosáhlá, jako aktuální komunikační revoluce.

    Mi tohle myšlení pomáhá překonávat občasné záchvaty zlosti nad lidskou a firemní blbostí…

  2. bibri napsal:

    >A my se mezitím budem rozčilovat nad tím, jak to ti starší nechápou, a sami budem sem tam mít problém se přizpůsobit.

    Na toto jsem se díval, ve frontách nebyl nikdo starší – řekněme nad 45-50 let, minimálně třetina byla vysloveně mladší než já. Nemohu generalizovat, ale něco to říká…

    >Naši rodiče jsou zvyklí na svět s pevnými telefonními linkami a s telefonními seznamy na papíře, a na banky s přepážkami a s lidma.

    Existuje i telebanking. Z mého pohledu je neefektivní, pomalý a drahý, ale pro tyhle lidi stále musí znamenat podstatnou úsporu času, benzínu (ne každý má banku ve vedlejším baráku) atd. Co se papírového seznamu týče, ten se už nedává automaticky, ale musíš si ho vyžádat, což většina lidí neudělá a tak si stejně bude muset zvyknout!

    >Mi tohle myšlení pomáhá překonávat občasné záchvaty zlosti nad lidskou a firemní blbostí…

    Jsem ještě schopen pochopit lenost lidí. Co nejsem schopen pochopit je lenost banky, pro kterou může tohle znamenat výrazné omezení nákladů na lidi, místa, energii… Podívej se třeba na operátory, takový Oskar vysloveně tlačil lidi do toho, aby si všechno řešili přes samoobsluhu. A stačí jim malá pobočka se třemi lidmi i ve velkém městě – jednoznačně tím ušetří. Výsledkem jsou pro ně (i pro mě) výhodné tarify.

  3. Petr napsal:

    No minimalne jeden duvod navstevy prepazky by se nasel. Mam hotovost, kterou potrebuji ulozit na ucet. Zde mi moc internetbanking nepomuze.

  4. bibri napsal:

    >No minimalne jeden duvod navstevy prepazky by se nasel. Mam hotovost, kterou potrebuji ulozit na ucet. Zde mi moc internetbanking nepomuze.

    Otázka je, kde tu hotovost vezmu a proč bych se tím vůbec měl zabývat. Všechno se dneska dá poslat na účet a opět je to rychlejší a levnější než předání hotovosti a následné vkládání.

    Občas takto nějaké peníze dostanu, ale ty si nechám v peněžence a utratím je dle potřeby. Ušetřím jak za výběry z bankomatů, tak za vkládání peněz (protože vložení stojí peníze), o času nemluvě…

  5. Libb napsal:

    No třeba to byli lidé ve stejné situaci, potřebovali rychle přesunout prachy z banky do banky :-)

    A hotovostní přepážky běžně vyřizují úvěry, co mám zkušenost, hotovostní přepážka je nadmnožinou bezhotovostní.

Vložit komentář

Váš e-mail nebude nikdy zveřejněn nebo nikomu sdělen. Požadované údaje jsou označeny *

*

*