Ubuntu 9.10 CZ je ve výrobě

Povedlo se a Ubuntu 9.10 CZ už se tiskne a lisuje. S obsahem knihy jsem hodně spokojen (credits: Jiří Eischmann, Vojta Trefný, Kamil Páral, Milan Kozák), rozšířili  jsme ji na 288 stran (cena stejná!). Překopány byly problematické části – rozdělení disku, základy práce, vizuální vylepšení a správa systému. Vše bylo aktualizováno na verzi 9.10. DVD média jsou opravu vymazlená – Filip Dominec se snažil, mírně jsme upravili artwork, zlepšili default softwarovou výbavu a zaintegrovali co nejvíce komponent spadajících do koncepce „work out-of-the-box“ a přidali hafo dalších užitečných věcí. Knihu je již možno objednat u českého  sdružení Ubuntu, u mne nebo na shop.qcm.cz, CPress ji zatím v nabídce nemá. Aktualizováno 24.11.: kniha je hotova, změny v obsahu knihy a DVD (včetně ukázek) jsou dále v článku…

Obsah knihy

Při úpravě jsme se řídili jednak veřejně probíranými nápady, dále pak vlastními zkušenostmi a nápady (přece jen to všude nasazujeme), též recenzemi (zvláště tato je celkem přínosná) a podobně. Prostě nápady se celého půl roku sbírají na naší autorské wiki, pak se vytřídí blbiny a zbytek se integruje do knihy.  Staré věci se naopak vyřazují, celý obsah se upravuje na novou verzi atd. Co je tedy konkrétně nového? Vezměme to postupně po kapitolách.

V úvodu není moc co měnit. Původně jsem chtěl hodně zkrátit obecné informace o licencích, protože spoustě lidí připadaly zbytečné a „zabírají místo“. Nicméně po hrozivé zkušenosti jednoho mého klienta jsem je tam nechal. Možná tomu nebudete věřit, ani já jsem nevěřil, ale v této zemi existují lidé, kteří posílají ČOI na prodejce za to, že účtují instalaci Ubuntu! Nevím, co to bylo za vola, ale rád bych mu to někdy vysvětlil osobně, možná by to i pochopil :). Jestli si myslíte, že Ubuntu „musí být zdarma“, podívejte se do filosofie Ubuntu, případně sem – jestli to nepomůže, kupte si knihu, tam je k té věci několik stran :). Nebo si ji možná nekupujte, abyste nebyli součástí spiknutí … Ježíši Kriste, to fakt není možné:). Konec, musel bych se rozčílit, jdeme dále. Vojta Trefný k tomu říká, cituji: „já se nad blbostí lidí nebavím, já se většinou stydím, že patřím ke stejnému živočišnému druhu :-)“.

Velké změny nastaly v kapitole o instalaci, konkrétně u rozdělení disku. Nevím proč, ale uživatelé mají s tímto krokem neustále problémy a hledají je i tam, kde bych je (ani nikdo jiný z autorů) nikdy nečekal. Možná to je jen potvrzením skutečnosti, že knihu opravdu čtou uživatelé – tzn. počítačoví laici. A to je rozhodně dobře! Sesbíral jsem proto všechny připomínky k dělení disku, na které jsem narazil, a kapitolu o rozdělení disku kompletně přepsal. Součástí jsou podrobné návody co a jak udělat v konkrétních situacích (volné místo, plný disk, poloprázný disk, dva více disků apod). Má to asi deset stran, tzn. zabírá to větší polovinu kapitoly o instalaci – jestli ani toto nepomůže, tak už vážně nevím :). Postřehy jako vždy uvítám. Mírně jsme upravili a rozšířili info o Wubi, protože to je opravdu zajímavá cesta vyzkoušení Ubuntu/Linuxu.

Kapitola o základní práci v GNOME, včetně jeho pokročilých možností a nastavení byla docela překopána a restrukturalizována. Cílem bylo sjednotit některá témata z různých míst knihy a zlepšit orientaci i návaznost textu. Myslím, že se to povedlo, pracoval na tom Vojta a moje maličkost. Aplikace překopával Jirka Eischmann, čekalo je hodně aktualizací a rozšíření, protože s tímto se uživatelé nejčastěji hlásili. Spoustu připomínek k téhle kapitole dodal Svatopluk Šácha, kterému jakožto nejlepšímu „připomínkovači“ pošleme knihu zdarma.

V kapitole o hrách přibylo pár nových kousků, ale větší zásahy budeme dělat až příště – Kamil Páral říkal něco v tom smyslu, že se občas neudrží a zahraje, tak uvidíme… Správu systému upravoval zase Jirka Eischmann, pokusili jsme se vyřešit všechny problémy, na které může lama narazit. Úpravy se týkaly i nového nástroje na instalaci softwaru (Centrum softwaru pro Ubuntu), nových diskových nástrojů atd.  Snad se to povedlo. FAQ jsme s Vojtou hodně prořezali  o staré a neaktuální věci, naopak jsme přidali „novinky“, které nefungují tak, jak by zatím měly. Znáte to, nová verze opraví X chyb a zanese Y nových – a ne vždy je Y<X :). Ani  nové verzi se nevyhnuly otravné chyby, kupříkladu chyba způsobující zamrzání videopřehrávače je opravdu idiotská a nejhorší je, že stále ještě není opravena.

Samotný text knihy se nám podařilo rozšířit asi o 5 % (počítáno na znaky), kniha samotné nabobtnala o 16 stran při zachování  stávající ceny. Že by tiskárny zlevnily? To je asi ta krize :). Zlepšil jsem rejstřík, stejně tak obsah snad se vám bude lépe hledat :). A nyní již ukázka obsahu, pár stránek z knihy a obálka (starší verze – pro srovnání):

Ubuntu-910-obsah1 Ubuntu-910-obsah2 Ubuntu-910-obsah3 Ubuntu-910-obsah4

Ubuntu-910-str44 Ubuntu-910-str87 Ubuntu-910-str196 Ubuntu-910-str249

Ubuntu-910-obalka

Obsah DVD:

DVD je opět luxusní, i když Filip Dominec z něho asi nespí dodnes :). Upravoval se trochu artwork, neplánoval jsem to, ale proč ne? Změnu poznáte hned při bootu. Dále jsme usoudili, že použitá tapeta není nic moc a nahradili jsme ji lépe sladěnou (barevně) tapetou „dřevěného pracovního stolu“. Podle Kamila jsou to spíš depresívní parkety, ale nám s Filipem se to líbilo daleko víc :). Ukázka je dále a komu se nelíbí, může si ji vyměnit, na DVD je několik desítek přidaných tapet včetně některých hodně odvážných nápadů z Ubuntu Wiki.

Další úpravy na DVD: offline repozitář se vším možným (aplikace, ovladače – i nesvobodné, systémové nástroje atd.) včetně některých specialit (Opera, Google apps apod.). Aktualizována byla přiložená elektronická dokumentace (openMagazin, příručky k Firefoxu, Thunderbirdu, GIMPu a další). Funkční multimédia jsou samozřejmostí ihned po instalací, funkční je flash, java v prohlížečích a podobně. Další drobnosti – opravené některé default aplikace, doinstalované některé užitečné aplikace/systémové nástroje, úprava nastavení atd. Je toho hodně, vyzkoušejte, uvidíte sami.

Součástí knihy je návod, jak nastavit a používat offline repozitář (pro uživatele se slabým připojením k Internetu). Aktualizace balíčků na DVD tentokrát nejsou – mastery médií šly do lisovny těsně po oficiálním vydání verze 9.10 a v té době ještě žádné aktualizace nebyly dostupné.

POZOR – dvě důležitá upozornění k DVD! Wubi trpí chybou (tvůrci to označují za feature), takže na českém DVD je nutné spustit cmd.exe a v něm pak ručně d:wubi.exe –force-wubi. Chybu jsme objevili až po vydání, knize proto uvedené informace nejsou. No a výše uvedená chyba přehrávače Totem se ve standardní instalaci projevuje automaticky, protože na DVD jsme zapnuli automatické nahrávání titulků :(. Tomu se říká z bláta do louže. Do funkční opravy balíčků s Totemem musíte buď vypnout v nastavení Totemu auto nahrávání a nahrávat titulky ručně, nebo neotevírat vide poklepání ve správci souboru – přetažení ze správce souborů do Totemu kupodivu funguje a nic se neseká.

Připojuji ukázku upraveného prostředí, nabídek, okamžitě funkčních multimédií a potisku DVD:

Ubuntu-910-shot-desktop Ubuntu-910-shot-internet

Ubuntu-910-shot-system Ubuntu-910-shot-multimedia

Ubuntu-910-dvd32 Ubuntu-910-dvd64

Kniha je již v prodeji!

Knihy přišly z výroby 18. 11., což je více než dobré (cca 20 dní po vydání ostré verze je produkt na hotový). Expedice do obchodů začala o den později. Knihu je již možno objednat třeba u českého  sdružení Ubuntu nebo u mne. Všechny předobjednávky přes sdružení Ubuntu už byly odeslány.

Trocha zábavy na konec

Práce na knize nás baví, takže si ji užíváme – alespoň to všichni spolupracovníci tvrdí a mně nezbývá než tomu věřit :). Původně jsem chtěl zveřejnit pár záznamů z Jabberu, ale jsou vesměs nepublikovatelné bez úprav, takže jsem to vzdal. Připojuji proto dva obrázky – první ukazuje velmi zajímavý způsob lokalizace Ubuntu (je ze starší verze 8.10) a na druhém uvidíte, jak vypadá takový brainstorming autorů nad textem :).

jak-se-dela-Ubuntu-preklad_ubuntu jak-se-dela-ubuntu-korektury

pridej.cz

Komentáře

  1. fri napsal:

    Uvažuju, že časem koupím tzv. netbůk, který se do kabely vleze líp než nojbůk. Mým ideálem je výkonný, leč úsporný procesor, dostatečně velký, leč úsporný pevný disk, přiměřená váha a výdrž baterií. V tomto stádiu neuvažuju o přehrávání filmů, nebo čemkoli náročnějším. Jde mi o celkovou malou hlučnost. Řešením by byl disk flash, (u těch běžných 2,5 palce narážím na to, že nevím, jak se vyrovnávají s otřesy) ale nevím, jaké jsou dnes kapacity (ideální by bylo třeba takových 20, 30 – 60 GB, to by mohlo stačit), a hlavně cena, jestli se to dělá, a vlastně, kde bych to měl hledat, když na takovém cybexu všechny přenosné počítače řadí pod „nojbůky“. Před časem jsem čítával o nadějích ohledně procesorů „ARM“, nebo s podobnou kombinací písmen. Ty by mohly splňovat první předpoklad.
    Chci to zařízení používat na vzdělávací účely, čímž myslím využití času při cestování vlakem, kdy bych nechal zobrazit textový dokument v PDF nebo odt., k tomu nechal v Amaroku přehrávat odpovídající nahrávku staženou z Deutsche Welle, či písničku Karla Gotta. Pak bych se obešel i bez čtení textu tématu z Deutsche Welle. :-)

  2. miset napsal:

    Trochu mne mrzí, že se pozapomíná na Kubuntu, tedy alespoň z ukázek knížky jakoby KDE skoro neexistovalo. Lze v tomto směru čekat nějaké zlepšení, nebo bude *buntu i nadále prezentováno jen jako Ubuntu v prostředí Gnome?

  3. bibri napsal:

    >Trochu mne mrzí, že se pozapomíná na Kubuntu, tedy alespoň z ukázek knížky jakoby KDE skoro neexistovalo. Lze v tomto směru čekat nějaké zlepšení, nebo bude *buntu i nadále prezentováno jen jako Ubuntu v prostředí Gnome?

    Na KUbuntu zapomínáme záměrně, protože většina autorů nabyla dojmu, že KDE v Ubuntu není zdaleka tak dobré jako KDE v jiných distrech. Zkrátka že KUbuntu není moc dotažené.Osobně si to myslím taky, kdo chce KDE ať raději sáhne pro Mandriva Linuxu nebo openSUSE, tam se mi zdá lépe vyladěné.

    Knihu o Ubuntu profilujeme jako začátečnickou příručku. Jakkoliv GNOME nemám moc rád tak musím uznat, že je velmi jednoduché a dost použitelné.

  4. Savy napsal:

    Je nějaká kniha také pro Ubuntu Server? Popřípadě kvalitní článek na téma jak zprovoznit www server na této distribuci. Hledal jsem téměř všude, a je toho mizerně málo :\

  5. Miroslav napsal:

    Chcel by som sa spytat kedy pripravujete dalsiu knihu o ubuntu ci bude z dalsim vydanim 10.04

  6. bibri napsal:

    >Je nějaká kniha také pro Ubuntu Server? Popřípadě kvalitní článek na téma jak zprovoznit www server na této distribuci. Hledal jsem téměř všude, a je toho mizerně málo :\

    To proto, že serverové komponenty jsou v podstatě stejné všude a nic speciálního není potřeba. Doporučuji použít nějakou obecnou serverovou knihu, např:

    http://knihy.cpress.cz/knihy/pocitacova-literatura/linux/linux-kompletni-prirucka-administratora-2-aktualizovane-vydani/
    nebo
    http://knihy.cpress.cz/knihy/pocitacova-literatura/linux/linux-kucharka-administratora-site/

    Obsahy a ukázky jsou na weby CPressu, omrkněte si to a uvidíte…

    >Chcel by som sa spytat kedy pripravujete dalsiu knihu o ubuntu ci bude z dalsim vydanim 10.04

    Ano, česká kniha pro Ubuntu 10.04 LTS se chystá – pracuje se na ní od začátku března. Hotova (v prodeji) bude v druhé polovině května

  7. Myro napsal:

    Na linuxon.sk som cital o tejto knihe a uz som ju objednal. Ale videl som tam aj Mandriva Linux. A teraz neviem, ci som spravil dobre. Je velky rozdiel Mandriva a Ubuntu Linux?

  8. bibri napsal:

    >Na linuxon.sk som cital o tejto knihe a uz som ju objednal. Ale videl som tam aj Mandriva Linux. A teraz neviem, ci som spravil dobre. Je velky rozdiel Mandriva a Ubuntu Linux?

    No, pokud se ptáte, tak je to asi jedno – velký rozdíl tam není a pokud máte distribuci s knihou, odpadne vám spousta problémů a nastavení v začátku + budete mít knihu, ve které je spousta věcí vysvětlena (hlavně pro začátečníky).

    Pro jistotu sem dávám odpověď, kterou mám pro podobné případy připravenou (obvykle se mě ptají spíš e-mailem).

    ————————————————————————————

    [bibri@localhost ~]$ cat .ktery-linux.txt

    Dobrý den,

    odpověď na tu otázku bohužel není jednoduchá. Uživatelům obvykle doporučuji tu distribuci (variantu) Linuxu, kterou používá někdo okolo – protože za ním pak budou chodit s dotazy.

    Já osobně nasazuji obě distra a pokud bych to měl srovnat, tak Ubuntu nasazuji u naprostých laiků a Mandrivu u pokročilých. Důvodem je to, že v Ubuntu hodně věcí „prostě funguje“ tak, jak normální lidi očekávají. Souvisí to s detekcí hardwaru, velmi jednoduchým pracovním prostředím GNOME a podobně. Jeho hlavní nevýhodou je, že nemá komplexní nástroj na nastavení systému, v mnoha případech se musí lézt do příkazové řádky, což je pro spoustu lidí nepřekonatelný problém.

    Mandriva oproti tomu preferuje pracovní prostředí KDE, které má daleko více možností a nastavení. Je pěknější, ale náročnější na hardware, Mandriva ho však má dobře vyladěno. Dále má navíc ovládací centrum pro komplexní nastavení systému, což je její druhé velké plus pro pokročilého uživatele. Problém Mandrivy – ne vždy všechno funguje tak, jak má. Francouzi se teď hodně zlepšili, ale občas se takové věci objeví. Nicméně všechno je obvykle řešitelné, na to máme diskusní forum, a tyhle potíže se nevyhýbají ani Ubuntu.

    Úroveň lokalizace (počeštění) je u obou systémů i aplikací v nich cca stejná, použité komponenty jsou totiž stejné (množství free a open-source softwaru). Úroveň bezplatné podpory v Česku považuji za zhruba stejnou. Říká se, že komunita okolo Ubuntu je vstřícná a největší – to je sice pravda, ale nezaručuje to automaticky správnou odpověď :). Zkušení uživatelé se totiž pohybují mimo MDV/Ubuntu.

    Moje doporučení: stáhnete si volně šiřitelné verze obou distribucí a vyzkoušejte si je ve Virtual Boxu. Víc to nyní nemá cenu řešit – jde o dva nástroje se stejným určením, jeden z nich vám prostě sedne napoprvé víc, než ten druhý – stejně jako auto nebo nůž. Odkazy na stažení:

    http://wiki.mandrivalinux.cz/2010.0_download
    http://www.ubuntu.cz/ziskejte/stahnout

    Přeji hodně štěstí s Linuxem.

    S pozdravem

    Ivan Bíbr


    Mgr. Ivan Bíbr bibri (at) bibri.net
    http://www.bibri.net
    :wq

  9. Josef napsal:

    Dobrý večer-jsem absolutní zač.Linuxu.Mám kameru JVC GR-D239-píše se,že je pro XP.Je možné s ní nahrávat filmy dětí do Linuxu?
    Moc prosím o poradění i jestli ubuntu nebo kubuntu nebo mandrivu-nevím,co mám nainstalovat.
    Mám ubuntu wubi na CD a nemůžu tam dostat češtinu.Knihu si rád koupím.
    Děkuji za jakékoliv poradění.Pilař Josef

Vložit komentář

Váš e-mail nebude nikdy zveřejněn nebo nikomu sdělen. Požadované údaje jsou označeny *

*

*