Zlatý Intel!

V rámci filosofie „je třeba vyzkoušet všechno, na co může uživatel narazit,“ jsem vyměnil Thinkpad s Intelem za Thinkpad s NVIDIÍ. S NV ovladačem moje „enterprise“ Quadro NVS140 nejede, jen s tím jejich. A to je teda hnus, velebnosti! Tak třeba nepodporuje xrandr a přepínat monitory pomocí toho jejich bazmeku je neuvěřitelně pomalé a neefektivní (nemohu použít krandrtray, kde to je hned). O detekci připojených monitorů raději ani nemluvím, to je tak natřikrát.  Se zapnutým kompozitorem v KDE4 mám problém s videem (padají přehrávače) a pokus zvětšení spuštěné konsole skončí pětivteřinovým vytuhnutím prostředí. Zkoušel jsem milión věcí z diskusí/README/FAQ, nepomohlo nic. S vypnutým kompozitorem pro změnu trvá pět sekund přepnutí ploch! Plus milión dalších chybek – uááááááá… Nevím, možná mám smůlu na hardware, ale takhle opravdu ne. Subjektivní dojem ze stabilních ovladačů NVIDIE a desetkrát výkonnější grafiky je podobný tomu, jako jsem měl u podělaných ovladačů Intelu, jenže tam se to za půl roku zlepšilo. Takže pro příště mám jasno – jestli grafiku pro Linux, tak Intel! Pozor, neplatí pro GMA500/Poulsbo, to je podobný hnus (ověřeno)!

pridej.cz

Komentáře

  1. LuFa napsal:

    Ahoj Ivane, doma mám dva stroje s Nvidia ION, distro Ubuntu. Vše šlape bez sebemenšího problému.

  2. Joelp napsal:

    Mám stejné zkušenosti. Spousta grafik nvidia nejede ani na ONE. Je nutné přihlásit se bez grafiky a instalovat PLF ovladače. Dokonce mi fungují lépe ty free. Přímo od výrobce (uzavřené) skoro nic neumí a jsou pomalé. Toto ale platí jen u nových grafických karet. U mojí starší, ne super výkonné, je vše OK a používám ovladače od nvidie.
    U některých strojů po instalaci z DVD musím shodit grafiku a přepnout na VESA, abych nemusel pře příkazovou řádku přidávat zdroje a nastavovat.

    Je pravda, že když zkusím live DVD ubuntu, tak je „vše“ OK. Hlavně nemusím shazovat grafiku a řešit kde je zakopaný pes.

    Není mi jasné, prož je u MDV problém a „jinde ne“.

  3. bibri napsal:

    >Ahoj Ivane, doma mám dva stroje s Nvidia ION, distro Ubuntu. Vše šlape bez sebemenšího problému.

    Je to tak, v GNOME je vše celkem OK (pominu-li chybějící xrandr), většina z uvedených chyb je vázána na KDE4. Jenže to já používám, takže proto jasně fandím Intelu.

    Ano, výkon Intelu je slabší, ale hry nehraju, počítač mám na práci. Ovšem srovnám-li komfort a problémy celkově, tak ten Intel jasně vede.

    Podle mne se zde promítá způsob vývoje – Intel zvolil čisté open-source řešení, ovladač má otevřený vývoj, reaguje na změny a chyby. Přestože to má své mouchy tak jde o lepší řešení – vzhledem k tomu, že se tak vyvíjí vše okolo.

  4. Milan Kozák napsal:

    Bohužel musím potvrdit. Tu Quadro NVS 140 mám na T61 a děs a hrůza. Na desktopu (pokud se to tak dá nazývat) mám Quadro FX 1700. Když si uvědomím, kolik jsem za ni dal – hamba mluvit. Bohužel v té době nebylo s CUDA nic lepšího.

  5. Dušan napsal:

    Treba použiť OSS ovládače z 2010.1

    x11-driver-video-nouveau+lib64dri-drivers-experimental

    Môžem potvrdiť s nouveau som nadmierou spokojný. Vyniká všade tam kde sa ty sťažuješ. Až na problém s výkonom a s3tc(pridané do mesi len nedávno a v 2010.1 ešte nieje).

    Bohužiaľ má to ešte jeden problém a tým je powersave. Tiež by ma zaujímalo prečo som si kúpil zase notebook s ATI (s mdv 2010.1) je trochu problém.

    Tak tak zlatý intel.

  6. bibri napsal:

    Nouveau zkouším od včerejška, je to co se týče odezvy velmi velmi dobré, ale nejedou mi kompozitní efekty v Kwin. Ten balíček experimental-dri tam mám taky, nemám teď čas to řešit, snad později.

    Ale zatím jsem celkem spokojen, uvidíme jaká bude stabilita.

  7. Dušan napsal:

    Zdar,

    mne ide aj akcelerovaný desktop (používam cooker a mám nv40 – 7300GT)

    ps. zdá sa že fedora to má trocha lepšie vychytané, ale to je tým, že je tu rozdiel medzi nouveau 0.15 (používa staršie dri) a nouveau 0.16 (nové rozhranie dri v kerneli )

  8. Dušan napsal:

    Ja zabudol som, tým výkonom (príspevok 5) som myslel výkon v 3D. 2D je excelentné a keď postúpi Galium tak postúpi aj nouveau v 3D.

  9. bibri napsal:

    >Ale zatím jsem celkem spokojen, uvidíme jaká bude stabilita.

    Tak jsem to nedal – a mám zpátky ty jejich drivery. Nouveau u mne docela padá a na kompilování čerstvé verze z gitu fakt nemám čas ani náladu :(.

Vložit komentář

Váš e-mail nebude nikdy zveřejněn nebo nikomu sdělen. Požadované údaje jsou označeny *

*

*