Česká pošta umí zaperlit

Už jsem zde kdysi psal, že mám Českou poštu celkem rád. Jejich datové schránky sice moc nemusím a to nejen kvůli mizerné podpoře Linuxu, ale celé to bude asi tunel někoho jiného někam jinam. Za mne stále platí, že mají spolehlivé a levné služby. Přístup k některým věcem však stále nechápu, no posuďte sami…

Například na naší poště (vesnice) nelze na přepážce vybrat hotovost libovolnou kartou, musíte mít poštovní spořitelnu – proboha proč? Když se nad tím zamyslím, tak:

  • Terminál na ověření tam je a zcela jistě umí ověřit i karty jiné banky (jsou stejné, že jo).
  • Spojen se světem ten terminál má kvůli ověření zůstatku, proč to nejde do jiné banky jako z bankomatu? Žádný problém v tom být nemůže a bankomaty jim takto fungují (pokud mají).
  • Hotovost na poště je – musí tam být pro ty, co mají poštovní spořitelnu.

V čem je hergot problém? Za tuhle službu jsem ochotný zaplatit třeba 20 Kč „za výběr“, protože další možnost je odjet s mojí kartou do většího města a vybrat tam, což je mnohonásobně dražší. V naší dědině je totiž jen obecní úřad, pošta, konzum, kostel a hřbitov. Tak proč to nejde? Konkurenční boj to není, protože poštovní spořitelna patří pod ČSOB, ne ČP. Tohle nedávám…

Další lahůdka – naše pošta není „připojena k Internetu“. Tím se myslí, že obsluha nemá přístupný web (nevím jen web nebo všechno, lamy to nerozlišují). Dráty tam zcela jistě jsou, máme-li tam terminály pro výběr (viz výše) nebo online termínály sazky, které umí milión věcí. Takže shrnuto: naše pošta připojení má, ale obsluha na net nesmí, je to nějak zakázáno. Celé tohle vede k zajímavým situacím, například:

  • Chci-li zjistit, co se stalo s doporučenou zásilku, musím si vyplnit papírovou žádanku! V roce 2010! Ta odejde na nadřízenou poštu, tam se zařadí, někdo to přes Net zkontroluje v nějakém interním (webovém) systému a pošle zpátky. Takže za 3-4 dny to mám na poště u nás. Neuvěřitelné! POZN: balíků a EMSek se to netýká, ty mají jednoznačný kód, kterým to zjistím na webu pošty.
  • Když chci nějakou konkrétní speciální službu, musím si přinést vytištěnou webovou stránku, abychom to našli rychle a stejně. Používám standardní kalkulátor zásilky, který ukazuje všechno a některé věci bohužel označuje jinou terminologií, než mají na přepážkách. Takže když chci mít jistotu, přijdu s papírem – i tak občas pár minut hledáme, co to může být.
  • Požadavek na vyhledání PSČ znamená, že paní pošmistrová vstane, vytáhne z police zaprášenou brožuju a listuje! Totéž platí pro další podobné údaje nebo cokoliv v případě problémů. A co nenajdeme na papíře to zkrátka neexistuje, např. pro kořenový certifikát jsem prostě musel jet jinam, zákon nezákon :).
  • Perlička na závěr: pošlete-li na takovou pobočku „bez netu“ e-mail, přijde do nějaké schránky na nadřazenou poštu, tam ho vytisknou a dovezou na papíře! Nevěřil jsem svým uším, ale je to tak…

Stručně shrnuto: v roce 1995 bych podobné potíže pochopil, ale dneska už opravdu ne. Máte nějaké další zábavné historky s českou poštou? Podělte se :)!

POŠTOVNÍ TIP na závěr: posíláte-li zásilku, na které vám nezáleží, nikdy nevyplňujte políčko „cena“. Dlouhou dobu jsem si myslel, že se to např. pro zahraniční zásilky musí vyplňovat kvůli clu nebo něčemu takovému. Nemusí a poslání pak bude o polovinu levnější, to je totiž obvyklá přirážka za vyplněné políčko „cena“ :).

pridej.cz

Komentáře

  1. Martin Stříž napsal:

    Políčko cena znamená, na jakou výši je zásilka pojištěna pro případ ztráty. Proto se také zvedá cena takového balíku, kde je to vyplněno. Když se to nevyplní, je doporučený dopis/balík pojištěn na 500 Kč. Další cenová hladina je mezi 501 a 5000 Kč, proto i když posílám balík s knihami v hodnotě třeba 1500 Kč, vždy vyplním 5000. Bohužel se ještě nic neztratilo, že bych na tom vydělal :-)

Vložit komentář

Váš e-mail nebude nikdy zveřejněn nebo nikomu sdělen. Požadované údaje jsou označeny *

*

*