Co potěší a co ne …

Potěší i maličkosti. Dneska jsem instaloval Mandriva Linux na notebook jednomu pánovi z Ostravy. Mezi řečí prohodil, že knížky k Mandrivě jsou opravdu dobré a že si je čte i manželka, protože prý jim rozumí :). Opravdu mne to potěšilo a věnoval jsem mu i druhou knihu pro pokročilé uživatele… A hned jsem dostal chuť do další práce – ta bude teď hodně potřeba, protože už od příštího týdne začínám dělat manuály pro novou verzi Mandriva Linuxu 2007.

Co mne potěšilo méně byl fakt, že si pán vybral notebook Acer. Prý proto, že je dodáván s Linuxem. Notebook jsem nakonec zprovoznil jeho přání, ale trvalo to skoro sedm hodin, to je pro normální lidi tak tři dny práce. Musel jsem použít nové jádro, proprietální ovladače ATi a pár dalších vychytávek. Zákazník byl ve finále spokojen, ale ta práce … nemám rád Acer a levný hardware obecně. Ponechme chvíli stranou tuto moji averzi a podívejme se na fakta.

Na těchto noteboocích je nainstalována jakási obskurní distribuce bez grafického rozhraní a hardware je funkční podle počasí (= polovina nejede)… Co si o tom myslet? Acer dodává Linux pouze jako alibi („počítač s OS“) a Linuxu tím v podstatě škodí. S českým zastoupením jsme již několikrát jednali o změně této situace, ale bezvýsledně – zákazníci, alespoň ti linuxoví, jsou jim evidentně ukradeni. Hlavně, že se to prodává. A končí to tak, že si za 15 tisíc odnesou domů šmejd v naději, že jim pojede, a pak dají další dva tisíce za instalaci aby to alespoň nějak jelo. Nemluvím o ztracených hodinách času, cestování apod. Kdyby si hned koupili něco pořádného, stálo by je to zhruba stejně.

pridej.cz

Komentáře

  1. lzap napsal:

    Njn Premio rules :-D

  2. Jaroslav Šolc napsal:

    V jaké cenové relaci se dá pořídit notebook, aby na něm slušně Mandriva Linux 2008 běžel? Minimální požadavky jsou stejné jako u běžné PC sestavy?
    Jinak příručky jsou opravdu dobré – nakonec si je pořizuji ke každé distribuci, i když ji mám před tím nainstalovanou z http.
    Důkazem toho je, že 13-ti letý hoch ze speciální třídy pro děti s poruchami učení si ji i s distribucí pořídil, jen proto, že mi běží v kanceláři a nyní on pouučuje mě, co se mu tam podařilo zprovoznit a jak.

    J. Šolc
    spec. pedagog
    Školního poradenského pracoviště.

Vložit komentář

Váš e-mail nebude nikdy zveřejněn nebo nikomu sdělen. Požadované údaje jsou označeny *

*

*