Kniha Ubuntu 10.10 CZ je v prodeji

Nová kniha Ubuntu 10.10 CZ už je hotova a od konce listopadu v prodeji. Jako vždy jsme zamakali na obsahu (Lukáš Helebrandt, Jiří Eischmann, Vojta Trefný, Kamil Páral, Milan Kozák + moje maličkost) a text jsme tentokrát řádně rozšířili. Překopány byly zejména kapitoly o instalaci (nový instalátor), vizuální zlepšení (Jirka řádně zaúřadoval). Vše bylo aktualizováno na verzi 10.10. DVD média byla opět vyladěna a upravena stylem wash’n’go (Filip Dominec). Knihu si můžete objednat u českého  sdružení Ubuntuu mne , nebo u Liberixu. Seženete ji také v každém lepším knihkupectví. Detaily o nové verzi rozeberu dále …

Obsah knihy

Nejdříve několik technických údajů. Text opět nabyl na objemu asi o 12 % oproti verzi 10.04 (a oproti starší 9.10 dokonce o 40 %, přibylo 80 stran). Jakto? Ve verzi 10.04 jsme změnili sazbu a v 10.10 jsme ji ještě trochu doladili. Na ukázkách dále si jistě všimnete „obtékaných“ obrázků – obrázky jsou čitelné a protože je okolo nich text, sazba je daleko úspornější. Změnilo se písmo nadpisů a poznámek (je úspornější) a máme na stránku v knize mnohem víc textu než obvyklou jednu normostranu! Rovněž jsme vypustili seznam obrázků, upravili rejstřík a podobně.

Šetříme tak nejen papír, ale i vaše peněženky, protože více papíru = vyšší cena knihy. Počet stran přitom oproti 10.04 zůstal stejný, takže zůstala stejná i cena. Myslím, že víc už do knihy nenacpeme – text má v současné verzi 750.000 znaků, to je opravdu hodně! Je to skoro totéž, co Mandriva Linux 2010 CZ (starší sazba – má o šedesát stran více). Co dál? Jak zjistíte z obsahu, dost jsme přeskládali některé kapitoly. Původní rozdělení podle příslušnosti do nabídek bylo opuštěno, kapitoly nyní seskupujeme spíše podle činností. Vedlejším důsledkem je lépe strukturovaný obsah knihy. Nyní se již podívejme na změny v jednotlivých  kapitolách.

V úvodu se opravdu moc nemění – sorry Stano, ale  Greenie tam pořád není ;-). Přidali jsme informace pro uživatele předchozích verzí. Zůstaly i obecné informace o licencích, pořád je co vysvětlovat – stále jsou lidé, kteří si myslí, že Linux musí být striktně zadarmo :). Nesmysl, nemusí! Vojta Trefný překopával instalační kapitolu, protože instalátor kluci z Ubuntu kompletně předělali. Má prý přinést zrychlení, já osobně ho odhaduji na maximálně jednu minutu, ale když jim za to stojí… Kapitola „po instalaci“ je stále kratší, protože v podstatě není co nastavovat – na upraveném DVD „vše funguje“ a je nastaveno, viz informace dále. Všude samozřejmě doplňujeme vaše připomínky a postřehy, případně podle nich upravujeme text a měníme instrukce.

Znovu vyzýváme čtenáře: nebojte se a napište nám! Uživatelé často píší, že nechtějí otravovat s „malichernými problémy“, ale my je opravdu potřebujeme. Většina z nás totiž podobné detaily ani nevnímá a považuje je za samozřejmé. Mají-li vám knihy pomoci, musíme znát především vaše problémy. Píší nám uživatelé různého věku i zaměření, překonejte ostych a napište také!

Kapitola o základní práci v GNOME byla opět restrukturalizována (viz úvod) a doplněna směrem k laikům. Práce se ujal nový bijec Lukáš Helebrandt a po něm já. Přesně tady se uplatnily vaše připomínky – nikdy by mne mne nenapadlo, že někdo používá na zvětšení nebo přesun okna něco jiného než Alt+myš. Takových věcí jsou určitě mraky, jen o nich nevíme! Celkově se kapitola posunula směrem k naprostým počítačovým laikům, kde stále cítíme největší mezery. Totéž ostatně platí pro celou knihu, snažíme se zaměřit na konkrétní činnosti a vynechávat zbytečnou vatu. „Nová“ je kapitola o úpravách pracovního prostředí – seskupili jsme do ní základní nastavení GNOME, v další verzi budou změny ještě pokračovat.

Ještě jedna poznámka: de facto ze stejného důvodu nerozšiřujeme knihu o ekvivalentní návody pro KDE či jiná prostředí, i když hodně z autorů GNOME nepoužívá. Tento požadavek se často objevuje, ale myslíme si, že pro laika je otázka prostředí podružná – GNOME je jednoduché a stačí. Většinu lidí zajímají aplikace s jejich používání, případně nějaké nastavení plus rozchození hardwaru. Ano, můžeme to udělat – ale většina obsahu je vázána na GNOME, popsat je adekvátně pro KDE znamená novou knihu :). Totéž platí pro serverovou edici a podobně. Osobně se přiznám, že pro pro podobné varianty knihy nevidím nyní komerční potenciál (čtěte: nezaplatí se). Možná se to časem zlepší…

Jedeme dál. Aplikace překopával Lukáš Helebrandt a byly rozděleny na tři menší kapitoly – práce s dokumenty, Internet a multimédia. Členění bude v příští verzi ještě vylepšeno, stejně tak už máme nápady na další obsah. Aplikace byly minule hodně upraveny, nyní byly změny spíše aktualizační, přesto přibylo pár nových aplikací: Hamster, Calibre nebo gLabels. V kapitole o hrách zase přibylo pár nových kousků, Kamil Páral se činil. Připomínám, že v 10.04 byly hry hodně rozšířeny, kdo viděl verzi 9.10 nebo starší, bude se hodně divit! Četl jsem komentáře, že jen zbytečně zabírají místo v knize, jinde zas byly pochvalné komentáře, to si člověk nevybere… Osobně si myslím, že trocha zábavy k práci patří a nejeden uživatel si celou kapitolu se zaujetím přečetl.

Kapitola „zlepšujeme“ doznala asi největších změn. Jirka Eischmann přidal kapitoly o GNOME Do nebo Docky, dále zajímavé applety, screenlety + Opera widgety, vybral zajímavé motivy vzhledu (včetně zdrojů, kde jsou, obvykle PPA) a spoustu dalších drobností. Nechybí ukázky a popis technologií z chystaného GNOME 3: GNOME Shell a Zeitgeist. Samozřejmostí je popis prostředí Unity pro netbooky. Není špatné, ale má velký kus cesty ještě před sebou (docela mne znervózňuje snaha Canonicalu dostat ho i na obyčejný desktop). Kapitola nabobtnala o dobrou polovinu a příště ji budeme muset trochu rozsekat.

„Nové“ jsou kapitoly správa softwaru, správa systému a práce v příkazové řádce. Informace byly původně jen v jedné velké kapitole, takže jsme ji tematicky rozdělili a rozsekli na menší kousky. Obsah je aktualizován na verzi 10.10, větší změny přijdou příště. Hodně informací přibylo k (velmi dobře) vylepšenému Centru softwaru – hledání softwaru, podrobné informace o balíčcích, nákup softwaru a další. Nový je také zálohovací nástroj Déjà Dup. Musím říct, že hlavně Centrum softwaru se mi v nové verzi fakt líbí, protože řeší většinu nedostatků linuxových softwarových správců. Možnost přímého nákupu softwaru jsou otevřené dveře pro výrobce her nebo komerčního softwaru – luxus!

FAQ jsme s Vojtou výrazně rozšířili a měli byste tam najít odpovědi na všechny typické otázky, stejně jako řešení nejčastějších problémů. Tématy z fóra nás slušně zásobuje Martin Kiklhorn, tak snad jsme se trefili. Odkazy byly revidovány a doplněny, jako vždycky. To by bylo k obsahu knihy asi všechno, podívejte se ještě na obsah, nějaké ukázky a obálku:

Obsah DVD

DVD je opět luxusní, s Filipem jsme se nedávno shodli, že se blížíme ideálnímu stavu:). Opět se upravoval artwork, originální pozadí nás nepřesvědčilo a máme lepší (viz dále). Další úpravy jsou klasické: offline repozitáře (aplikace, ovladače – i nesvobodné, systémové nástroje atd.) včetně některých specialit (Opera, Google apps apod.), aktualizovaná elektronická dokumentace (openMagazin, příručky k OpenOffice.org, Firefoxu, Thunderbirdu, GIMPu a další). Samozřejmostí jsou funkční multimédia ihned po instalací, flash, java v prohlížečích a další pluginy.

Všímám si, že DVD je v recenzích stále opomíjené, většinou s konstatováním, že je tam hodně softu v repozitářích pro lidi bez netu. Nechápu příčinu – tohle není standardní Ubuntu, tohle je hodně upravený český remix. Těch úprav je tam určitě víc, než dělají autoři některých forků a odvozenin Ubuntu, jež prezentují jako „nové distro“. Máme tam aplikace, které ladí s popisem v knize. Nainstalováno je mnoho užitečných doplňků či programů podle uváženého výběru. Kompletní čeština/slovenština + přizpůsobení pro místní podmínky. Nastavené internetové repozitáře kvůli aktualizaci přidaných aplikací. A hlavně jsou tam zkušenosti: co obvykle chybí, které komponenty jsou lepší, upravujeme některé nedořešené detaily či specifická nastavení a podobně.

Běžná lama to zapne a jede – nestará se o flash, nebo kodeky (tady pozor – instalátor sice nějaké kodeky nabízí, ale stejně nainstaluje jen fluendo pro MP3, ostatní je zase na uživateli). Všechno je okamžitě použitelné bez toho, abyste museli něco stahovat, povolovat, instalovat! Nestará se o nic – stačí se podívat třeba na „poinstalační“ kroky na wiki.ubuntu.cz (kde není zdaleka všechno!). Je s podivem, jak málo recenzentů si toho všimne – možná jen neviděli standardní instalaci Ubuntu :). Sám DVD při instalaci používám, protože mi ušetří spoustu času a zbytečné práce.

Poznámka: chápu, že většina těch úkonů je jednoduchých. Ale zkuste to vysvětlit člověku, který si nainstalovat Ubuntu, neví co je repozitář a nejede mu přehrávání DVD nebo flash a nedejbože má problém s připojením k netu (špatná wifina). Jak dlouho mu instalace potrvá? Proč jsou dialogy v angličtině? Proč nejde rozbalit arj archiv? Kde najdu firmware pro TV kartu? Atd. atd. atd. Tohle s naším DVD neřeší! On ten první dojem dělá opravdu hodně…

Kniha (včetně DVD) je zaměřená především na laiky. Každý krok, který za ně provedeme navíc (s rozumem, samozřejmě), jim nasazení a používání Ubuntu ulehčí. Snažíme se o to v knize i na médiích a podle ohlasů se nám to snad i daří :).

Na závěr přidávám ukázky upraveného prostředí, nabídek, multimédií a též potisk DVD médií:

POZOR – Wubi stále trpí chybou (tvůrci to označují za feature), takže na českém DVD nefunguje ani ruční spuštění přes cmd.exe + d:wubi.exe –force-wubi! Bohužel neznáme způsob, jak chybu obejít – pokud někdo víte, ozvěte se nám.

Tak, dneska je to všechno. Komentujte, pište zkušenosti, náměty a připomínky!

pridej.cz

Komentáře

  1. lza napsal:

    Fantazie, gratulace. Na tenhle kousek se myslím čekalo dost a dost, ale stálo za to si počkat.

    ps – arj archiv? naposled jsem s ním rozbaloval tuším prince of persia (z diskety) :-)

  2. Michal Breškovec napsal:

    Snad se někdy té Knihy o Kubuntu dočkám, poctivě pracuji na jeho rozšiřování, aby se objevil ten komerční potenciál ;-)

  3. Andrej napsal:

    Docela by mě zajímalo, pro jak velké začátečníky je kniha určena. Nedávno jsem dědovi nainstaloval na laptop po otci právě Ubuntu 10.10, přičemž jsem měl asi hodinu na to mu vysvětlit co se vůbec s počítačem dělá a on pak odjel několik set kilometrů daleko. Teď několikrát týdně řeším po telefonu jak se vypíná počítač, jak se volá na skypu, jak se píšou závorky, někdy i jak se zavře okno a na co kliknout jednou a na co dvakrát.
    Otázka tedy zni: je kniha vhodná i pro lidi, kteří počítač vidí poprvé v životě a nemají absolutně žádné návyky?

  4. bibri napsal:

    1>ps – arj archiv

    No představ si že nedávno jsem takovou věc řešil mailem, prostě se mně někdo ptal, jak to má rozbalit (nějaké zálohy). Ono je to jedno, rar je daleko používanější a taky není v defaultu.

    3>Otázka tedy zni: je kniha vhodná i pro lidi, kteří počítač vidí poprvé v životě a nemají absolutně žádné návyky?

    My předpokládáme alespoň nějaké základní znalosti práce s počítačem. Věci jako jak se vypíná PC, kde se zavírá okno a na co klikat jednou/dvakrát tam jsou. Určitě se z knihy hodně dozví, ale nejsem si jist, že mu nahradí úplné základy práce s počítačem (otázka je, co potřebuje).

  5. Jan napsal:

    Asi pred viac ako rokom som zacinal s Linuxom s Vasou knihou k verzii 9.10. Uz viac ako 15 rokov som PC programator (C/C++ a neskor aj Java) zatial hlavne pre WIN ale niektore nase APP zaciname prevadzat do Linuxu. Asi pred rokom sme museli jednu app napisat pre Linux. Stiahli sme si z INETU rozne distra Linuxu. Nakonie sme sa rozhodli pre UBUNTU a dalsim logickym krokom bola kupa Vasej knihy. A hlavne kvoli instalacnym DVD sme znovu kupili aj knihu k verzii 10.10. Samozrejme aj kniha mi dala vela, clovek sa ma nechat poucit aj v pripade a hlavne v pripade, ked si mysli, ze to uz nepotrebuje. Tie instalacne DVD su ale neocenitelne, usetria spustu casu a osobne som presvedceny, ze clovek, ktory potrebuje PC na standardnu pracu – internet, mail, office, media – ma nainstalovane vsetko a nemusi dalej nic riesit. Prajem Vam vsetko dobre v Novom Roku a este vela takychto super vydarenych pocinov.

  6. Petr napsal:

    Z přiloženého instalačního DVD jsem si nainstaloval Ubuntu 10.10. Po nainstalování jsem chtěl nastavit zdroje software dle návodu ve Vaší knize. Vše bylo tak, jak popisujete, ale seznam na záložce „Ostatní software“ byl zcela prázdný. Zdroje pro „Medibuntu“ a „Ubuntu Tweak“ jsem přidal pomocí aplikace Ubuntu Tweak. Nevím ale, jak mám přidat zdroje „Independent“ a „Canonical Partners“. Poradíte mi, prosím? S knihou jsem jinak velice spokojený. Pro nás, kteří s linuxem teprve začínáme, je velkým přínosem.

  7. bibri napsal:

    6> Pomocí správce softwaru si přidejte tyto dva zdroje:

    deb http://archive.canonical.com/ubuntu maverick partner
    deb http://extras.ubuntu.com/ubuntu maverick main

Vložit komentář

Váš e-mail nebude nikdy zveřejněn nebo nikomu sdělen. Požadované údaje jsou označeny *

*

*