Nové žluté vlaky – RegioJet

Nedalo mi to a cestou do Práglu jsem zkusil nové žluté vlaky RegioJet. Českými drahami jezdím dost dlouho a mívám k nim celkem výhrady, tak proč nezkusit něco jiného, že. Během cesty tam – úterý 27. 9. – poletoval po vlaku sám pan Jančura a řešil potíže, které samozřejmě byly. Bylo to celkem sympatické a nějak jsem si ve stejné situaci nedovedl představit toho druhého, oba přitom řídí firmy se srovnatelným (miliardovým) obratem.  Vše proběhlo celkem OK, takže se rád podělím o detaily a několik doporučení…

Základní jízdné ČD OL-PHA je dražší, IN karta je taky dražší než RegioJet. Sporotiket ČD je ale levnější než zvýhodněné jízdné s kreditovou jízdenkou RegioJetu – 170 bez místenky vs 190 Kč s místenkou – a výhodou Sporotiketu jsou pevně dané podmínky. Akce RegioJetu jsou totiž vázány na počet volných míst, tedy na aktuálním obsazení spoje, zatímco Sporotiket stačí nakoupit týden před odjezdem. Čistě na cenu tedy vyhrávají pro stálého cestujícího ČD. Přesné srovnání cen se dá najít někde na netu, hledejte. Celkově to vypadá, že čím delší trať, tím více se RegioJet vyplatí.

V základu rozdávají v RegioJetu kafe nebo vodu, a ceny čerstvě připraveného občerstvení jsou navíc téměř směšné oproti jiným (čtěte: reálné) – pití snad za deset, křupavý rohlíček se šunkou a křenem za pětadvacet a zkusil jsem i sushi (předpřipravené) za osmdesát – za tu cenu naprostý luxus, ale znalec sushi nejsem. Jedete-li delší trasu, vyplatí se určitě RegioJet. A rozhodně si nekupujte na nádraží oschlé bagety a předražené balené vody, vzhledem ke kvalitě podávané ve vlaku RegioJet je to nesmysl!

Pohodlí ve vlaku odpovídá i v nejhorších místech standardu rakouských vagónů nasazených ČD na spoje EC/IC – tedy dost místa a zásuvky (jsou to ty šedočervené vagóny). O Pendolinu se nebavím, to je vlak pro trpaslíky a jeho jedinou výhodou je rychlost – kdo seděl u toho mrňavého stolečku ve čtyřech, tak ví svoje :). Nejlepší místa ve vlaku RegioJet jsou v letadlových vagónech – je tam samostatná řada, tedy luxus. Pak jsou dobrá i místa vedle – široká, se stolečkem pro čtyři lidi, dostatečné pohodlí. Všude kožená sedadla.

Kromě výše uvedených vagónů jezdí i vagóny s kupéčky po šesti – tam je nejlepší brát místa od jedničky, kde jsou kupéčka prostornější a pohodlnější (taktéž kožená sedadla). Nejmenší kupéčka najdete v těchto vagonech u obsluhy  (poslední čísla) – ta odpovídají tomu, co je u ČD nejvyšší třída (plátěná sedadla). Protože se při koupi jízdenky blokují i místa, je nejlepší nakupovat co nejdříve, že jo :). Zásuvky jsou v kupéčkách až u okna a tam jsou také stolečky, takže pojedete-li s notebookem v kupéčkovém vagónu, rozhodně si rezervuje místo u okna. Vozy prý nejsou nové, ale použité a upravené. Všiml jsem si rozdílné hladiny hluku – vagón cestou zpátky byl výrazně tišší než cestou tam (taky žádná hrůza), použití otevřených sluchátek bylo v obou případech naprosto v pohodě.

Výhodou sedadel v kupéčkách blízko obsluhy je legrace, bavil jsem se celou cestu zpět a spolucestující také. Občas jsou slyšet věty jasně určující např. domovskou stanici personálu – „klima nejede bo je dole pantograf“ případně „nejde ani kavovar a bez kafe nikam nedojedem“ (to je přesný přepis včetně diakritiky). S obsluhou byla vůbec legrace, např. steward ujistil cestujícího, že stihne objednané víno dopít než dojedeme do Pardubic, přičemž za minutu po jeho odchodu se ozvalo hlášení „vážení cestující, za chvíli zastavíme ve stanici Pardubice.“ Zkrátka bylo vidět, že nejsou zajetí, nestíhají a navíc zákazníci zkoušeli fakt všechno. Nicméně snažili se a myslím, že toto časem odladí. Srovnávat servis s ČD v tomto případě není na místě – nemají jej, možná tak v Pendolinu v jedničce, ale tím fakt nejezdím.

Jízdenky nakupujte na www.regiojet.cz, je to lepší a pohodlnější než na nádraží. Součástí je i rezervace místa, takže uvidíte, kde v jakém vagónu je co volného (viz předchozí odstavce). Nákup je jednoduchý, při prvním nákupu vám to nabídne možnost zřízení kreditové jízdenky – dostanete číslo, k tomu zadáte heslo a číslo kreditky. Nabijete kredit a cesty jsou levnější. Kartičku ani nic dalšího nepotřebujete a stejně tak ve vlaku nepotřebujete vytištěnou jízdenku! Obsluha ví, kdo kde má přistoupit, takže když si sednete na svoje místo, nic se neděje, a když si sednete na neobsazené místo, přijdou a zkasírují vás. Jízdenku můžete přes web zrušit ještě patnáct minut před odjezdem a bez storno poplatku. Takhle by mělo vypadat 21 století :).

Daňový doklad najdete po cestě na webu RegioJetu – ale měl jsem s tím potíže, stejně jako s celým webem (pomalý). Před cestou tam bylo jen potvrzení o registraci místa, po cestě už daňový doklad, ale prý je to tam už dřív. Projeté doklady po čase mizí, najdete je v historii. Chrome má však problém s tiskem, Firefox je OK. Podrobnosti o rezervaci přijdou e-mailem, ocenil bych kdyby tak bez ptaní přišel i daňový doklad v PDF jako u ČD, vše by bylo jednodušší. Celkově jsou weby ČD a RegioJetu srovnatelné, ale neznalému se lépe nakupuje u RegioJetu – slevy a akce ČD jsou dost neprůhledné a jejich vyhledávač nenabízí nejvýhodnější možnosti, RegioJet ano.

Trochu zlobila wifi, resp. zlobila trochu dost. Nevím, jak mají řešeno připojení, ale bezdrátová síť „ZLUTY“ byla vysloveně tragická. Cestou tam jsem v jednom vagóny chytl síť „servis“, která byla lepší :), ale ne o moc. Když to jelo, byla odezva slušná, ale většinu času nejelo připojení ven a pakety končily na vnitřní síti asi někde ve vlaku. Dosvědčoval to i částečný zmatek stewardů, kteří mají všechna data o registracích cestujících online na Internetu  :). Naštěstí měli i vytištěný papír, tedy klasika. Zatím tedy nespoléhejte na vždy dostupný Internet a jestli ho potřebujete, pojistěte se GPRS/EDGE mobilem nebo modemem. Toto je ode mne největší výtka a doufám, že připojení k netu RegioJet opraví a dostane na nějakou slušnou úroveň.

Taky nepočítejte s tím, že RegioJet bude jezdit vždy přesně na rozdíl od ČD. Zdaleka ne všechno zpoždění ČD je dáno jejich neschopností, velkou část mají na starosti kreténi s auty na přechodech, sebevrazi, divá zvěř atd. Během cesty do Prahy jsme s RegioJetem nabrali asi 5 minut zpoždění (výluka na trati – stáli jsme v Třebové), zpátky bylo vše v pohodě.

Celkově dávám 1- s výtkami za chyby, které podle mne opraví velmi brzy. I kdyby ne, pořád to bude lepší než to, co nabízejí České dráhy. Panu Jančurovi fandím a zcela souhlasím s Jirkou – ten zatuchlý drážní puch už bylo třeba řádně vyvětrat :).

Zkrátka a stručně: ve mně získal Regiojet věrného cestujícího na linkách Olomouc – Praha a Olomouc – Ostrava. Zkuste to taky a uvidíte!

pridej.cz

Komentáře

  1. lzap napsal:

    Zrovna sedím v Leošovi Janáčkovi a dostal jsem Pepsi na nádraží zdarma, ve vlaku pak noviny (MF nebo Blesk) a kávu/čaj. Zásuvka tu je taky, myslím že když člověk jede jedničkou, může se připadat jako ve „žlutém“. Zas tak dramatickou díru do peněženky to člověku neudělá, když nejezdí denně.

    Ta WiFi tedy není žádná sláva, ale ono to asi jinak ani nejde udělat. Situace je tedy asi stejná, jako u normálních ČD vlaků – internet je dostupný jen ve stanicích (a jejich okolích), tedy tam kde je 2G/3G signál :-)

    Jinak taky jsem chtěl „žluťáka“ dnes testnout, ale jízdní řád je zatím bída (prý to chtějí brzo vylepšit). Alespoň je tedy vidět, že konkurence prospívá a ČD se začínají snažit. Zřejmě to bude zatím jen na trase Praha – Ostrava :-)

  2. bibri napsal:

    >Zrovna sedím v Leošovi Janáčkovi a dostal jsem Pepsi na nádraží zdarma, ve vlaku pak noviny (MF nebo Blesk) a kávu/čaj. …

    No jo no :)

    http://ekonomika.idnes.cz/drahy-zacaly-rozdavat-cestujicim-colu-s-regiojetem-to-nesouvisi-tvrdi-1mt-/eko-doprava.aspx?c=A110926_152351_eko-doprava_jan

    > Jinak taky jsem chtěl „žluťáka“ dnes testnout, ale jízdní řád je zatím bída (prý to chtějí brzo vylepšit). …

    Je to zatím bída, od prosince prý devětkrát denně, to už se dá.

    > Alespoň je tedy vidět, že konkurence prospívá a ČD se začínají snažit. Zřejmě to bude zatím jen na trase Praha – Ostrava :-)

    Kéž by měl někdo rozum …

    http://ekonomika.idnes.cz/jancura-dobesovi-vyhodte-cd-my-budeme-pro-stat-jezdit-bez-dotaci-p8c-/eko-doprava.aspx?c=A110929_101549_eko-doprava_hro

  3. hanus napsal:

    GPRS na trase OlomoucPraha je tragédie, tedy alespoň přes T-Mobile – většinu cesty není signál; no jo no, to je ta Vysočina a její širé lány :-) takže mi není jasné, odkud by měla fungovat ta wifi ve vlaku – leda by měli těch 5 DVD s obsahem netu bez porna :-D

  4. bibri napsal:

    hanus> TMobile je oproti Vodafonu tragédie všude, tolik moje dlouholetá zkušenost.

    V vlaku mají být GSM repeatry, buď moc nefungují, nebo je prostě těch lidí na jednu linku moc.

  5. Pavel napsal:

    Připojení k internetu není opravdu žádná sláva, ale jinak k samotnému vlaku a celkově cestování s Regiojetem nemůže snad nikdo nic vytkonout. Všechno je na jedničku.

  6. bibri napsal:

    Zatím ano, uvidíme jak si povedou dlouhodobě. Hlavně se těším na slibované zvýšení počtu spojů, pak to bude lepší.

  7. Amigapower napsal:

    Fakt sem čuměl, servis super, čachrování s lístkama (rušení, přerezervace – net i telefon) super (bodlo by upozornění na objevyvší-se jízdenku při plném vlaku), wifi těžká pohoda (vypadávalo na chviličku jen u Ostravy). tam kupé-hadrák, zpět kupé kůže (ty dvě zásuvky jsou málo, dal bych je pod sedadla, vykoply mi kabel když sem seděl u chodbičky, čímž díky dead baterce došlo k neplánovanému vypnutí ntb). No a cenu snad komentovat nemusim…

  8. Jessica napsal:

    Asi před týdnem jsem do vlaku RegioJetu zavítala prvně. Trasa Pardubice-Praha, takže nic šíleného časově ani finančně. Prvně jsem ale do vlaku narychlo vběhla a měla jsem lístek na ČD. Být ve vlaku od ČD, tak mě seřvou, že mám špatný lístek a ještě budou piskovat, když si řeknu o náhradní lístek. A samozřejmě nezapomenou dát pořádnou přirážku. Ve Žluťáku nebyl nejmenší problém! Steward byl velice ochotný a pak mi i vysvětlil jak to je s jejich spojem na netu. No a co se samotné cesty týče, seděla jsem na kožené sedačče s pocitem, že jsem ještě ani nevyšla z domu. Měkké, pohodlné, s ntbkem na stolečku a wifi bez nejmenšího problému! ČD mě už v životě neuvidí a žluťáskem se snad příště půjdu projet i jen pro zábavu..

  9. Adriana napsal:

    * Reference na RegioJet *
    Cestu Praha-Zlín a obráceně jsem absolvovala RJ a SA už v řádu desítek. Na každou cestu vlakem se vždy těším. Jejich dortíky (švestkový a jablečný) jsou famózní, káva líbezná a stewardi velmi milí.
    Doufám, že přístup k cestujícím bude i nadále stejně kvalitní.
    Rezervační systém je naprostá bomba!!! čekám kdy dostanu BAN :-D během týdne změním rezervaci na „x“ spojů několikrát (změna času, místa, počtu cestujících,..).
    Kamkoli musím cestovat, prvně hledám cestu RJ, až pokud není jiná možnost, koukám po ČD.
    Všem doporučuji!!! Vyzkoušejte švestkový dortík a pořiďte si kreditovou jízdenku. Každá jízda je myslím o 10,- Kč levnější – pokud cestuje daleko a často, vyplatí se to.

Vložit komentář

Váš e-mail nebude nikdy zveřejněn nebo nikomu sdělen. Požadované údaje jsou označeny *

*

*