Michel Petrucciani, Anthony Jackson & Steve Gadd

Přijel ke mně známý – dlouholetý kamarád a bývalý spoluhráč. Pustili jsme si výše uvedené trio a celkem dlouho jsme obdivovali, jak to těm klukům ve triu pěkně šlape…

Záznam z koncertu, o kterém mluvím, proběhl na české ČT2 a určitě se tam ještě objeví. Během této jazzové hodinky se kluci opravdu vyřádili. Prim hraje jednoznačně klavír v podání Michela Petruccianiho. Abych se přiznal, klavír jako nástroj nemám rád, ale v jeho podání je to opravdu něco. Přehled, lehkost a cit, s jakou sype na klaviaturu svoje nápady, nemají obdoby. Při každém poslechu se nemohu ubránit dojmu, že tento pán má ve všem náležitě jasno. Nápaditě a velmi vkusně jej doplňuje opravdu šlapající rytmika v podání dua Jackson&Gadd. Skvělý hudební zážitek.

Pokud můžete, sežeňte si zmíněný záznam a poslechněte si jej. Z vlastní zkušenosti vím, že si jej oblíbí i lidé, kteří jazzu nehoví – hudba je lehce stravitelná, pochopitelná a hlavně pěkná. Je velká škoda, že si toto trio už naživo neposlechneme.

pridej.cz

Komentáře

  1. Ondoň napsal:

    Doporučuji si poslechnout Keith Jarrett – Köln Concert. Je to sice klavír, ale hraný opravdu neskutečně – vrcholná technika, feeling a naprostý nadhled. Celé je to improvizace!!!

  2. bibri napsal:

    Dík za tip, KJ moc nemusím, pro mne nemá ty správné „koule“.

  3. Ondoň napsal:

    Proti gustu žádný dišputát. :-) Mě zase připadá, že KJ má „gule“ jaxfiňa. V „Kolínském koncertu“ tuplem, a když hraje J.S. Bacha, tak to je taky mazec (dle mého názoru jeden z nejlepších interpretů JSB). Na druhé straně když hraje ty jazzové standardy (byť je hraje dobře), tak to moc nemusím. No, vůbec už nějak ty jazzové standardy (až na výjimky) v poslední době nemusím. Asi se mi nějak „přeposlouchaly“ za ty desítky festivalů, stovky naposlouchaných LP/CDček, atp.

  4. bibri napsal:

    No jo, každý jsme jiný a zřejmě proto se nám líbí jiné věci :- asi je to tak správně ). Navíc já ten klavír fakt moc nemusím a speciálně když je sám… Nicméně s dobrým „spodkem“ to hned hraje jinak, že jo :).

  5. Ondoň napsal:

    No já zase sólový klavír „žeru“ (ale jen určitou oblast hudby). Z jiného soudku:
    ad 1) Prošpízoval jsem trošku Váš web a narazil na „pamětnické“ stránky skupiny Bowmanův váček, a když už jsem tam byl, tak jsem si poslech ty MP3ky. V jedné skladbě (El Puerto) tam někdo hraje na příčnou flétnu? Mohl bych vědět, kdo to hraje?
    ad 2) Můžu Vám napsat na email. Ptám se i proto, zda na emaily odpovídáte (mnozí tak nečiní, což mě občas s…).

  6. Ondoň napsal:

    Nemá tam být to „ad“ … to proběhl nějaký „brain error“ bo co.

  7. bibri napsal:

    Flétnista se jmenuje Karel Páral, působil v mnoha olomouckých kapelách, např. v Loco Poco. Klidně napište.

Vložit komentář

Váš e-mail nebude nikdy zveřejněn nebo nikomu sdělen. Požadované údaje jsou označeny *

*

*