Byl dobrý, či špatný?

Včera se po oznámení o konci časopisu objevilo nezvykle velké množství ohlasů, které tuto aktivitu i odvedenou práci podpořily. Objevilo se však i několik negativních a v rámci nestrannosti je třeba ukázat i na názory z druhé strany. Jako první se studená sprcha spustila na Rootu, pak i na ABClinuxu.cz

Další sprchu jsem před chvílí našel v poště a v rámci zachování objektivity mi nezbývá, než ji uveřejnit celou v původní podobě.

From: Martin Kysela
To: bibri@bibri.net
Subject: Hloupost a arogance – typicke to znaky uzivatelu Mandrivy? :-)

Vazeny pane Bibre,

gratuluji k jedinemu dobremu pocinu, jenz slo s LinuxExpresem udelat.

Zarazi mne vsak Vase potreba v kazdem clanku o LE ihned zminit Software Media a Linux+. Ze by Vam dodnes vse tolik lezelo v zaludku? :-) Jak smutne.

Kdyz uz jste nastinil svou teorii o zlepseni urovne magazinu Linux+ diky zmene ceskeho korektora (toho sameho korektora, ktereho jste opakovane prosili o zprostredkovani prodeje „jedineho puvodniho ceskeho magazinu“ do Polska), pak mi nezbyva, nez uvest vec ponekud na pravou miru.

S redakci Linux+ jsem prestal spolupracovat jiz zacatkem roku 2006 pote, co se na postu sefredaktora 3x za sebou behem mesice vystridali ruzni pracovnici a vznikla rada byrokratickych problemu (mj. protahovani platby faktur). Do te doby byl casopis na urovni (alespon pote, co doslo k vyhozeni Lukase Zapletala, ktereho jste pak zamestnali v LE) – dokonce si vzpominam i na pozitivni reakce z Vasich rad.

Po mem odchodu jsem byl opakovane oslovovan s novymi nabidkami, na nez jsem vsak jiz nereflektoval. Korekturu mezitim zajistovala asistentka polske redakce, pani Monika Godlewska a po ni Katarzyna Gadaj. V tirazi pritom bylo beze zmeny uvadeno me jmeno i jmena dalsich lidi, kteri se na praci na magazinu jiz delsi dobu zadnym zpusobem nepodileli (coz je snadno dohledatelne v samotnych magazinech).

Pane Bibre, v mych ocich jste arogantni ubozak, ktery s velkou chuti prekrucuje fakta a svoje mentalni vyplody, jejichz puvod pricitam prilisne konzumaci slivovice, vydava za objektivni pravdy ci zamyslenihodne teorie.


Je mi lito, ze pro Vas Linux+ byl tak nestravitelnou konkurenci, ze jste jej museli spinit od doby Vaseho vzniku az do neslavneho zaniku Vaseho uboheho platku. Je mi take lito, ze Vy sam jste vzdy propadal jakymsi komplexum, ktere Vas nutily napadat nektere lidi vc. moji osoby. Uprimne vsak nechapu, proc tyto veci vytahujete po roce a pul moji neaktivity nejen v projektu Linux+, ale take v linuxove komunite jako takove. Mohu Vam tedy doporucit pouze jedine – odbornou pomoc.

S pozdravem a pranim pekneho dne


Martin Kysela

Jak to vypadá, všem se opravdu nikdy nezavděčíte.

pridej.cz

Komentáře

  1. Shadow napsal:

    Nepříjemný mail, plný zášti a osobních invektiv. To bych do pana Kysely neřekl.

    Můj názor, názor člověka, který až do nedávna odebíral oba časopisy, je jasný. LE byl kvalitou mnohem výše než L+. Veliká škoda, že to musel být LE, který skončil.

  2. hanus napsal:

    Díky za ten post, na večer jsem se fajn pobavil a zasmál :-)

  3. Marcel napsal:

    Tak jsem si přečetl příspěvek tady i na webu časopisu… Expres jsem rád četl, ale důvod pro konec hledejte v této větě:
    „Jenže se dostavily nečekané komplikace provázející každý projekt, u jehož zrodu stojí nadšení, ale bez patřičných zkušeností.“
    Ty nečekané komplikace pro člověka z oboru nejsou ani trochu nečekané! Bohužel v linuxovém světě se pořád zapomíná, že i toto je obchod, nic víc, nic míň. Prostě trh, nabídka a poptávka…
    Jinak redaktorům patří dík, škoda, že na patřičné úrovni nebylo i zázemí časopisu.

  4. hanus napsal:

    to Marcel: „škoda, že na patřičné úrovni nebylo i zázemí časopisu“
    …a ani být nemohlo. Jak jste si jistě všiml, žádný český vydavatel periodik nemá ve svém portfoliu linuxový časopis. Takže LE byl časopis od fandů pro fandy. A jen fandové časopis obvykle neuživí (znáte někdo nějaký úspěšný případ?), neb se nenajde dost takých, kdo jsou za fandění ochotni zaplatit .
    Zajímavé ale je, že za rockový koncert dáme v klidu 800-1000 Kč za dvouhodinovou produkci, ale za roční předplatné se nám to zdá hodně :-(

  5. Shadow napsal:

    hanus: Jak kdo. Já třeba na koncerty vůbec nechodím, a to právě proto, že „800-1000Kč za dvouhodinovou produkci“ se mi zdá příliš.

    V tomto případě patrně hrála roli i konkurence v podobě L+, která i přes svou podle mého nízkou kvalitu odlákala část potenciálních zájemců o LE.

    Hlavní problém byl v malé uživatelské (resp. spotřebitelské) základně. To bylo dáno jednak tím, že o GNU/Linux se obecně zajímá méně lidí, a jednak tím, že ne všichni uživatelé GNU/Linuxu LE kupovali. V tomto případě opět sehrála roli celá řada faktorů, ať už konkurence v podobě webů nebo zájem o LE mezi uživateli.

    Malá spotřebitelská základna pak vedla k nízkému zájmu inzerentů, což vyústilo ve finanční krizi.

    I časopis od fandů fandům může v klidu přežít, je-li dost fandů.

    Jak řekli jiní, tento trh (papírových časopisů o GNU/Linuxu) je patrně tak malý, že neuživí dva časopisy. V tom má L+ výhodu – je distribuován ve více zemích.

    LE je obrovská škoda. Jeho kvalita byla příkladná a mohla by se z ní poučit řada časopisů. A nejen časopisů.

  6. alda81 napsal:

    Co na ten email říct? Snad jen to Kyselo je moc kyselý a ten bramborák je moc bramborovej.

    Buď to byl nepovedený vtip a nebo by to svinstvo už neměl hulit.

  7. Pavel Kysilka napsal:

    zdravim,

    a jeeee, Martina Kysela. Znama firma.

    To bibri: z jakeho emailoveho klienta prisel email od pana Kysely ???…. Uz je to novejsi verse Outloku ??

    bye gf

  8. Vít Profant napsal:

    Že každému LE nesedl (ad diskuze Root, ABC), to není vypovídající skutečnost. Je to, jako kdybych já chtěl hodnotit církevní zpěv v chrámu sv. Ignáce. Může být vynikající, ale není pro mě.
    Takže na otázku z nadpisu odpovídám: Byl dobrý. Howgh.

  9. Jirka N napsal:

    Zdravim,
    Moc nevim o co jde neznam vsechny okolnosti, ale rád bych napsal muj nazor na Linux expres. Koupil jsem si ho jen jednou jinak jsem mel hodne cisel od kamarada. Cteni a navody mi hodne dali rozhodne pro me byli daleko poucnejsi nez z Linux+ ale ja si kupuju Linux+ kazdy mesic a to hlavne kvuli DVD co tam jsou ale nebylo by spravedlive kdybych napsal ze jako casopis nestoji za nic, ale fakt je ze kdyz jsem si chtel pocist o linuxu sahl jsem na Linux expres, ale vzdycky jsem se tesil na Linux+ na DVD kdyby Linux expres daval DVD k casopisu aby si clovek mohl vyzkouset o cem se tam pise nemel by konkurenci.

  10. Lzap napsal:

    Senzacne se tady u piva bavime, martine. Kdyz jsem z linux+ odchazel, nikdo nikoho pochopitelne nevyhazoval, tak ten casopis koncil. Pan danihelka, sveho casu ve vykonu trestu, ho znicil. Pak to prevzali polaci, oslovili me a po odmitnuti se mnou konzultovali, jestli bys byl adekvatni nahrada. Tehdy jsem te neznal, tak jsem jim rekl „proc ne“. Dneska bych to neudelal. Ivan me nasledne oslovil a ja kyvnul. Byla to docasna vec, to bylo jasne uz predem. S ukoncenim studia jsem rozvinul svou karieru v oblasti enterprise javy a systemove integraci. Martine, tvoje pokusy se obhajovat jsou usmevne. Preji hodne stesti, ale pozor na naraz.

  11. Christof napsal:

    9> ze začátku měl LE CD (nebo DVD?) přílohu, ale podle čtenářů byla zbytečná/drahá, a tak se zrušila a časopis zlevnil

  12. staha napsal:

    Zdravím, právě koukám do Linux+, když už nemůžu mít LE a……., to co jsem hledal, jsem nenašel. Škoda LE a zbytečné sprchy od pana Kysely, pane Bíbre, práci jste dělali dobře, k zániku vedlo mnoho faktorů a nejdůležitějším bylo, že ještě nebyl ten správný čas pro tento časopis. Bohužel.

  13. svatas napsal:

    Musím se připojit ke komentářům, které vyzdvihují kvalitu Linuxexpresu. Oba časopisy už dlouho odebírám takže mám co srovnávat.

    Linux+ má v textech neuvěřtelné množství překlepů a chyb a to vůbec nepůsobí dobře. Věc to je obecně známá, viděl jsem na webu hodně podobných názorů i s ukázkama. Já to jako fanda snesu ale když to dám někomu nezaujatému přečíst, tak už je to horší. Rozhodně se to nedá vydávat za seriózní médium. Kromě toho se mi zdá, že se tam hodně zaměřují na programátory.

    Linuxexpres byl obsahem víc zaměřen na normální lidi, což mi více vyhovovalo a lidem v mém okolí taky. Podobné chyby jako v Linux+ jsem v něm nikdy neviděl. Kvalitou obsahu i zpracování byl úplně někde jinde. Škoda ho, web je pěkný, ale já prostě preferuju papír.

  14. mkase napsal:

    Ja bych byl trochu opatrny s poskozovanim osob zde uvedenych. Pan Danihelka v tu dobu vykonu trestu nebyl a nebyl ani nikdy potom. Byl ve vazbe a nastesti se cela kauza ukazala jako zmanipilovana za ucelem vytunelovat L+ a na nekoho to hodit. Myslim, ze se mu podarilo na policii poukazat na tunel, ktery polsky spolumajitel nastartoval a na dluh v hotovosti, ktery ve spolecnosti udelal. Musel jsem v cele kauze svedcit a poukazat i na poskozovani spolecnosti panem Zapletalem. Nastesti pro pana Zapletala i polskou stranu, statni zastupitelstvi neresilo podivny prevod prav a majetku z L+ na novou spolecnost co polska strana hned zalozila v ramci pripraveneho tunelu :-)

  15. bibri napsal:

    Hmm, zajimave. O polskych spolumajitelich a jejich praktikach si po nekolika zkusenostech rozhodne iluze nedelam, ale muzete uvest nejake detaily, jak napr. p. Zapletal spolecnost poskozoval?

    Co se tyce p. Danihelke, tak tady je zajimavy komentar primo zevnitr.

  16. lzap napsal:

    Pane Válka, výkon trestu byl možná nevhodný výraz (byl tedy ve vazbě – prosím, ale za mřížemi), ale tohle jste dost přehnal! Kauza podle mého názoru skončila tradičně po česku – nebyl dostatek důkazů, ale je mi jedno jak pan Danihelka skončil nebo kdo koho vlastně vytuneloval. Nestarám se, tohle šlo zcela mimo mně.

    Vy mě ale tady obviňujete z jakéhosi poškozování, což nestrpím! Nikdy jsem jakkoli nefiguroval ani majetkově ani jinak ve společnosti Software Media, pouze jsem vykonával práce na časopise, které jsem vyfakturoval. Tudíž jste nemohl na nic poukazovat a pokud ano, dopustil jste se (byť nevědomky) trestného činu křivého svědectví.

    Dávejte si pozor, na to, co píšete!

Vložit komentář

Váš e-mail nebude nikdy zveřejněn nebo nikomu sdělen. Požadované údaje jsou označeny *

*

*