Má to vůbec cenu?

Pracuji nyní na úpravách dokumentace pro novou verzi Mandriva Linuxu. Je toho jako vždy víc, než zvládám, a tak toho mám někdy až po krk. Zvláště tehdy, když mi na dobré náladě „přidají“ samotní uživatelé. Občas si říkám, proč to vlastně dělám a jestli to má vůbec nějakou cenu. Dva měsíce nespíme, PDFka dáváme zadarmo a výsledek? No posuďte sami…

V pondělí si nějaký pán e-mailem stěžoval, jaký že to děláme špatný produkt. Nešla mu zvukovka, tak strávil bezpočet hodin na Internetu aby zjistil, jak rozchodit nové ALSA ovladače a stejně to nechodí. KUbuntu 7.04 jede hned po nabootování. Mandriva nemá podporu, je špatná. Přitom hned v úvodu té knihy, co si koupil, je kapitola o podpoře hardwaru a tam je vysvětleno, že to jádro je opravdu staré (ano, také se mi to nelíbí a přesně proto jsem to tam napsal) a je tam odkaz na kapitolu, kde jsou další informace. Tam se jasně píše:

V případě, že narazíte na nějaké nefunkční zařízení, je novější alternativní jádro jedním z kandidátů na vyzkoušení. Mandriva v takovém případě doporučuje jádro „tmb“, jehož poslední verzi najdete …“ atd.

Tak já nevím. Je tam napsáno, kde je problém a jak ho jednoduše vyřešit. Dále je tam uvedeno jméno balíčku, který má hledat a také zdroj, kde ten balíček najde (je tam i popis těch neoficiálních jader). Nainstalovat nové jádro (s novou verzí ALSY, což řeší jeho problém) je práce na pět minut. Tak co tam ještě má být?

Nebo toto. Autor si taky koupil Mandriva Linux 2007.1 CZ. Při instalaci si ale smazal data protože nevěděl, co je který oddíl v linuxovém značení (strany 43-46, kapitola „Rozdělení disku“). Po prvním spuštění nenaběhly Xy, tak lítal po fórech a nakonec reinstaloval. Místo aby to jednoduše za minutu nastavil – strana 87, kapitola „Start v textovém režimu.“ Je na ní odkaz hned na začátku kapitoly „První spuštění“ a obsahuje i rady pro nastavení obecných (VESA) ovladačů a odkazy na kapitoly s instalací firemních ovladačů.

Nakonec recenze píše, že „Celá kniha spíše působí jako vtip.“ Bomba. Chybí prý tam popis, jak nastavit KMail. Jenže po prvním spuštění KMailu se objeví průvodce, který si o všechno řekne sám, tak co tam zatraceně mám popisovat? S tím průvodcem to zvládne i malé dítě. Bojuju s místem a tak prostě vynechávám věci, které jsou jasné. Ve finále píše “ Platil jsem za manuál, který je mi totálně k ničemu. Pokud vám mohu doporučit, vyhýbejte se tomu jako čert kříži.“ Jenže ten manuál obsahoval řešení obou problémů, na které s Mandriva Linuxem narazil. Přesto tam řešení nenašel. Nebo je ani nehledal? Kde je problém?

Může být problém třeba v tom, že ho nečetl? Možná ano. Jinak by mi přece svoje náměty na zlepšení poslal – v knize k tomu jasně vyzývám. Nic ale nepřišlo. A kdyby to četl, nemohl by přece napsat tuto větu: „“Pokud chcete luxus, zaplaťte si Powepack, pokud nechcete vyhazovat peníze, jen si to sosněte z výše uvedené stránky.“ Finta je v tom, že česká verze je rozšířený PowerPack za mnohem méně peněz než originální PowerPack, což jasně říká i ten zbytečný manuál na straně 12:

„Komerční verze – Mandriva Linux 2007.1 CZ – vychází jako vždy z edice PowerPack, tedy z klasického instalačního média s lepší podporou hardwaru, které navíc obsahuje množství dalších bonusů. Rozdíly oproti standardní edici PowerPack najdete v kapitole „Změny v českém vydání, str. 18“.

Tak já už nevím. Čtou to ti lidé vůbec? Jak je donuti, aby to četli, když něco hledají? Nebo je problém někde jinde? Co dělám špatně? A proč mi to nikdo z nich neřekne?

pridej.cz

Komentáře

  1. Woodstock napsal:

    No, já bych řekl že manuál (kniha) je výtečný… Oni totiž lidi, co tam najdou odpovědi na své otázky nemají potřebu ho kritizovat, kritici jsou vždy nespokojenci, spokojení většinou nedají ani najevo, že jim pomohl.

    Sám za sebe píšu – ano, manuál má rozhodně smysl, už mi párkrát pomohl, navíc pro začátečníka je neocenitelný, podle mě, skvěle odvedená práce.

  2. ales napsal:

    Někteří nováčkové to prostě berou za špatný konec. Buďto vyzkoušení Linuxu provedou tak rychle, že ani nestihnou pochopit o co jde a když se to nechová a nevypadá přesně jako jejich původní windowsy, jdou od toho, nebo se v tom zbytečně hrabou, protože jsou přesvědčeni, že když Linux, tak je třeba vykoumat nějaký čuhyhák, tj. „hackovat“ a přitom by jim stačilo otevřít knížku. No a protože máme svobodu projevu a hlavně internet, tak to vytrubují do světa. Staré pravidlo, které říká, že zatímco ti co jsou spokojení jsou spokojení tiše a nenápadně, nespokojenci ponížení vědomím, že selhali v řešení nějakého problému řvou a kopou kolem sebe jako blázni, stále platí. Prosím neberte si to osobně, všem se zavděčit nelze. Mám Vašich knížek doma už slušnou hromádku, počínaje těmi, co byly spíš něco jako sešit a s každou novou verzí se najde důvod, proč se do nich podívat a většinou najdu, co hledám.

    Pokud na Mandrivě (protože jiné distribuce v podstatě neznám) je něco odrazujícího, pak to rozhodně není podpora v naší zemi, která je naopak velmi dobrá a oceňovaná (třeba tady.). Odrazují spíše nedodělky, jako nefungující 3D desktop. Ten je podle mě hlavním tahákem pro obyčejné windowsáky a taky byl tak prezentován(!). Několik lidí u mě vidělo otáčející se kostku a všechny ty efekty a řekli, že to prostě chtějí taky. S těžkým srdcem jsem je všechny upozorňoval, že mi dalo dost práce, než jsem to na svém stroji rozběhl, ale i tak. Jenže nakonec se v několika případech zjistilo, že k rozchození opravdu je třeba složitých zásahů a úprav, které nováček nezvládne a nakonec to stejně občas spadne, mizí dekorace oken, není to úplně lokalizováno (Beryl manager) a podobně. Řeč je o 2007 a 2007.1, které obě v podstatě slibovali „3D desktop na kliknutí“. Říkám to nerad, ale to je prostě fiasko. Můžete namítnout, že Linux má jiné přednosti – jsem si toho vědom, ale zákazník prostě dá spíš na emocionální dojem než na seznam logických argumentů, to taky není nic nového.

    Podobného rázu je nepřítomnost kodeků pro přehrávání videa a zvuku v některých formátech. To by u koupené verze mělo být samozřejmostí a ne, že bude uživatel nucen složitě hledat, co má dělat, aby si prohlédl klip WMV na webu České televize. Řeči o tom, že je to proprietární formát a podobně bohužel nikoho nezajímají a myslím, že oprávněně.

    Dalším problémem jsou instalace nových programů. Grafická Správa software je matoucí, nepřehledná, podává nepochopitelná hlášení, jako je „balíček nelze vybrat“, ale nenapíše proč a co má uživatel dělat. Rozhodně by měla mít režim, ve kterém se nebude „otravně“ ptát, jaké knihovny má instalovat a tak. To by snad nebylo to nejhorší. Nevím proč, ale často nefunguje instalace programů z DVD. Balíček s programem se najde, na výzvu vložím DVD a ono se nenačte a místo toho se donekonečna opakují výzvy k vložení. Řešením je vyházet odkazy na DVD ze zdrojů a přidat si repozitáře na internetu – ty podle mých zkušenosti fungují dobře. Jenže každý nemá takovou linku a hlavně se tím ztrácí výhoda, že jsem si koupil to DVD, abych měl všechno pohromadě. Dalším řešením, které jsem vyzkoušel, je překopírovat DVD na disk, ale zase: ne každý má místo. Někdy se mi zase nenajde program, o kterém vím, že na DVD určitě je. Automatická aktualizace zase neumožňuje nastavit „toto mi už nenabízej“. Mně třeba pořád nutí ovladače na grafické karty ATI a já mám nVidii a vůbec nevím proč. K tomu přistupuje nedostatek nových balíčků. Když třeba chcete nový Krusader, na jeho webu je balíček pro všechno možné, jen ne pro Mandrivu.

    Vím, že ten článek je o manuálu, ale na ten si prostě nemůžu stěžovat. Ačkoliv jsem s verzí 2007.1 (po nedobrém dojmu z 2007.0) celkem spokojen a myslel jsem, že další si kupovat nebudu a počkám až na tu příští, ohlasy na předbžné verze 2008 mě přesvědčují, abych si od QCM koupil i tu.

  3. bibri napsal:

    2>Drobné chyby jsou to, co hodně lidí na Mandrivě štve. Ale myslím si, že si to tam pomalu uvědomují a řekl bych, že věci jsou kupředu. Trochu problém je v tom, že jako francouzi jsou přesvědčeni, že všechno dělají správně a jinak to nejde :). Ale zlepšení stavu potvrzují i ohlasy lidí zapojených do vývoje. Tak jim držme palce. A hlasme chyby.

    S těmi placenými produkty se snažíme a přidáváme tam hodně věcí, ale ne všechto tam jde dát. Takové win32-codecs tam prostě dát nemůžeme, protože to je protizákonné. Kdyby nás někdo právně napadl, uspěl byl. Já vím, že na FTP to je, ale za tím obvykle nestojí nikdo konkrétní, zatímco pod placeným produktem je jasně podepsaná firma a soud by v takovém případě mohl být existenční problém. Nejsme Novell :).

    Krusader najdete u mne (menu vpravo, tam RPM).

    „Toto už mi nenabízej“ lze nastavit v /etc/urpmi/skip.list, viz Mandriva pod lupou. Z grafického klikátka to nejde, jen ručně, ale funguje to. Balíčky se sice zobrazují, ale jsou při updatech ignorovány (nejsou vybrány).

    Otravné hlášky o závislostech zrušíte v menu Volby->Ukázat automaticky vybrané balíčky.

  4. lzap napsal:

    Ivane ma to cenu, ma. Idioti jsou vsude kolem nas…

  5. Frantisek Hucek napsal:

    Zdar Ivane, nekteri lide jsou proste ******, s tim nic neudelas.. :)

  6. Hart napsal:

    Ma to cenu dělat.
    Jsem sice nováček a mam doma jenom vaš manuál k 10.1. Považuji si vaší práci, a jsem přesvědčen, že takových jako já je víc než škarohlídů. Díky. Jsem letitej uživatel win, takže je pro mne přechod trochu těžký. Ale než jsem se dal na tuto cestu tak jsem scháněl informace, a kde co pročítal. Takže jsem si byl vědom, že vstupuji do dost odlišného světa, než na jaký jsem byl zvyklej. Jsem přesvědčen, že tito rejpalové teměř nikdy nečtou návody a když ano, tak jenom něco (vytržené informace z kontextu). Poč by četl, dyť on zvláda win, několikrat ho instaloval a rozdáva kolem sebe moudra jak co řešit. Tak proč by si neporadil s nějakým linuxem….
    Jsem už nějaký pátek na tomhle světě, abych se setkal (i někdy bolestivě) s takovým blcem. A že jich sem potkal. Někdy mě napadá, že se množej a množej.
    Takže hodně síly a brát to s nadhledem. Hodně úspěchu v další praci.

  7. Vít Profant napsal:

    Bez obav. Kdyby nebylo Mandrake a Vaší příručky, pronikal bych do Linuxu jen těžko. Ono je to hodně o přístupu čtenářů. Jeden známý mládenec, kterému jsem kdysi dal dárkem Gimp s cédéčkem, projevil zájem o Linux, tak jsem mu dal Mandrake tuším 10.0. Po více než roce jsem se dozvěděl, že si ho prý nainstaloval a „on mu smazal Windows“. Stačilo, aby mi zavolal, a já bych na základě Vaší příručky už věděl, co a jak. On si ale dobrovolně zformátoval HDD…

  8. Radek Matěj napsal:

    Nejsi jediný rozhořčený vývojář open source:
    http://www.dgx.cz/trine/item/takova-nominace-je-tuze-fajn-vec

    Holt, je to nevděčná práce a musí to člověka bavit. Tak ať tě to baví, nevzdávej to s náma. =)

  9. Franta napsal:

    Má to cenu! Patřím mezi vděčné čtenáře a děkuji.

  10. Christof napsal:

    Určitě to cenu má. Sám moc dobře vím, že spokojení mlčí a ozvou se jenom nespokojení blbci.

  11. teekey napsal:

    problem neni v manualu, ale v lidech. V posledni dobe jsem poznal nekolik zajimavych jedincu, kteri proste hledaji v Linuxu Windows. Pokud lide nepochopi rozdily a prednosti obou systemu, tak je to jako hazet perly svinim. Ale kazdopadne MANUAL od Ivana Bibra je skvela pomucka nejen pro „zacatecniky“ a Mandriva je take dobra distribuce, ikdyz mouchy by se nasly vzdy a vsude ;-)

  12. Vojtěch Trefný napsal:

    Takový lidé se prostě najdou vždy… Sami nesjou schopni ani myslet, natožpak si přečíst návod, a pak svoji neschopnost svedou na „debilní linux“ nebo na „debilního autora příručky“…

  13. Martin napsal:

    Ahoj,
    samozřejmě, že to má cenu. Už se moc těším na Mandriva linux 2008. Bohužel vždycky se najde nějaký moula co dokáže naštvat. Kdy má vyjít finální verze Mandriva linuxu 2008?

  14. Petr napsal:

    Dobrý den,

    Váš manuál je v našich končinách ojedinělou prací velmi vysoké kvality. Rád se přidám do zástupu uživatelů, kteří jsou vděčni za Vaši knihu.

    Když jsem začal poznávat svět linuxu, Mandriva bylo mé první linuxové distro, i díky Vaší dokumentaci. Podle ní jsem zvládl zprovoznit vše potřebné včetně instalace po boku Windows (DualBoot).

    Sice překousnu studium problematiky z anglicky psané dokumentace, ale vždy jsem rád, existuje-li i něco v češtině.

    Přeji Vám nervné nervy a hodně chuti do další práce nejen pro distribuci Mandriva Linux.

  15. Petr napsal:

    Pardon :-)

    Oprava: „Přeji Vám pevné nervy a hodně chuti do další práce nejen pro distribuci Mandriva Linux“

  16. Petr napsal:

    Dobry den.
    Znam a chapu vase rozhorceni.Pokazde kdyz se clovek nebo mala skupina lidi snazi udelat DOBROU vec pro velke masy ostatnich se VZDY najde v tom davu nekdo kdo bude kritizovat a poukazovat i na sebemensi nedostatky a ptat se stylem “ Proc nejde to a to … pripadne Ja bych to udelal takhle …“. Vase manualy mi dost pomahaji neustale i kdyz mam ve svem okoli cloveka velice zbehleho v linuxu a sam jsem prosel par distribuci a pokud knim byla ceska dokumentace tak ji prelouskal. V kazde se vzdy naslo neco lepe rozepsano a rozvedeno nez v jine takze me to dokazalo poucit o konkretnim problemu. Jak zde bylo nekolikrat receno s vetsinou uzivatelu neprijdete do styku protoze spokojeny uzivatel nema potrebu neustale psat o Linuxu na fora nabo primo vam. Vazim si vasi prace dekuji vam za ni vice nez malo jste mi pomohl pri proniknuti do Linuxu a tak vam preji pevne nervy a hodne sil do dalsi prace s mene chapajicimi uzivateli.

  17. Mikuláš Šostronek napsal:

    Má to cenu. Na začiatku roku 2007 som prešiel z win na Mandrivu 2007.0 a bez Vašeho manuálu by som bol stratený hneď v úvode inštalácie (grafická karta). S pomocou návodu bol problém do pár minút odstránený (viem čítať, na rozdiel od spomínaných nespokojných …).
    Mandriva mi funguje k mojej plnej spokojnosti, všetky problémy, ktoré som si zapríčinil väčšinou sám, som už odstránil.
    Teším sa na Vaše ďalšie manuály a nedajte sa znechutiť ľuďmi, ktorí nie sú spokojní nikdy a s ničím.

  18. bibri napsal:

    No tak jo, jdu tedy dělat :)

  19. Irena napsal:

    Jako žena se přidávám k výše uvedeným mužům. MÁ VAŠE PRÁCE CENU. Vážně. Byla jsem dlouholetá uživatelka Win. Naštval mě. Potom jsem koupila knihu s DVD Mandrivou 2006 a byla jsem velmi spokojená.
    Ale chtělo to ode mě jednu důležitou věc. Přečíst si nejprve tu knihu. Potom jít instalovat. A to jsem udělala. Jsem naprosto spokojená. Když mám problém, napřed prolistuju knihu, potom internet.
    Že některý p****c tuhle základní věc nepochopí, to je JEHO problém. Není to problém Váš, pane Bibre.
    Zdravím a přeju hodně síly do další práce

  20. ferda napsal:

    Má. Začal jsem Mandrakem 9 a díky knize zůstal u Linuxu. Pro mě nebyla dokonalejší příručka v té době. Díky manuálu u Mandriva Linuxu 2007.1, který jsem zahlédl v knihkupectví, jsem neodolal a vrátil se k Mandrivě. Je to kus dobře odvedené dřiny z vaší strany pane Bíbr.
    Děkuji

  21. Zdeněk Havel napsal:

    Cenu to má, protože i takové střevo jako já si díky manuálu umí odpovědět na různé problémy – i když jak sám dobře víte, není to z mé strany vždy 100% :-) A už zase „mandrivuju“ o 106, prostě se mi v práci ani jinde nechce jet na Vistách, na některé činnosti jsou prostě „tupý“… Držím palce a přeji pevné zdraví. Z Havel, OKc

  22. Prudic napsal:

    Hele, ne ze bych si to myslel taky, ale podle jinejch jste dokonce neschopnej amater :).

    http://www.rejpal.cz/diskuze/t8-Chcete-vydelat-plati-bonzakum..html

    Ten demon tam fakt perli :)

  23. bibri napsal:

    Co říct na člověka, který se nedokáže pod svůj názor ani podepsat? Myslím toho blba v té diskusi…

  24. Rostislav Kramoliš napsal:

    Díky Vašim knihám, Mandrake 9, 10 momentálně Mandriva 2007, PowerPack, jsem přešel na legální OS. A taky díky těmto knihám nemusím používat dualboot, MSokna mně už dva roky vůbec nechybí a chybět nebudou. Těším se na MD 2008. Děkuji.
    Rosťa K.

  25. alda81 napsal:

    Blbců je na světě plno – a „no name odborníků“ co kydají hnůj na někoho, kdo něčemu rozumí, ještě víc. Sami se na nic nezmohou a přes diskuze na netu si léčí svoje malý sebevědomí a mindráky.
    Tady by pomohlo asi jen, když by dostal přes hubu. :-D

  26. petr_v napsal:

    MA TO CENU, nepodavejme se trudomyslnosti:-), vzpomente si na polarni vypravu pod vedenim cecha Karla Nemce, byla to drina, ale stalo to za to …

  27. Richard Schötz napsal:

    VAŠE KNIHY MAJÍ OBROVSKOU CENU. Nepropadejte prosím depresím, hlupáků na tom světě bude logicky s nárůstem populace jen přibývat. Jernom díky vyšim knihám se z (pro mě do té doby) nepřítele „konzole“ stal velký, výkoný pomocník a kamarád. Z kraje jsem se taky rozčiloval, když mi nějaký příkaz nedělal to co jste popisoval, ale potom jsem zjistil, že musím číst pozorněji, nepřeskakovat, a hlavně nejen to co mě momentálně zajímá. Linux je skvělý, dnes jsem otráven, když musím startovat windows. Jsou pomalé, těžkopádné a Mandriva lítá jako ďábel a nějaká ta občasná chyba? Kdo by ji neudělal? Konkurence je na opravných balíčcích postavena, pokulhává za vývojem a trendem. Když si k tomu připočtu, jak obrovský mají tým luxusně placených vývojářů, jak zabalují a tají přístup ke všemu co „upečou“ (což všechno musí uživatel v ceně produktu zaplatit, když se pro něj rozhodně) zase tolik nenabízejí. Stojí mi za to lítat doma na Linux, stojí to za to, zvládnout systém alespoň v rozsahu který potřebuji k práci. Jsem svobodný, nic a nikdo mě neomezuje, tak skousnu, že mi třeba měsíc nepůjde zvukovka, než se naučím ji rozhýbat. Každá vaše kniha je velkým přínosem a myslím si, že bez vás by v Čechách Mandriva mandrivou nebyla. Smekám před vámi a novou Mandrivu 2008, i na knihu se velmi těším.
    S pozdravem
    R: Schötz

  28. pert2 napsal:

    Uživatelská příručka byl hlavní důvod, proč jsem si zvolil jako svou první distribuci Mandrivu ( tehdy Mandrake 10.1 ). Měl bych jen několik připomínek:
    1. Podrobnější nastavení Samby (textový konf. soubor). Při nastavení přes grafické rozhraní mi v žádné verzi nefungoval zápis do složky z druhého počítače (obsah ve sdílené složce je možné pouze číst, stačí umazat jeden řádek v smb.conf).
    2. Podrobnější nastavení tisku – kprinter, přímo přes cups.
    3. Ve všech verzích od 10.1 je pomalé kopírování na 3,5′ disketu, v kofiguraci diskety stačí dát pryč volbu „sync“
    4. Podrobnější popis Shorewallu, abych to pořád nemusel hledat na netu. Např. proč nejede sdílení (AllowSMB net fw), proč nejede ping na můj počítač (AllowPing net fw), proč nemůžu tisknout (povolit porty – a jaké, pro CUPS).
    Tyto věci mi chyběly při nastavení počítače ve firemním prostředí.
    Jinak jsem velmi vděčný za tuto příručku (y). Přeji pevné nervy při této nevděčné práci a těším se na příručku pro Mandrivu 2008.

  29. Josef H napsal:

    Podle mého mínění začátečníka který dělá na mandrivě něco přes rok si myslím že Váš manual je perfektní a chyba toho kdo si při probleméch neudělá čas se tam podívat a pokusit se tam najít řešení. Zatím jsem tam řešení vždy nalezl a problém vyřešil. Nepatřím do mladé generace ale ti rádokritici jsou podle mě mimo, nemá cenu se s nimi vzrušovat.

  30. petr napsal:

    Vazeny pane Bibr,v lednu 2007 sem presel na linux,zustal sem u mandrivy dost sem toho vyskousel a nakonec zvytezila,nebyt vasi knihy a dobrych rad placal bych se v tom stale,jeste mi to moc nejdo opcas nahlednu,takze to cenu ma.preji Vam hodne zdravi a stesticka a pevne nervy do dalsi skvele prace kterou odvadite na 1. :-)

  31. Peterka napsal:

    Vážený pane Bíbr.
    V Mandrivě jsem začátečník,ale moc se mi líbí a chci ji používat.Dost mne pomohla vaše kniha!
    Přesto mám nějaké menší potíže, např. s nastavením sítě (tváří se,že je připojená,ale nejede) a hlavně potíže s tím,že mi systém zatuhne a pak už musí následovat reset PC,což je hodně nepříjemné.Přesto si raději pouštím Mandrivu než Windows XP.
    S výše uvedenými problémy bojuji nadále a věřím,že je nakonec odstraním.
    S pozdravem
    J.Peterka

  32. bikerturbo napsal:

    Komentář k rok starému článečku je třeba mimo mísu ale chci říci, že když jsem přecházel z woken na Linux, BYLA PRO MĚ VAŠE PŘÍRUČKA TÍM NEJLEPŠÍM, CO MI POMOHLO SE VE SVĚTĚ LINUXU ZORIENTOVAT! Blbci se najdou všede. A jak někdo napsal víše, ti spokojení se neozvou a tak člověk slyší jen samá negativa.
    Jinak u Mandrivi jsem zůstal a momentálně mám na svém EEE Mandrivu One 2008.1 Xfce4 a z vašich knich (příruček) čerpám informace stále.
    Hodně zdaru ve vaší další práci vám přeje Turbo.

  33. bibri napsal:

    Mimo mísu to není, rozhodně děkuji za pozitivní odezvu. Je to velmi dobrá motivace do další práce (a nejen pro mně)…

Vložit komentář

Váš e-mail nebude nikdy zveřejněn nebo nikomu sdělen. Požadované údaje jsou označeny *

*

*