Zatraceně levný počítač – a s Linuxem?

Jedna z mála věcí, kterou jsem stihl přes prázdniny, byla příprava distra pro jeden zajímavý počítač – Barbone Fenix.  Co je na něm tak zajímavého? V první řadě cena, protože za čtyři a půl tisíce s daní jen tak počítač nekoupíte – podotýkám, že nový počítač se zárukou. Druhou zajímavostí je, že jej doma stačí „zapnout a jet“. Obsahuje totiž předinstalovaný Linux i s kompletním aplikačním vybavením (aktualizováno)

Aktualizace: k dispozici je i výkonnější Barbone Fenix Ultra (nemá Celeron, ale plnohodnotný Intel Dual core) a úsporný Barbone Jimi postavený na platformě Intel Atom. Oba si zachovávají velmi příznivou cenu.

Musím se přiznat, že když jsem viděl cenu toho počítače, nechtěl jsem jí příliš věřit. Hardware je dneska levný, ale tohle je opravdu neskutečně levné – za stejnou cenu se prodávají repasované, čili používané počítače. Levné věci si příliš nekupuji, protože na ně obvykle není spolehnutí v kritickém nasazení, ale já nejsem cílová skupina tohoto počítače. Tou jsou obyčejní uživatelé, kterým postačí určitě a navíc to vypadá, že to bude celkem spolehlivé. Uvnitř je procesor Intel s taktem 1.8 GHz (Celeron – C2D) a giga kvalitní paměti v základní desce Gigabyte s čipovou sadou Intel. Za tuhle cenu jde o naprostý luxus, stačí srovnat třeba s touto speciální nabídkou. Více detailů o hardwaru najdete na webu www.barbone.cz.

Čipset Intel je v Linuxu celkem bezproblémový, na desce je všechno – grafika, síť i zvuk – a nemá se tam co pokazit. Přidán je 160 GB disk WD, celkem obyčejná skříň, myš a klávesnice. Klasický počítač do kanceláře nebo na doma – zvládne všechno, s výjimkou náročných her. Tam už integrovaná grafika stačit nebude… Měl jsem jej na stole asi měsíc a na obyčejnou práci mi stačil naprosto v klidu. Dokonce uvažuji, že jej koupím našim domů, protože už tam mají docela starý šrot. Nedostatek výkonu se projevil až ve VMware a při pokusném buildu ISO obrazu – tam jednoznačně nestačil osazený procesor Celeron (málo cache).

Nyní k operačnímu systému. Předinstalován je Ubuntu Hardy Heron (8.04.1) – bylo mi řečeno, že je třeba být „in“ :). Rozumní lidé budou rozumný důvod hledat jinde (malá nápověda: jaká je nejvýraznější vlastnost toho počítače?). Softwarová konfigurace je oproti standardnímu Ubuntu HH značně vylepšená a obsahuje  kompletní cz/sk lokalizaci, přidané aplikace a hry a dále některý ten „nezbytný“ „nesvobodný“ software – Flash, Skype, Reader apod. Přidána byla též elektronická dokumentace – ukázky z knihy Ubuntu a příručka pro začátečníky, obojí v PDF. Na ploše je mírně upravené „barbone“ pozadí. To je prozatím všechno.

Ubuntu Hardy Heron na počítači Barbone Fenix

Ubuntu Hardy Heron na počítači Barbone Fenix

Možná jste uhodli, že moje práce byla připravit ten ISO obraz. Dělal jsem na něm na začátku prázdnin a musím se přiznat, že jsem při přípravě skoro rodil ježky. Dokumentace k ubuntímu Ubiquity je – v tomto případě stejně jako Ubuquity – plná chyb, případně není vůbec. Rozumné (rozuměj: alespoň nějaké) informace najde člověk jen v Launchpadu (Bugzille). Těžko říct, zda je to záměr, nebo není potřeba tohle dokumentovat, spíš to druhé. Nenašel jsem v okolí moc lidí, se kterými bych se mohl poradit. Po létech přípravy Mandrivy a testů jiných dister jsem si říkal, že tohle by mohlo být v klidu vzhledem ke stáří, či spíš novotě toho distra. Ale mýlil jsem se – v Ubuntu je stejný bordel, jako všude jinde. Naštěstí máme otevřené zdrojáky :).

Systém je aktualizovaný a bude aktualizovaný zhruba každé dva měsíce, právě pracuji na posledním ISO pro Hardyho. Aktualizace by měla ušetřit uživatele známých problémů a dále nutnosti stahování velkého objemu dat – co bydlím na dědině, tak vím, že to není žádný med. Je tu sice čerstvý vzduch, ale není tu Internet :). Zároveň dává pravidelná aktualizace prostor k různým vylepšením. Dostane-li se vám počítač do ruky a budete k němu mít nějakou připomínku (spíš softwarovou, ale můžete poslat i hardwarovou), tak mi jednoduše napište.

Instalace je připravená tak, že splňuje požadavky na rychlost a obsluhu u montážní linky. Tam se jede „na čas“. Celý instalační proces je proto zcela automatický včetně zadání uživatele, detekce hardwaru apod. Provádí se z DVD (zatím) a trvá asi jen deset minut. Tzn. stačí vložit DVD a odejít, o ostatní se postará instalátor sám. Specialitou jsou hardwarové testy připravené na míru výrobci – tedy ve stejném duchu. Vše je zkrátka uděláno tak, aby byla instalace a zahoření počítače co nejrychlejší a co nejjednodušší. Šetří to čas a čas jsou peníze.

Co bych ještě dodal? Za prvé jsem ještě nyní zcela paf z nízké ceny – nenašel jsem srovnatelnou nabídku nikde. Počítač bych s klidem dal na stůl každému normálnímu uživateli, protože jeho nárokům vyhoví zcela určitě. Vyměnil bych ale myš a klávesnici, které bohužel reflektují brutálně nízkou cenu a rozmazleným psavcům určitě nevyhoví. Těm, kteří píší dvěma prsty, to ovšem bude zcela jedno.

Za druhé: Bohemka je první z velkých českých výrobců, který se k něčemu takovému odhodlal. Linux se sice občas dává, ale často jen „aby byl“ a nic víc. Stejným způsobem se používá FreeDOS. Jde jen o jakousi úlitbu Microsoftu, který horuje za nová PC s operačními systémy, ale jiné než ty svoje moc rád nemá. Předinstalovaný Linuxu se moc nevidí a když už, tak za moc nestojí. Stejné je to bohužel i se zahraničními výrobci – Dell linuxové notebooky nedováží vůbec (ověřeno včera), sehnat Lenovo, HP, český linuxový Eee či Wind je horor (Microsoft platí reklamu, tak proč dodávat něco jiného, zvlášť na tak malý trh, že?), a o Aceru škoda mluvit.

Závěrem: záměr byl připravit počítač, kde stačí „zapnout a jet“. Něco jako Apple :), ale s Linuxem a navíc cenově dostupný :). To se, myslím, povedlo docela dobře. Venku je teprve první verze, ale už mám pár nápadů na vylepšení, které zapracovávám do nového ISO obrazu. Zatím je k dispozici pouze jeden model – tahle volavka, ale když to půjde dobře, bude jich brzy víc. Takže držte palce a hlavně dejte vědět, jak se vám počítač líbil. Ne mně, ale výrobci :).

PS: článek píšu od půlky července, takže mezitím už vyšla recenze na serveru LinuxEXPRES.cz.

pridej.cz

Komentáře

  1. Milhouse napsal:

    Super! Také mě zaujala nízká cena. Jen doufám, že se nabídka s jakýmkoli Linuxem jen rozšíří.

    Nevím, jaké jsou licenční požadavky na distro dodávané s knihou Ubuntu, ale nestálo by za to sjednotit to? Je-li to možné…

  2. lzap napsal:

    Instalátor jsi dělal sám? To je slušná práce, myslím, že jim to ušetří hodně času.

  3. ... napsal:

    Ubuntu je mrdka ty jeden tupy laiku, sirici zkreslena pseudofakta. Nechces uz konecne chcipnout, widloidni kurburte a „ajtaku“ ?

  4. bibri napsal:

    >Ubuntu je mrdka ty jeden tupy laiku

    Alespon se umim podepsat…

  5. Vlastimil Ott napsal:

    Bibri, každý máme svého zmrda, občas nás navštíví… ;-)

  6. -petr napsal:

    byla by legrace kdyby pan Mrdka byl příznivec Mandrivy …. to by mě dost pobavilo :)

  7. alda81 napsal:

    ad 3> jak je vidět, tak i v psychiatrických léčebnách mají pacienti přístup k internetu

  8. Vojtěch Trefný napsal:

    Docela se ti divím, že tu takové věci necenzuruješ…

  9. bibri napsal:

    >Docela se ti divím, že tu takové věci necenzuruješ…

    Nejsem RH a respektuji svobodu slova.

    At si ulevi, treba mu to dela dobre…. Mne tyhle anonymni zamindrakovane flusance moc nevzrusuji.

  10. Ján Nosko napsal:

    Zdravím, bibri
    Tiež som bol prekvapený touto až neuveriteľne nízkou cenou PC, to upravené Ubuntu sa mi nezdalo, ale keďže ste to robili vy, tak k tomu už mám rešpekt.. určite je to Ubuntu dobre vyladené. Problémom zostáva snáď iba fakt, že veľa spotrebiteľov, kt. je určený tento pc nemajú prístup k internetu. Možno by sa dalo pridať k ponuke Barbone aj nejaký štartovací balíček s pripojením na net od nejakého poskytovateľa v ČR. Na Slovensku niečo také kedysi bolo, v časoch rozmachu internetu, 4-5 rokov do zadu.

  11. Ondra Babka napsal:

    S Ubuntu (hlavně 8.04) mám už několikátou špatnou zkušenost, zvláště pak na mém notebooku, kde se vyskytují různé problémy ve stylu „random“. Občas funguje (či spíše nefunguje) to, jindy ono… Naposledy jsem zkoušel (asi před týdnem) Feistyho, který šlapal skvěle. Jen mě štve neaktuálnost obsaženého softwaru a strach, že když zaktualizuju, tak to dopadne jako obvykle, že něco přestane fungovat. Uznávám, že Linux je v podstatě DIY systém (tento styl se mi i líbí->nikdo vám nic nenutí,…), ale na druhou stranu by neměl mít problémy s inteláckou zvukovkou a s grafilou ATI. Ubuntu jen tak proháním z CD, jinak mám Mandrivu originál i s knížkou, za níž panu Bíbrovi moc děkuji. Skvělá práce. Občas mě hryže, že bych si koupil novou „verzi“ knížky s Mandrivou 2008.1 (kde mi u stažené free verze nefungoval zvuk) nebo Ubuntu, které je na mém stroji taky skoro nepoužitelné. Jen by mě zajímalo, jestli je ten dodávaný systém nějak upravený do použitelného stavu, a jestli se na DVD poté nebude prášit v poličce. Pane Bíbre, smekám, že dokážete ze systému udělat funkční systém a prosím odpovězte. Ondra B.

  12. bibri napsal:

    11>Jen by mě zajímalo, jestli je ten dodávaný systém nějak upravený do použitelného stavu, a jestli se na DVD poté nebude prášit v poličce. Pane Bíbre, smekám, že dokážete ze systému udělat funkční systém a prosím odpovězte. Ondra B.

    Nevím teď, přesně který systém. K tomu Barbone a Ubuntu žádná DVD nejsou. DVD k českým verzím Ubuntu i Mandriva Linuxu upravená jsou, ale základ je stejný včetně ovladačů – tzn. jestli máte s něčím problém u free verzí, bude i v těch knižních. Osobně si myslím, že tam nebude nic, co by nešlo vyřešit…

    Jinak zdá se, že to Bohemka trochu oživila a udělala další dvě sestavy: FENIX ULTRA, kde není Celeron ale plné Core2Duo, a úsporný + kompaktní JIMI. Zvlášť ten druhý vypadá dobře…

  13. petr napsal:

    koupil jsem ten počítač a chtěl bych se zeptat jak zistím heslo toho kdo systém instaloval abych se dostal k právům používat „sudo“

    dík

  14. monte napsal:

    Vypada to dobre, jen skoda ze se tyhle sestavy neprodávájí s Madrivou… ja teda s Ubuntu nemam dobré zkušenosti… doma mám Mandrivu, už jen proto že funguje :)

  15. Ondřej Babka napsal:

    12: „DVD k českým verzím Ubuntu i Mandriva Linuxu upravená jsou, ale základ je stejný včetně ovladačů – tzn. jestli máte s něčím problém u free verzí, bude i v těch knižních.“ Díky za odpověď, to mě zalímalo. Vím, že s problémy , se kterými se potýkám já, se také setkáváte, a že je umíte vyřešit. V Linuxu (i když ho používám už dva roky) ještě zběhlý nejsem (vše časem příjde, už teď se divím, kolik jsem toho zvládl od dob, kdy se u mě proháněl Slax), takže drbat do konfiguračních souborů atp. pro mě znamená následný reinstal systému (z vlastní blbosti samozřejmě). Proto vždycky hledám systém, který by mi nabízel maximální funkčnost už na první spuštění. Mandriva toto až doposud plní a Vaše kniha krásně doplňuje. Z 2008.1 nijak zvlášť nadšený nejsem, ale RC1 „dvatisícedevítky“ vypadá slušně, takže pokud do té doby nic ve Francii nepokazí, bude to dobrý systém. A funkční Out-Of-The-Box.
    Nejsem win-like, jen mám rád , když mám svobodu volby a rozhodování, a když věci běhají tak jak mají.
    Ondra

  16. bibri napsal:

    13> jak zjistím heslo toho kdo systém instaloval abych se dostal k právům používat “sudo”

    Máte ho na ploše.

  17. nador napsal:

    ja ci taky neco s amd a ati, nemam tyhle klumpy od intlu rad :-)

  18. bibri napsal:

    >ja ci taky neco s amd a ati, nemam tyhle klumpy od intlu rad :-)

    Proč? Výkon slušný, cena malá, spolehlivost dobrá. Co chtít víc?

  19. Petr-kuřim napsal:

    Rad bych se zeptal jestli na tomto pc mohu preinstalovat ubuntu treba kubuntu.8.4 nebo mandrivou?Nebo podle zaruky musi zustat puvodni ubuntu a rozdelit disk?

  20. bibri napsal:

    >Rad bych se zeptal jestli na tomto pc mohu preinstalovat ubuntu treba kubuntu.8.4 nebo mandrivou?Nebo podle zaruky musi zustat puvodni ubuntu a rozdelit disk?

    Jak uplatňuje TSB záruku, to fakt nevím, ale řekl bych. že si tam můžete dát co chcete. Jen je pak asi nesmíte otravovat se softwarovými problémy, které jste si způsobil sám :).

    Nejjednodušší způsob jak tam dostat KUbuntu 8.04 je připojit se k Internetu a nainstalovat balíček „kubuntu-desktop“… A je to. Je to jednoduché a při slušném připojení k Internetu je to za chvíli hotové. Jestli chcete i komplet KDE aplikace, přidejte k tomu balíček „kde“. Více informací je v dodané dokumentaci.

  21. MirdaV napsal:

    Dobrý den.
    Prima počin, prodej nových předinstalovaných PC moc nesleduji a s linuxem už vůbec a vlastně jsem na vlasní oči viděl fabrické jen Eee s Linuxem. Tomuhle projektu držím palce a doufám, že reálně se udrží aspoň 15 procent předinstalovaných systémů. Ale proč píšu: je možno někde najít tu upravenou image? Pokud to má všechno, co je k běžnému provozu potřeba, možná je škoda toho nevyužít, pokud to není problém.

    Mirda

  22. bibri napsal:

    21>

    Speciální upravená média pro výrobce počítačů jsou z pochopitelných důvodů neveřejná…

    Podobně kvalitní instalační média lze získat spolu s knihou Ubuntu:
    http://knihy.cpress.cz/knihy/pocitacova-literatura/linux/ubuntu-8-10-cz-prirucka-uzivatele-linuxu/

  23. PetrV napsal:

    Dobrý den,
    ani jsem netušil, že se připravuje kniha Ubuntu 8.10, a již tento týden jde do prodeje, to jste museli mít celkem nabitý program, zmáknout nové vydání Mandriva 2009 a ještě Ubuntu 8.10. Díky a přeju mnoho zdaru do roku 2009.

  24. bibri napsal:

    23> Dobrý den,
    ani jsem netušil, že se připravuje kniha Ubuntu 8.10, a již tento týden jde do prodeje, …

    No, bylo to docela peklo, ale nakonec se to povedlo. K Ubuntu sem ještě něco napíšu.

  25. Petr napsal:

    To je vynikající počin. Mám jen jeden dotaz. Funguje v této sestavě hibernace na disk?

  26. bibri napsal:

    25>V původní verzi sestavy s tím byl problém, po probrání nejela zvukovka. Měl to opravit nový BIOS, ale nestalo se. Po konzultaci s lidmi z Gigabyte (základní deska) se ukázalo, že problém dělá deska v kombinaci s šasim a to i ve Windows. Podle toho, co vím, bylo šasi již vyměněno.

    Uspání na disk i do RAMky by tedy mělo být v pohodě. Nechte si to e-mailem potvrdit přímo od výrobce a pokud by s tím byl problém, tak reklamujte. Případně mně kontaktuje (viz kontakty vpravo). Každopádně sem napište, jak to dopadlo.

  27. MiMr napsal:

    Dobrý den!
    Tak jsem si to – konkrétně Fenix Ultra – včera pořídil a jsem velmi spokojený. Šlape to výborně! Zatím jsem narazil jen na dva problémy. Nešly TV streamy – to jsem vyřešil doinstalováním Firefoxu 2. Co se mi vyřešit nepodařilo, je mikrofon ve Skypu (resp. při nahrávání). Slyším se, ale nahrávat nelze. Mohu Vás požádat o radu? Děkuji.

  28. bibri napsal:

    27> Z vět „Co se mi vyřešit nepodařilo, je mikrofon ve Skypu (resp. při nahrávání). Slyším se, ale nahrávat nelze.“ soudím, že Skype teda funguje, ale nahrávání mikrofonu ne.

    Spusťte si mixer a zapněte volby nahrávání u mikrofonu (bývá to červená tečka pod nebo nad ovládáním hlasitosti). Případně ho můžete zesílit a někde bývá ještě přepínač „boost (+20dB)“. Musíte si s tím pohrát, chcete-li přijatelný zvuk.

    Skype si to řeší sám, proto funguje.

  29. mrazek napsal:

    Dobrý den, děkuji za odpověď. Je to tak, že vzadu na integrované zvukovce jde vše bez potíží. Co zlobí, jsou přední sluchátka. Ani při nahrávání, ani při Skypu nic nezaznamenávají (byť fungují – ve sluchátkách se slyším). Ale pokud to jde vzadu, tak to není zase tak velký problém, jen ve předu je to mnohem praktičtější.
    Také jsem zkoušel hybernaci na disk i do RAM a zvuk se skutečně neprobouzí (koupeno 22. 1. t. r.).
    Jinak je vše bez bez problémů. Opravdu dobrý počin.

  30. bibri napsal:

    29> Někde v nastavení hlasitosti je ještě jedna záložka s přepínači a tam se dají zapnout/vypnout ty přední sluchátka. Funguje to – měl jsem minulý týden na stoje jeden kus.

  31. Petr napsal:

    Už jsem koupil pro klienty dva Fenix Ultra a chystám se na třetí. Jsem naprosto spokojen. Konečně se PC díky linuxu dostalo tam kde byl Apple před mnoha lety. Prostě se to zapne, všechno funguje a nic se nemusí instalovat a nastavovat. Uživatel může okamžitě začít počítač používat. K dispozici jsou Office, Firefox, pošta, skype, hry, přehrávače videa, prostě vše na co si vzpomenete.
    Tisíceré díky.

Vložit komentář

Váš e-mail nebude nikdy zveřejněn nebo nikomu sdělen. Požadované údaje jsou označeny *

*

*