Hymna v novém hávu?

Tak nám předělali hymnu, paní Müllerová. No, nepředělali, ale znovu nahráli. Že prej teď bude znít častěji když budem šéfovat tý Unii. Dobrá zpráva? Je to lepší než minule – příjemně mne překvapily hlavně zpívané varianty. Špatná zpráva? Nevím…

Asi je těžké trefit se do noty všem, ale podle mne je to takové nijaké. Výkony muzikantů jako amatér moc komentovat nemůžu, ale mně tam chybí dynamika – chtělo by to větší lehkost i údernost – a emoce. Když poslouchám orchestrální verzi, tak se mi prostě nelíbí, je „placatá“. Jednoznačně nejlepší je podle mně zpívaná varianta s Kateřinou Kněžíkovou.

Ve sluchátkách se mi nelíbí ani mix a mastering. Čím víc to poslouchám, tím víc nabývám přesvědčení, že právě tam je třeba hledat některé důvody mé nespokojenosti. Zklamala mne úprava, která mohla být odvážnější – hlavně basová linka by potřebovala revizi :). Ani ta rytmika by nemusela být taková rovná, no prostě je toho víc. Asi bych to neoznačil jako nový háv…

Velmi, velmi těžko se taková věc hodnotí. Rozhodně je to nejkrásnější melodie na světě a právě proto si zaslouží co nejlepší provedení. Takhle mi tam prostě něco chybí. Boris by asi řekl, že to nemá koule. Aniž bych chtěl znevážit práci lidí, kteří na ní dělali, tak s ním pro tentokrát musím souhlasit. A udělat to jde i u národní hymny – třeba tohle přes všechny chyby rozhodně koule má.

Ještě mně napadá, že to „něco“ ořezaly moderní kompresní technologie. Hanus v pátek bez problémů poznal rozdíl mezi audio CD a MP3 (lame -b 320 -q 0) a poznal to i na počítačových bednách. Říkal, že tam chybí atmosféra a prostor. A to samé chybí mně na nových nahrávkách naší národní hymny.

pridej.cz

Komentáře

  1. pleytwak napsal:

    Asi by to chtělo nějakou úplně jinou hymnu, protože ta naše mi přijde taková ubulená, zvláš’t teď, když se nehraje dohromady se slovenskou hymnou, to byla aspoň jakási protiváha k té naší, ale teď to zní jak skuhrání. Rěkl bych, že třeba z polské, německé, nebo anglické hymny je přímo cítit hrdost národa, ale z té naší ani omylem.

  2. bibri napsal:

    1>Asi by to chtělo nějakou úplně jinou hymnu … Rekl bych, že třeba z polské, německé, nebo anglické hymny je přímo cítit hrdost národa, ale z té naší ani omylem.

    Tak to si rozhodně nemyslím! Jen si myslím, že by potřebovala lepší provedení.

Vložit komentář

Váš e-mail nebude nikdy zveřejněn nebo nikomu sdělen. Požadované údaje jsou označeny *

*

*