Sním či bdím?

Právě čtu a připadám si jako v jiříkově vidění: „Oprávněnost bombardování je dodnes sporná. I seriózní historici a politici se přou o to, zda byly nálety spojenců na Drážďany v únoru 1945 dostatečně zdůvodněné a morálně ospravedlnitelné.“ Co to je za nesmysl? Německo bylo v té válce agresor, který vesele bombardoval všechno okolo (včetně civilistů) celých šest let předtím. I kdyby ho někdo úpně srovnal se zemí, šlo by pouze o reakci – tedy o přímý důsledek jeho agrese. Copak je tak těžké rozlišit mezi příčinou a důsledkem?

pridej.cz

Komentáře

  1. Joelp napsal:

    Řekl bych že jde o to, že dnešní lidé přemýšlejí jinak. Dnes máme úplně jinou techniku a tím pádem i možnosti. Také se dnes upřednostňuje výsadek elitní jednotky (lepší než atomovka). Hlavní příčina tohoto myšlení asi bude ta, že historici mají možnost, ale hlavně čas nad tím přemýšlet. Tehdy to bylo otázkou dalších zmařených životů. Dnes jen debat „aby řeč nestála“.

    Ano, třeba to šlo udělat jinak a mnohem lépe, ale „po vojně každý generál“.

  2. pleytwak napsal:

    No já hlavně nechápu, proč se tou válkou dneska ještě někdo zabývá. A aby toho nebylo dost, vypadá to, že naše „drahá“ veřejnoprávní televize je asi fascinovaná fašistickým německem, protože jednu dobu, když jste zapli TV, koukal na vás z ČT2 skoro pokaždé Hitler, nebo jinej fešák.

  3. Vlastimil Ott napsal:

    Konsekvence to má v tom, že podobně se bombardoval Krakov a Varšava, taky by se dalo ptát, jestli úspěšně a proč. Někteří z amerických pilotů se spletli nebo cíl nenašli a bomby „někde“ odhodili. Proto je v Opavě centrum takové, jaké je. Vykoupení Slezanky, aby se mohla zbourat nebo nějak opravit, bude stát město čtvrt miliardy. Takže je třeba si uvědomit, kde jsou počátky toho všeho. Stačí to vědět.

  4. bibri napsal:

    No vždyť to píšu, počátek je právě ta německá agrese. Nic jiného jím být ani nemůže.

  5. alda81 napsal:

    to pleytwak> asi proto, aby se něco podobného už nemuselo opakovat, existuje jedno heslo, u kterého ani nevím, kdo jej první použil a které zní „Ten, kdo nezná svou minulost, je odsouzen ji opakovat.“ – to snad mluví za vše

    lidi bohužel docela často rychle zapomínají a po čase vzpomínají už jen na to dobré – viz. komunisti u nás nebo podobná pakáž v Německu

    k těm dokumentům na ČT2 – já se na ně rád vždycky podívám – dokumenty od BBC a i skoro všechny od ČT stojí vždycky za shlédnutí, nikdo vás nenutí se na ČT2 dívat, ta už vzhledem ke svému zaměření není určena pro seriálové typy, kteří se dívají na Ordinaci v růžové zahradě, Nemocnici na kraji města a podobné nekonečné seriály

  6. pleytwak napsal:

    alda81: S tím samozřejmě souhlasím, nikdo mě sice nenutí se na ČT2 dívat, ale vzhledem k tomu, že ze zákona jaksi musím platit české televizi výpalné, nepřeju si, aby byl jeden kanál věnován buznám, přistěhovalcům a různým jiným menšinám, ani historii fašistického Německa. Normální zdravá rodina, která drží tento stát zatím ještě pohromadě není ani pro veřejnoprávní televizi jak se zdá zajímavá. Mimochodem historie, to nejsou jen čtyřicátá léta minulého století a ani TV pořady nejsou jen seriály pro blbce a dokumenty o Hitlerovi.

  7. alda81 napsal:

    to pleytwak> mě se třeba zdá, že by tam dokumentů z 2. světové války mohlo být ještě víc :-) (ne každému se dá zavděčit)
    historie nejsou jen 40. léta – to máte pravdu, to jsem ani nikde netvrdil – dokumenty z jiných dob tam taky najdete (na ty čučím taky), ale co naplat 2. světová válka nás asi nejvíc ovlivnila, takže je logické, že o ní bude asi nejvíc dokumentů
    nevysílalo se náhodou to podle vás velké množství dokumentů o 2. světové válce v době, když bylo kulaté výročí ukončení 2. světové války?

    pokud by jste shlédl nějaký dokument z 2. světové války, ta by jste možná zjistil, že fašisti byli v Itálii a ne v Německu – to berte jen takové malé přátelské porýpnutí ;-)

    to, že tam vysílají jiné pořady, které mě vůbec nezajímají a které uvádíte, jim myslím nařizuje zákon, takže ty pořady vysílat musí – o jejich úrovni si ale myslím svoje

  8. Petr napsal:

    to 6> Právě ten rozptyl a šíře témat které lze nalézt na ČT2 jsou největším přínosem tohoto kanálu. Nechci být svázaný hlavním proudem (i když v něm z velké míry také plavu), chci mít možnost dělat věci i jinak, převedu-li to na televizi, tak ČT2 nabízí pohledy z jiných úhlů (tzv.nezávislé filmy, dokumenty přírodopisné a historické, ochrana přírody, menšiny atd.)
    Předpokládám ale, že vás nic z toho nezajímá a z vaší poznámky o buznách a přistěhovalcích vás typuji na nadšeného příznivce Národní strany (a ta opravdu příliš prostoru na ČT2 nemá). Když jsem si četl váš předchozí příspěvek o ubulené české hymně (Hymna v novém hávu), tak jsem si pomyslel, že ideál by pro vás bylo zřejmě použít dynamickou bývalou první sloku německé hymny „Deutschland, Deutschland uber alles, uber alles in der Welt“. Teď se už nepoužívá, ale byla velice populární v určitém období historie a lidmi, kteří měli na menšiny podobné názory jako vy.

    to 7> Jděte do politiky, myslím to vážně, tu poslední větu jste formuloval bravurně. V podstatě jste potvrdil co řekl pleytwak, jen ne na plnou hubu.
    Pochopte mne taky nezajímá Křesťanský magazín, tak se na něj prostě nedívám, ale na veřejnoprávní kanál patří, stejně jako pořady pro menšiny. Říká se tomu tolerance.

  9. pleytwak napsal:

    8: na podobný invektivy nemá cenu reagovat

  10. Lot napsal:

    Jistě, válkou byli vinni Němci. Ovšem nemyslím si, že je tím otázka smetena za stolu. Útok na Drážďany byl masívním bombardováním civilních cílů – spojenci ke konci války v Německu postupovali ve stylu spálená země – a činili tak v době, kdy už byla porážka Německa jistá. Jsou věci, které se ve válce prostě nedělají, bez ohledu na to, kdo ji začal.
    Stejně jako jsou věci které se nedělají po válce (jako etnické čistky národních menšin), ale to už by bylo na jinou debatu.

  11. bibri napsal:

    >Ovšem nemyslím si, že je tím otázka smetena za stolu.

    Já myslím že ano – jak se do lesa volá, tak… Určitě tam nebyly jen civilní cíle, protože na ně by neútočili – wikipedie hovoří o 110 továrnách a dopravním uzlu.

    >činili tak v době, kdy už byla porážka Německa jistá.
    Ta porážka byla jistá už v době, kdy začala anexe Ruska. V té době nebyly zbraně hromadného ničení, takže i malému dítěti muselo dojít, že Hitler nemůže bojovat s celým světem. Technický náskok je sice dobrá věc, ale tenkrát nebyl tak veliký a zbytek je holá matematika – vítězí ten, kdo má víc lidí a víc zbraní, je přitom jedno jakých (potvrdila to právě východní fronta).

    Včera mi stejné argumenty psal kamarád. Řekl jsem mu, že kdyby byl na místě těch generálů, raději by měl tisíc mrtvých Němců než deset vlastních. A stejnou logikou se řídili i oni. Pokud se nepletu tak cílem těchto bombardování bylo zničení německé infrastruktury a výroby, čímž se válka prokazatelně zkrátila. Obviňovat po válce někoho z toho, že bombardoval agresora, je prostě nesmysl.

  12. Cube3d napsal:

    cituji z neviditelného psa http://neviditelnypes.lidovky.cz/lide-kurt-vonnegut-jr-11-11-1922-11-4-2007-da2-/p_scifi.asp?c=A070422_232729_p_scifi_hpe : “
    Američtí vězni, mezi nimi také Vonnegut, byli najati jako hledači mrtvol. Vytahovali mrtvé z trosek a skládali je na vysoké pohřební hromady. Když už těla v krytech zapáchala, sebrali zajatci mrtvým cennosti a němečtí vojáci s plamenomety těla zpopelňovali přímo tam. Bombardování Drážďan si tenkrát vyžádalo 130 000 obětí. O 35 let později Vonnegut řekl: „Říkám obvykle, že jediná lidská bytost na této planetě profitovala z tohoto náletu, který musel jistě stát desítky milionů. Nálet nezkrátil válku ani o desetinu vteřiny, neoslabil německou obranu nebo útok, neosvobodil jedinou osobu z tábora smrti. Pouze jedna osoba na tom vydělala – ne dvě, nebo pět, nebo deset. Jen jedna. Já. Dostal jsem tři dolary za každého mrtvého.“ (O několik let později Vonnegut řekl, že dostal čtyři dolary za každého, ještě později to bylo pět dolarů, a tak není vyloučeno, že to jednou nebude třeba sedm dolarů).“

Vložit komentář

Váš e-mail nebude nikdy zveřejněn nebo nikomu sdělen. Požadované údaje jsou označeny *

*

*