Testuji XFCE

Velká změna nechodí sama – po nedávném opuštění pine jsem začal testovat jiný okenní manažer. Trochu jsem se naštval na neustále „nevyvinuté“ E17, na jehož stabilní verzi čekám jako blbec někdy od roku 2001. KDE ani GNOME mi nevyhovují – jsou to sice dobré desktopy, ale velmi špatné okenní manažery. A tak jsem zkusil Xfce. Zatím nemám vyladěn vzhled a štvou mně drobnosti, ale použitelné to je. Uvidíme…

PS: Ne, moje rozhodnutí opravdu nesouvisí s KDE4 v nové verzi Mandriva Linuxu. Na rozdíl od ostatních se mi KDE4 celkem líbí.

pridej.cz

Komentáře

  1. petos napsal:

    A copak Te na Xfce trapi konkretne? A proc jsou GNOME/KDE spatne okenni manazery?

  2. lzap napsal:

    Okenní manažer musí zvládat o mnoho víc než jen hloupě mastit okna na obrazovku… Leckdo od OM vyžaduje daleko sofistikovanější věci.

  3. L.Potmesil napsal:

    Zdravím, také si mylsím, zě Kde a Gnome nejsou to pravé. E17 má budoucnost, doufám.
    S pozdravem L.P.

  4. bibri napsal:

    1> KDE a GNOME se zaměřují na obyčejné uživatele a ti jsou rádi, když objeví na ploše svoje ztracené okno. Já mám ploch 30 a na nich sto oken, je tudíž jasné, že mám jiné požadavky.

    XFCE si např. neumí zapamatovat pozici okna i s detaily, dále neumí např. vyhodit aplikaci ze seznamu při přepínání tehdy, když to aplikace nepodporuje (workrave). Obojí zdržuje. Pak má ještě pár mušek – např. nepodporuje přepínání klávesovými zkratkami na více než 12 ploch, je to tam někde natvrdo zakódované. Atd. atd. atd…

    Nic to ale nemění na tom, že mi připadá mnohem lepší než GNOME. Resp. mluvím o GNOME v Mandrivě. Musím uznat, že GNOME v Ubuntu je něco úplně jiného a je o poznání lepší (naopak KDE je tam doslova hrůza).

    3>E17 určitě budoucnost má, otázka je jakou. Já čekám na finální release tak šest let, možná více. Předtím jsem jel mnoho let na E15 – a zdůrazňuji, že E16 jsem takticky vynechal, protože E17 už byla „za rohem“. Tentokrát trpělivost přetekla a zkusil jsem něco jiného.

    Každopádně XFCE mně překvapilo – je to celkem dobrý správce oken. Potřeboval by ale vylepšit. Momentálně pohodlně fičím na tom „hrozném KDE 4“ z testovacích důvodů a docela to jde :)

  5. L.Potmesil napsal:

    Dekuji za odpoved. Prave cekam na objednanou Madrivu 9 a nejsem stale rozhodnut, jake prostedi pouzivat. Do ted jsem pouzival v Debianu Gnome, stejne tak v Ubuntu. V kazdem pripade, jsem sam zvedavy na XFCE a E17.
    Preji hezky den, s pozdravem L.P.

  6. TIGER napsal:

    Ahoj, jak to tak sleduji, tak já putuji od opačného konce. Po dvojkové řadě KDE jsem toto prostředí opustil a používám Gnome. Používám Mandrivu 2009 a nemám s tím problém. Pravda, ladil jsem hodně dlouho a průběžně asi od verze 2007.

    Dnes si troufám říct, že je na skvělé úrovni a ani Gnome z Ubuntu se mu nemůže rovnat. Je to i díky Tobě, protože vždycky když už jsem chtěl něco vzdát, tak jsi do konference napsal něco, co buď přímo fungovalo, nebo mne to alespoň vnuklo nápad jak situaci řešit. Za to Ti patří velký DÍK!

    Ale všiml jsem si, že se začíná dost roztahovat a některé věci, které byli zavedené jdou jiným směrem, než bych chtěl.

    No a teď pokukuji po XFCE, zatím jsem vyzkoušel jen ONE s XFCE, ale určitě to má něco do sebe.

    Je trošku škoda, že instalátor nabízí jen KDE a GNOME, jiné prostředí se musí vybrat přes balíčky, což pro mnohé uživatele může být odrazující, přitom by nemělo být tak složité udělat seznam prostředí, které lze instalovat a mít volbu zaškrtnutí. Nebo alespoň nabídku více a tam mít ostatní prostředí. Takhle to vypadá, jako když je správně A, nebo B a nic jiného není.

  7. Trm napsal:

    Ivane, delej to jako ja, ja pouzivam fvwm1 furt s tim starym konfigem.

  8. bibri napsal:

    7> Hehe, na to už jsem moc rozmazlenej :)

  9. Pavel Kysilka napsal:

    zdravim,

    osobne jsem pred casem instaloval uzivatelum na terminaly na internet na slabsi stroje XFce. Osvedcilo se. A uzivatelum bohate stacilo na to, co potrebovali.

    Jinak jedu osobne asi 7 let na WMaker-u. Predtim Gnome+Sawfish(tusim). Jednoduche, ale staci. Hlavni jsou pro me aplikace a IDE. Doslova clovek pouziva mraky konsoli na spousteni potrebnych aplikaci. A funguje to a dobre. A cim silnejsi stroj, tak tim znatelne rychlejsi.
    Ono je vcelku otazka, co od tech desktopu, co se neustale vyviji, jeste potrebujeme ? Problem jsou spise aplikace nez spravci okynek, co umi skoro vse.

    gf

  10. MaReK Olšavský napsal:

    Já jsem zase pro změnu už XFce téměř opustil, GNOME jako takové je komplexnější a tak slabé PC nemám, abych musel přemýšlet nad tím, že XFce je méně náročné. Není to dávno, co jsem XFce jednoznačně preferoval, ale … KDE hodnotit nemohu, to jsem používal naposledy ve verzi 2.x, E17 mi dělalo problémy s UTF-8 a WMaker mi nepadl do oka. Miniatury jako Flusbox, Fvwm, IceWM jsou asi fajn, ale už jsem si zvykl, že nechci jen dekorátor okýnek.

Vložit komentář

Váš e-mail nebude nikdy zveřejněn nebo nikomu sdělen. Požadované údaje jsou označeny *

*

*