Bystročické zelí – kde koupit tenhle luxus?

Vlasta se nedávno divil, že jsem tohle zelí sháněl po celém městě asi dvě hodiny, že prý „otické je taky dobré“- prdlajs. Po nakousnutí prohlásil „už chápu“ a bylo vymalováno :). Bystročické zelí je naprosto luxusní výrobek vyráběný kousek od Olomouce a kdysi se tady dalo koupit skoro v každé zelenině. Není úplně klasické co znám z domu (sůl+kmín), nicméně je naprosto vynikající a hlavně vždycky křupavé! Teď nevím proč zmizelo a poslední krámek s ním v centru Olomouce mi zavřeli hned celý :(. Hledal jsem dlouho a nakonec jsem jej našel v zelenině na hlavním nádraží, jde prý koupit i někde u Terna na Tabuláku, ale tam nejezdím. Obchod na hlaváku má výhodu, že se pro něj mohou stavit i náhodní okolojeducí, takže šup pro něj :). Speciálně v zimě je tahle vitamínová bomba lepší než cokoliv jiného.

Aktualizace: nově najdete informace na www.bystrocickezeli.cz (konečně!) a také na Facebooku – hledejte :).

 

pridej.cz

Komentáře

  1. Vlastimil Ott napsal:

    Já už jsem jako tvůj fanoušek, tuhle historku jsem už vykládal tolika lidem, že vypadám jak tutan.

    A musím s tebou souhlasit také v případě česneku.. :-( Český není.

  2. bibri napsal:

    1> …

    To je jedno, hlavní je, že jsem to zelí zase našel, protože je boží!

  3. lzap napsal:

    Jak dlouho takové zelíčko vydrží bez lednice?

  4. bibri napsal:

    >Jak dlouho takové zelíčko vydrží bez lednice?

    Když ho správně uskladníš (chlad, temno, pod vodou) tak docela dlouho.

  5. pefri napsal:

    Tento problém jsem také kdysi řešil, nakonec jsem sedl do auta a jel přímo do Bystročic k výrobci. Koupil jsem tři čtyřlitrové sklenice (sklo na výměnu jsem měl s sebou) a zjistil jsem, že výrobci jsou milí a příjemní lidé. Mohu jen doporučit.

  6. Tomáš napsal:

    to já výjdu z domu zahnu doprava a jsem tam :-)

  7. M napsal:

    Je nejlepší. Já ho kupuju ve vinotéce na Sokolské (ta ulice jak je kino Metropol) v pětilitrové lahvi stojí i letos pětadevadesát!

  8. bibri napsal:

    >Je nejlepší. Já ho kupuju ve vinotéce na Sokolské (ta ulice jak je kino Metropol) v pětilitrové lahvi stojí i letos pětadevadesát!

    Je to tak, mají ho tam, lahev je vratná (záloha 10 Kč).

  9. megazeložrout napsal:

    Bystročické zelí je naprostá bomba! Nemá konkurenci… a to jsem jich už jedl. Zelňačka z něj jest mana. Už jen proto nemůžu opustit Hanóóó! Zachovej nám dlouho, bože, zelnáře Kubíčka. Děkuji předem (i zadem).

  10. megazeložrout napsal:

    Bystročické zelí se dá v OL, mimo zde již uvedené, koupit ve stánku poblíž Rožňavské ul., dále poblíž ulice Jánského, v prodejně pod Hanáckým kopcem (ul. Hánáckého pluku). Asi těch míst bude víc, ale vím jen o těchto. Kdysi jsem jej kupoval v zelenině na Komenského ul., ale tu bohužel zrušili (ne ulici, ale prodejnu :-). Když jedu někde z OL jižně, tak ho kupuji přímo v Bystročicích (prázdnou „vratnou“ láhev „okurkovku“ vozím stále sebou) – vyjde to o něco levněji. Taktéž ho občas kupuji pro zelné závisláky z jiných končin (když máme nějaký slet).

  11. bibri napsal:

    Mají ho i v uzenářství U Koruny (dole, přímo naproti vchodu).

  12. Martin napsal:

    Dalo by se říct, že jsem Slovák, protože mám rodiče ze Slovenska. Slovenské zelí je prostě boží, ale to co předvádějí v Bystročicích jsem nikdy neviděl. Fakt špica. Chválím. :)

  13. lojza napsal:

    Když porovnám chuť zelí z posledních várek září-prosinec s tím, co si pamatuju a mám zafixováno z dřívějška, tak musím konstatovat, že se celkem změnila. Nevím, jestli se nějak změnila receptura, ale je prostě jiné. I ostatní přátelé a známí, kteří si koupili letošní podzimní zelí mají stejný názor na chuť. Už to prostě není ono. Manželka musela na štěpána dokonce zelí trochu přikyselit octem, protože ho nemohla nijak dochutit, přitom nikdy s ním nemusela skoro nic dělat (kromě vaření :o)), ani jsme ho před vařením neprali. Zelí bereme pravidelně a často. Tak nevím, to se stalo. Škoda.

  14. bibri napsal:

    Je to živé, čili záleží na stádiu zralosti. Já bral nedávno a spokojenost. Jinak už mají vlastní stánky – http://www.bystrocickezeli.cz.

  15. megazeložrout napsal:

    To „lojza“. Vzhledem k tomu, že jsem dlouhodobý konzument (to je eufemizmus, přesnější je ten megazeložrout :-) bystročického zázraku, a kupuji jej dost často, dovolím si něco k té chuti. Podle mých dlouhodobých (g)astronomických pozorování je to hodně dáno tím, kolik je tam šťávičky. Pokud na kupujícího vyjde várka/sklenice se sušším obsahem, je zelí o dost sladší. Pokud je tam šťávička, je kyselejší. Šťávička se logicky gravitací tlačí dolů, takže pokud se sklenice nebo ty přepravní kontejnery, co se to z nich prodává v obchodech, naplní z vrchní části várky, je tam pak té šťávy málo. Asi jste měli trošku smůlu. Taky jsem měl dvakrát takové suché, málo kyselé (bylo tam hodně málo šťávičky), ale pak zase jednou mokřejší, kyselejší. Osobně vítám, že to tam nedokyselují octem, jako někteří jiní výrobci, což je tedy ukrutná prasárna – to zelí tím dostává pěkně na frak.

  16. Alena napsal:

    Najdete ho i v šantovce dole v malé prodejně myslím Olomócké špajz :)

Vložit komentář

Váš e-mail nebude nikdy zveřejněn nebo nikomu sdělen. Požadované údaje jsou označeny *

*

*