Proč skončil časopis LinuxEXPRES?

Není možné, řekli jste si možná, jenže nadpis opravdu nelže. Bohužel se zdá, že jediný původní český linuxový časopis skončil. Již dříve se ke mně dostaly znepokojivé informace o posledním dění v LinuxEXPRESu, ale nevěřil jsem, že dojde k nejhoršímu. Považuji LinuxEXPRES za velmi dobrý zdroj informací pro každého, kdo chce s Linuxem začít – to byl i důvod jeho vzniku – a srovnatelná aktivita u nás podle mne není. Jestli chcete vědět, proč skončil, začtěte se dále…

Nyní základní fakta, resp. stačit bude pouze základní fakt, na kterém vše stojí (a padá) – časopis nevydělává, resp. nevydělával. Na tuto skutečnost narazil asi každý, kdo se kolem něj jen trochu mihl. Jeho další provozování už nebylo po ekonomické stránce únosné, proto padlo rozhodnutí dále ho nevydávat. A proč nevydělával? Ve zkratce to zkusím nastínit – stál jsem u zrodu časopisu, takže něco málo o tom snad vím a snad to nebude časem příliš zkreslené…

Již od začátku se plánovalo, že půjde o časopis s malým nákladem a úzkým zaměřením, aby pokryl díru, která tady byla. Ano, byl tu Linux+, ale ten právě končil, možná si na kauzu Software Media vzpomenete – udělala zde Linuxu pěknou ostudu, a nikdo nevěděl, že bude pokračovat dále. Kromě toho Linux+ svou kvalitou zrovna neoslňuje, i když se to v poslední době trochu zlepšilo (že by výměna na postu českého korektora?). S tímto faktem souvisely i další (především finanční) plány, které příliš nepočítaly s masovou distribucí a spíš spoléhaly na předplatitele, na linuxové fandy a na linuxovou komunitu.

Jenže se dostavily nečekané komplikace provázející každý projekt, u jehož zrodu stojí nadšení, ale bez patřičných zkušeností. První ranou bylo množství remintendy – tedy toho, co se vrátí z volného prodeje (trafiky) zpět nakladateli. Nevěřili byste, jak obrovské je to procento, ale prý je to normální i jinde. Přestože jsme chtěli jít především cestou předplatitelů, něco se do stánků přece jen dodávat muselo a to ne málo. Jenže jsme netušili, kolik se toho vrátí – a každé toto vrácené číslo jde nákladově do mínusu. Takže od nynějška můžete věřit tomu, že z nákladu tiskovin jde polovina do šrotu – to platíte v ceně tiskoviny a to je daň za masovou distribuci. Hnus.

Další věcí byl velký podíl, který náleží distribuční společnosti – z prodeje jednoho čísla nezbývalo po odečtení nákladů skoro nic. Po těchto drastických začátcích jsme nabyli názoru, že udržet to mohou předplatitelé a inzerce. Prodeje na linuxových akcích, další to naše naděje, se ukázaly mizivé. Zájemci byli, ale bylo to „moc drahé“. Bohužel přesvědčit lidi, že když v médiích není reklama tak platí za obsah, to je asi v dnešní době nereálné. Noviny sice dneska dostanete na každém rohu zadarmo, ale nic v nich není a >50 % plochy je přímá či skrytá inzerce. Schválně se na to někdy zaměřte, já to sleduji pravidelně…

Hodně nadějí jsme vkládali do předplatitelů z řad uživatelů a komunity. Ale tady narazila kosa na kámen. Zpočátku jsme obsah hodně orientovali směrem ke komunitě, ale to bylo k ničemu. Komunita neměla zájem, protože tištěné médium je už z principu staré a asi se u něj nedá online diskutovat a nadávat. Co už… Začali jsme tedy obsah více zaměřovat na normální uživatele – to je výsledek práce Vlasty, který nahradil Lukáše v roli šéfredaktora. Výsledky se sice projevily zvýšeným zájmem, ale nestačilo to ani na pokrytí nákladů (pouze s výhledem do hodně daleké budoucnosti). Nicméně bylo to povzbuzení, a některé věci šly pak lépe a vše vypadalo tak nějak nadějněji.

S předplatným to ale stále nebylo nic moc. Uživatelé si sice stěžovali, že se časopis špatně shání ve volném prodeji, to ano. Ale ve výsledku o předplatné nebyl zájem a to přesto, že bylo levnější a znamenalo, že ho nemusí nikde pracně shánět. Proč se blbě sháněl bylo také jasné – náklad byl pouze 4000 kusů, na pokrytí všech trafik v ČR a SR bychom potřebovali desetkrát tolik. Tyto argumenty padaly pořád dokola, ale nezabíraly. Přitom stačilo, aby si tito všichni ve stáncích kupující objednali předplatné, a hned by to vypadalo jinak!

Situaci jsme se pokoušeli zachránit prodejem inzerce, ale zde také narazila kosa na kámen. Jako médium s malým nákladem je LinuxEXPRES pro inzerenty nezajímavý. Ani firmy, které se velmi hrdě a hlasitě hlásí k propagaci Linuxu a open-source, se do inzerce nehrnuly. Proč taky? Tohle je byznys a firmy podporují jen to, co jim ve výsledku nese peníze. Nestěžuji si – jen konstatuji. Možná tím zchladím nadšení několika linuxáků z toho, jak se podporuje Linux, ale takhle to prostě je a nic se s tím dělat nedá. Když jdete za „velkou“ linux-friendly firmou žádat peníze – v podstatě „prodávat inzerci“ – a vedle vás stojí někdo, kdo má 10x větší náklad, tak jste bez šance. Je jedno, že se na dané téma specializujete, že oni o něm vůbec nepíší a když ano, tak bludy. To už nikoho nezajímá, takhle to prostě chodí.

Zklamaly i snahy spojit se s ostatními linuxovými firmami – ryze českými, středními a menšími firmami. Společně by se snad časopis utáhnout dal a podniklo se v tom opravdu hodně – osloveno bylo opravdu hodně firem, které tady do Linuxu takříkajíc „dělají“. Zájem neměl nikdo.

Přes počáteční karamboly se časem začalo dařit a zdálo se, že je vše na dobré cestě. Inzerenti nějací byli, čísla předplatitelů se zlepšovala. Vlasta propagoval časopis i jinde výměnou za kvalitní obsah od našich autorů, primárně zaměřený na Linux a open-source. Takového materálu je v normálních médiích málo a odezva byla opravdu dobrá i díky kvalitě. Poslední dobou jsem měl za to, že je situace jakž takž stabilizovaná a časopis je stabilní – v QCM jsem skončil loni v září a volný přístup k datům časopisu již nemám, resp. není tak jednoduchý. Jenže opak se ukázal být pravdou.

Nyní časopis oficiálně končí – už je to venku, proč to zastírat. Předplatitelé dostali oznámení, zářijové číslo už nevyjde.

Co říct kromě toho, že je to velká škoda? Asi nic a tak zbývá jen poděkovat. Velký dík patří všem, kteří časopis podporovali, fandili mu, doporučovali ho a kupovali ho. Velký dík patří též autorům, kteří vytvořili spoustu kvalitního materiálu – i já jsem si v něm rád početl. Speciální dík zaslouží šéfredaktoři – Lukáš Zapletal, který časopis rozjížděl a šel do toho i když byla budoucnost nejasná, a Vlasta Ott, který to po něm přebral, zvýšil kvalitu obsahu a zaměřil ho tam, kde měl nakonec největší užitek. Největší dík patří společnosti QCM, která časopis po celou dobu jeho existence sponzorovala a prostředky do něj vložené se jí pravděpodobně již nikdy nevrátí.

Tolik tedy k tématu. Mrzí mně to a určitě nejsem sám. Časopis fungoval dobře a dělal výborně to, proč byl založen – propagoval Linux a vychovával mu nové uživatele. Ale to bohužel nestačí. Náš (lidí okolo časopisu) základní chybný předpoklad byl, že stačí svou práci dělat dobře, a ostatní přijde samo. Takhle to ale nechodí. Kvalitou dneska neprorazíte. Prodávají se nejvíce ty věci, které jsou masové a levné, a na jejich kvalitě už málokomu záleží. Možná, že kdybychom to dělali jako ostatní … ale taková „možná“ jsou už k ničemu.

Budiž to nám všem tvrdým ponaučením do budoucna: byznys je byznys, Linux nelinux.

pridej.cz

Komentáře

  1. hanus napsal:

    Haúúúúúú. Tak kdy to zapijem? :-(

  2. DabelS napsal:

    Co nejdřív a ne jednou.

  3. Dalibor napsal:

    Několik čísel časopisu jsem si pořídil a časopis jsem si oblíbil. Ale na druhé straně – velkým konkurentem je web. Pokud se něco potřebuji dozvědět, stačí kliknout na myš. Přiložené CD/DVD nemohou být tahákem od doby, kdy existuje širokopásmové připojené. Inu, doba se mění a nepřeje příliš podobným tištěným publikacím.

  4. Jakub napsal:

    Bhuzel, Linuxove firmy urcite Linux propaguji, jenze vetsina jejich produktu je zamerena na firmy, ne na uzivatele. Nema tedy smysl inzerovat v casopise, ktery je urcen pro jinou cilovou skupinu. A take proto inzeruji v periodikach s 10x vyssim nakladem. Protoze, ten je urcen prave pro ty firmy (casto).

  5. Shadow napsal:

    (A) Linuxové firmy většinou propagují výhradně tu svou službu, kterou na Linuxu zakládají. De facto tak nepropagují Linux, jako spíše svoje vlastní produkty a služby. Představa, že firmy, které si na Linuxu založily svůj core business, budou vášnivě podporovat všechno, co má něco společného s Linuxem, je bohužel značně naivní.

    (B) Dalibor má naprostou pravdu. Největším konkurentem časopisů, a zejména IT časopisů, je Web. LinuxEXPRES jsem dlouho a pravidelně odebíral, dokud jsem nezjistil, že je pro mne jeho odebírání nevýhodné. Zprávičky z oblasti Linuxu sleduji pomocí RSS, a dostávám je tedy prakticky okamžitě. Když něco potřebuji zjistit, použiji Google.

    LinuxEXPRES považuji za špičkový zdroj kvalitních článků, což je i důvod, proč jsem ho odebíral tak dlouho. Pak jsem ale zjistil, že mne v každém čísle zaujal tak jeden či dva články a zbytek probíraných témat jsem už znal nebo nechtěl znát.

    (C) To, že časopis přestane vycházet, mne rmoutí. Byl to opravdu výjimečný časopis a žádný jiný se mu kvalitou nemohl rovnat. Zejména pak Linux+. Snad ale není ještě všechno úplně ztraceno. Časopis by třeba mohl pokračovat v nějaké podobě na Webu.

  6. rfree napsal:

    Škoda, já se k němu dostal jednou ve StudenAgency a oblíbil si ho… chm, pozdě :(

  7. bibri napsal:

    Pokračování časopisu v jakékoliv formě je bohužel vysoce nepravděpodobné. Něco jsme se pro to snažili udělat v Liberixu, ale je to strašná palba na nákladech a ty peníze se jen tak sehnat nedají. Prostě na to nejsou peníze.

    Jinak už mně někteří chytráci stačili nařknout z toho, že jsme se „snažili a ty svině lidi jim to nekupovali.“ Je to sice od borce, který hodně kecá a málo dělá, ale i tak to zamrzí… Hlavně si myslím, že podobné myšlenky může v článku hledat jen paranoik – nic takového tam nepíšu. Ani to tam není nikde skryté ani jsem to tam nechtěl dát. V článku pouze komentuji naše kroky a naše omyly – celkem logicky z pohledu těch, kteří časopis připravovali…

    Celé je to pouze o tom, že jsme se hodně snažili pro to něco udělat, ale ani to nestačilo. Přesto si myslím, že to nebylo marné – časopis dovedl k LInuxu množství nových uživatelů a pomohl jim v začátcích. Protože toto byl hlavní důvod jeho existence, lze to pokládat za úspěch i když to takto skončilo.

  8. DabelS napsal:

    Přemýšlím, proč mne papírový LE nechytl. Krom často zmiňovaných (vše je na webu, v časáku je to se zpožděním aj.) je to asi toto:

    Papír si chci číst v pohodlí, tedy např. v posteli před spaním nebo jako odreagování od počítače. A copak toto jde s LE? Člověk vydrží číst asi tak dva odstavce a pak už rychle letí z postele k počítači něco vyzkoušet, najít, nainstalovat …

    Prostě LE lze číst pouze s počítačem, jinak je to týrání (najít v časopise super radu a nemoc ji několik hodin vyzkoušet? Týrání!)

    A mít časopis s počítačem? Tím se vytrácí mnou zmiňovaná výhoda papíru — pohodlí, případně odpočinek od počítače.

    Toť můj postřeh.

  9. jx napsal:

    Casopis sa mi zdal byt dobry ale u nas na Slovensku bola jeho cena privisoka. Snad miesto na kvalitnom papieri keby vychadzal ako noviny s castejsou periodicitou, mozno by sa to odzrkadlilo aj v zisku.

  10. alda81 napsal:

    předplatitelem jsem (byl) a oznámení jsem ještě nedostal, asi jsem až na konci řady předplatitelů :-( nebo se na mě zapomnělo

    končí mě dovolená a teď ještě toto :-(

  11. Dan Ohnesorg napsal:

    Pamatuji kdyz zanikala ceska mutace F&SF magazinu (mezitim znovu obnovena). Meli presne stejny problem, kdyby si kazdy kdo kupoval casopis na stanku zaplatil predplatne, F&SF by prezil. Jenze 40% remintenda je zabila.

    Kazdopadne ja preplatek vratit nechci a predpokladam, ze takovych nas bude vic.

  12. Zenek napsal:

    Mno, doufám, že zrovna u LE ty vrácené výtisky do šrotu nepřišly, řekl bych, že to má historickou hodnotu :-)

  13. tomolc napsal:

    Zdravím.
    Využíval som elektronické predplatné LE. Vždy som tam našiel kvalitné a ZROZUMITELNÉ članky. Ja to škoda.
    V podstate súhlasím s vyšie spomínanými názormi o konkurencii webu aj o papierovej pohode.
    Taká malá úvaha:
    Kedysi sa bulvár šíril klebetamy a sériozný obsah novinami. Dnes sa bulvár šíri novinami a „sériozné“ spravi cez RSS (alebo cez špecializované weby). V dohladnom čase sa bude bulvár a komercia šíriť cez RSS a web a kvalitný obsah bude prístupný len platiacim užívatelom niektorého IT (prípadne iného webu). Mám taký pocit že sa tak už deje.
    LE prinášal ozajstnú kvalitu, pomoc a orientáciu vo svete linuxu pre začiatočníkov a desktop. Žial mám pocit že vychádzal v zlej forme (formáte). Keby sa projekt rozbehol ako webová stránka s článkami a platenou registráciou s možnostou odobreania PDF a tlač na papier len pre predplatitelov – podla mojho názoru by možno bola šanca.
    Žial dnes che každý za málo penazí vela muziky. Skúste človeku čo vidí lonux prvý raz povedať, že kvalitné informácie o linuxe sú dostupné za XXX SK / rok na konkrétnom webe. – Vykašle sa na to.
    (A vobec dať za tlačené číslo časopisu cca 150SK je na Slovenské pomeri nehorázna suma (nič v zlom) . – preto som sa uskromnil s elektronickým predplatným)
    Žial žijeme v dobe konzumu – ludia chcú len brať a nič dávať….

    tomolc

  14. Boris napsal:

    Ahojte,

    kedze LinuxEXPRES bol moj oblubeny, napisem aj ja par svojich postrehov:

    „jx napsal:

    Casopis sa mi zdal byt dobry ale u nas na Slovensku bola jeho cena privisoka. Snad miesto na kvalitnom papieri keby vychadzal ako noviny s castejsou periodicitou, mozno by sa to odzrkadlilo aj v zisku. „

    Casopis aj predplatne som si zaplatil cca 3 mesiace dozadu. Dovod bol jednoduchy, objavil som ho na webe QCM a zaujal ma. Kedze podla mojeho nazoru LinuxEXPRES propagoval a spristupnoval to, co je pre mna blizke, rozhodol som sa ho predplatit si. Rozhodol som sa pre PDF verziu, kedze tlacene predplatne som nechcel (nemam rad papier, oblubujem pdf s moznostou vyhladavania). Kedze sa mi casopis pacil, chcel som si naraz zakupit vsetky cisla a urobit aj predplatne kludne aj na rok dopredu. Po uhrade predfaktury 1690,- Sk som si vychutnaval kazde jedno cislo casopisu. Osobne mi nepride suma 520 Sk za rocne predplatne v elektronickej forme nijako prehnana (ved napr za internet da clovek podstatne viac penazi).
    Suhlasim v podstate s „tomolc“ v tom, ze mozno je vhodne niektore veci robit radsej v elektronickej forme ako plateny obsah. Nesuhlasim s tym, ze ludia nie su ochotni platit za informacie. Kvalitna, dostupna informacia ma vzdy vysoku hodnotu. Napokon informacie su to co ma zivi celkom slusne dost dlhu dobu. :-)

    Verim, ze casom vznikne mozno iny casopis, mozno povstane LinuxEXPRES, no nedavam velku sancu tlacenym projektom tykajucich sa IT vseobecne.

  15. Pavel Kysilka napsal:

    zdravim,
    [citace]: Kvalitou dneska neprorazíte. Prodávají se nejvíce ty věci, které jsou masové a levné, a na jejich kvalitě už málokomu záleží. Možná, že kdybychom to dělali jako ostatní …[end_citace]

    Presny popis.

    Diky za popis zkusenosti a jak co bylo. Hodne cenne pouceni a potvrzeni. Bohuzel, jaksi dnes nema smysl [neexistuje moc funkcnich reseni] nic __kvalitne__ zacinat. Doba je bohuzel zla.

    Je to velka skoda, ze casopis konci. Ono asi vice veci, co se tyce medii konci. Zrovna teto parte, jsem pral, aby prorazila a ceska linuxova media mohla mit/potrebovala novy a __lepsi__ smer. Vcelku me to pred par mesici potesilo, kdyz jsem ciste v MS prostredi na bance nasel ruzna vydani Linuxexpress-u na stole.

    bye gf

  16. Pinky napsal:

    Jediny tisteny casopis, ktery daval prostor i takovym technologiim jako je Jabber. Je mi to uprimne lito, ale take jsem ho nemel predplaceny, takze mi je s toho o to vic smutno. Mam na tom svuj podil. Skoda.

  17. RD napsal:

    Je to škoda. Na druhou stranu, s LE jsem měl vždy několik problémů:

    – aktuality byly většinou neaktuální
    – články psali lidé, co rozumí věci, ale nemají velké zkušenosti s psaním (srv. např. s LinuxFormat, http://www.linuxformat.co.uk)
    – některé články byly vycpávkové (psalo se v nich to, co si každý najde na webu)
    – snaha o sezení na dvou židlích – články o věcech zaměřených spíše na firmy (a vycházející z firem – možná kvůli inzerci nebo jako inzerce)

    (seznam není vyčerpávající …)

    Proto bych v zásadě nesouhlasil s výrokem: „základní chybný předpoklad byl, že stačí svou práci dělat dobře, a ostatní přijde samo“… Když jsem si na letišti v Manchesteru koupil LinuxFormat, okamžitě jsem si ho chtěl předplatit (ale nepředplatil, protože jedno číslo stojí 6,95 liber). Možná jsem post-začátečník a LE bylo zaměřeno více na začátečníky.

    Konkurence: Linux+ jsem dávno přestal kupovat, protože bych se subliminálně naučil polsky – korektury na příšerné úrovni, obsah mi podobně jako LE vydržel přibližně cestu z trafiky domu. DVD k časopisu je zbytečné.

    Na druhou stranu, možná by stálo za to zvážit nějakou změnu a pokračování: uživatelů Linuxu bude asi přibývat. Proč spoléhat na předplatné na celý rok? Proč nezkusit objednávky po číslech: jednotlivá čísla by si lidé mohli objednávat na webu po té co vyjdou… Nebo něco jiného. Byl to běh na dlouhou trať… Omlouvám se za nesouvislé ranní poznámky.

  18. Pavel Kysilka napsal:

    Tady je napadl jeden obchodni model. Nevim, zda by fungoval a zda by se dal jeste vyzkouset.

    V casopisech pro IT vychazi obcas karticky se slevou na nakup nejake konkretni aplikace of nejake firmy. Tedy, kdyz prijdete do dane firmy s kartickou z daneho casopisu, tak dostanete slevu ve vysi
    x procent a samozrejme, ze casopis pak neco z toho dostane.

    Vyzkouseli jste? Jak jste pochodili? Muze to byt jeden z funkcnich obchodnich modelu?

    thx gf

  19. ales napsal:

    LinuxEXPRES se mi líbil. Napsal jsem do něj článek a pak mi asi rok chodila PDF vydání a z nich jsem si udělal představu, že je to opravdu dobrá věc. Je škoda, že končí, ale chápu proč a nedivím se tomu a všechna čest těm, kteří ho táhli.

    Myslím, že po těchto zkušenostech by bylo zdaleka nejlepším řešením jeho obsah vydávat na webu mandrivalinux.cz (ne na stránkách časopisu, aby z toho byl užitek pro distribuci, jejíž prodej vydělává peníze). Tím by se tento portál znatelně oživil, dělal by reklamu Mandrivě a bylo by dosaženo účelu. Tím by odpadly veškeré náklady na distribuci a zůstaly by jen platy lidí a honoráře autorům, které jsou stejně víceméně symbolické. Byla by to trochu konkurence serverům jako je root.cz nebo linuxsoft.cz, ale mělo by to tu jedinou a základní výhodu, kterou měl časopis – bylo by to pro obyčejné uživatele.

  20. Deny napsal:

    Kdyz jsem se to doslechl poprve, ze LE konci, povazoval jsem to za spatny vtip, klamavou zpravu vhozenou do eteru. Ted ale vidim, ze je to vazne pravda. Mrzi me to o to vic, ze podobny projekt u nas uz zrejme jen tak nevznikne…

  21. Petr napsal:

    Nesouhlasim s tim ze kvalitou se neda prorazit. Ferrari taky nevirabi masove, Rolexky jeste porad nejsou pro kazdeho a Holandskou Goudu (tu originalni) si jen malokdo dovoli koupit v kuse celou. Je toho mnohem vic co by se dalo jmenovat, Linux je stalne minoritni zalezitosti a bude jeste dlouho tezke jej udelat velkym a opravdu zajimavym a hlavne je to v lidech.
    Nechceme se zajimat, nechceme badat, chceme jen hromadit, uzivat si, obtezije nas cokoliv co je na vic nez jeden klik, a aby ne kdyz nas to Windows tak krasne naucil (stejne tak i OS X ze ..). Casopis je krasna vec, vule jej prosadit je mocna a vzdavam hold usili ktere tomu bylo vynalozeno.

    Ale je to minulost!. Kdekdo dnes pochopil, ze i-net je jedina moznost jak jeste „ukazat svetu“ neco noveho, neco „cool!“, zmenu.
    Prohledneme-li jakykoliv casopis ktery vychazi tak je jen o obrazcich, a reklamach, vsichni to vi a vidi … Zaujmete vic obrazkem Porsche s poradnou kockou temer nahou nez obrovskym tucnakem hlasajicim viru v nove technologie.

    Mel jsem kdysi davno vizi .. vizi kde noviny, casopisy a knihy budou shromazdovany do obrovskych datovych ulozist a pomoci jednoduchych krabicek znamych jako PDA’s a jim podobnym si tyto e-tiskoviny obednavat, cist, pujcovat jako v knihovne.
    V takovem svete by mel i LinuxEspress a jine podobne nizkonakladove tiskoviny sanci neb naklady by byly zredukovany, sance na jejich prosazeni vetsi a hlavne bylo by to rychle a klikaci. Proc to uz davno neni ??? Mozna mam az prilis bujnou fantazii …
    Mmm, trochu jsem uletel, ale snad to nebude moc vadit.

  22. Miroslav Cyroň napsal:

    19 -ales. Já se k Vašemu návrhu připojuji.

  23. JirkaZ napsal:

    Přimlouvám se za to, aby dosavadní čísla v PDF byla volně zveřejněna – když nic jiného, alespoň tím nezmizí ten velký kus práce, který za tím vším je…

  24. Gabriel Szász napsal:

    Časopis LinuxEXPRES som si s obľubou kupovával v stánku na Hlavnej stanici v Bratislave ako čítanie do vlaku. Už od prvých čísel ma prekvapila vysoká kvalita článkov a nemohol som neprehliadnuť postupné zlepšovanie. Bohužiaľ predplatné som si ako študent nemohol dovoliť.

  25. mmartin napsal:

    Příliš drahé, špatně se to shánělo.

    Nečetl jsem reakce pod článkem ale pouze článek samotný, takže zde mé argumenty možná již zazněly.

    Jsem víceméně linuxový začátečník, ikdyž jsem již x desítek linuxů nainstaloval, rozchodil vše potřebné a občas dokonce překompiloval jádro. Stále však nevidím do 80% věcí které jsou v linuxu k dispozici jako je například pokročilá konfigurace sítě, samba, ldap, faxy, tisky atp. . .,vše jsem nechal nastavovat systém a pak do toho pokud to fungovalo raději nevrtal.

    Jakožto začátečník jsem samozřejmě hledal časopis, který by mi pomáhal v mém snažení a linux objasňoval a musím říct, že jsem do dnešního dne nic takového nenašel (možná právě toto bylo obsahem libnuxexpresu).

    LinuxExpres jsem měl v ruce několikrát a musím říct že byl jeho obsah opravdu smysluplný a velmi srozumitelný.

    Nicméně nelze v žádném případě opomíjet krutý fakt a tím je cena. Computer = 50-100 Kč, LinuxExpres = 180Kč.

    Proč toto srovnání ? Co se týče zajímavých informací, byly pro mne tyto dva časopisy srovnatelné. Většinou mne zajímalo CD a to většinou z hlediska obsahu pouze 5 – 10 %.
    A z celého obsahu časopisu tak max 2.3 články.

    Ostatní jsem již znal, nebo se o to nezajímal a nebo to bylo na příliš vysokém levelu znalostí, kterého jsem prozatím nedosáhl, či naopak příliš nízkého.

    Z tohoto pohledu jsem byl ochoten dát za těchto pár pro mne důležitých informací 50 korun možná i tu 100, ale teměř 200, to už mi přišlo příliš.

    Chytrolínům se to vždycky dobře radí (to jako mi). Pravděpodobně by ale stálo za to vyrábět linuxexpres na horším papíru, bez cd-dvd s výborným obsahem za co nejnižší cenu. (za cenu srovnatelnou s computerem) A teprve po té, kdy si získá patřičnou uživatelskou základnu začít zkvalitňovat méně důležité atributy časopisu, popřípadě vydávat dvě verze stejně jako computer, levnou a drahou.

    Mne samotného cena odrazovala jak od nákupu na stánku, tak i od samotného předplatného. Kdyby stál časopis do 100kč, měl bych jej kažý měsíc na stole bez sebemenšího zaváhání.

    S pozdravem mmartin.

  26. Vít Profant napsal:

    Kruci, teď mám i já špatné svědomí. Mohl jsem si aspoň předplatit PDF verzi…

  27. Tomas napsal:

    Co takto zabojovat este?
    Urobit namiesto mesacnika tyzdnovu periodicitu a Vymenit ten exkluzivny papier za farebny novinovy z cenou vytlacku 20 korun povedzme zo zaciatku.
    Radsej dam 20 korun, za 20stran, ako 100 korun za 100 stran.
    Ziskat sirsiu citatelsku zakladnu:
    – urobit casopis nielen o OSS a Linuxe, ale pridat siete, programatorov, MacOSX,(Win nie, ten ma dostatok casopisov, to by bolo zbytocne) hacking, security, mobile devices (palm, symbian, c++ ,…)
    – pridat sekciu pre managerov – CRM, dataminig, Oracle, SAP, Apache, Java, Enterprise riesenia, …
    – pridat aj ine unixove serverove systemy
    – orientovat sa na linux desktop (toto velmi nezarobi) a aj na linux server (toto by zarabalo na desktop, firmy maju vatsinou serverove linuxove riesenia)
    – pridat HW sekciu (mozno aj nejaka 1 strana radioamatera)
    – jedna strana o automobilizme napriklad, clovek chce niekedy zarelaxovat a precitat si nieco ine (stale jedna strana o nejakej auto legende)
    Proste pridat ine oblasti aj nelinuxove, aby sa zvysil naklad a vyrovnalo sa to, ze Linux je minoritna oblast, zatial a k tomu aj CR/SR je maly trh.
    – nazvat to nejako marketingovo, nie strasidelne -Linux ale meno, co by vystihovalo koplexny technicky charakter casopisu

  28. Gagoo napsal:

    Velmi se přimlouvám za to, aby jako poslední hřebíček do rakve byl v QCM shopu nabídnut balíček všech čísel LE, která kdy vyšla – rozhodně mám o takovou věc zájem a myslím, že nebudu sama. K předplatnému jsem se dřív nerozhoupala a teď mě to mrzí – zvlášť kdy na mě z kalendáře civí poznámka objednat si roční předplatné LE v PDF od září – to už tedy fakt nestihnu – škoda.

  29. nazir napsal:

    No, škoda ho. Takže si všechna jeho čísla zařadím hned vedle amigistických časopisů, které vymřely po meči i po přeslici z podobných důvodů.
    Snad to alespoň s tím linuxem nedopadne jako s amigou (insallah!)…
    BTW: problém se čtením LE v posteli jsem vyřešil instalací notebooku poblíž polštáře… ;^)

  30. covex napsal:

    LINUXExpressu je skoda, to ano. Stejne jako napr. Loki Games. Nicmene je prirozeny vyvoj. Po rozhovoru s Ivanem o moznosti vydani jedne knihy jsem iluze taky ztratil. Svet Linuxu je obchodne tvrdy

    Osobne si myslim, ze podobny osud ceka i webziny. Uz dnes totiz najdete zajimavejsi obsah napr. na planet.fedoraproject.org nebo nejakem obecnejsim agregatoru, nez na rootu. Proste to tak je. Informace se prestavaji sirit centralne.

  31. hanus napsal:

    to 21: a kolik z nás takové Ferrari nebo Rolexky má? :-) srovnej názor 25.

    to 25: co takhle předplatné? bylo levnejší a k sehnání :-) a nevím, kdo vás sdíral, cena LE byla nejmíň poslední rok 99Kč.

    to 23: celé starší ročníky LE byly v PDF součástí distribuce Mandrivalinux jako bonus; a pořád ta samá písnička – chci to zadarmo…

    to 28: neměl by být problém nabídnout produkt „všechna čísla LE v PDF“ za nějakou rozumnou cenu. Asi by to ale chtělo palene DVD, na download by to bylo odhadem skoro 1GB – kolik jste ochotni zaplatit? 500? 1000? :-) je to pres 30 cisel

  32. hanus napsal:

    Starší (teď už to jsou vlastně všechny :-/) lze zakoupit na shopu QCM

  33. mmartin napsal:

    to 31

    Uf. . .
    naposledy jsem v ruce držel něco co stálo 179 kč. Měl jsem za to že to byl linuxexpers. Je ale pravda že jsem si párkrát koupil obojí, jak linux+ tak linuxexpers. Jen už nevím který za kolik.

    PS:
    Kulku mezi lopatky nebo lopatku mezi kulky. Už si nevzpomínám.

  34. lzap napsal:

    Poděkoval bych také Ivanovi, který to celé vymyslel. LE je hlavně jeho dítě, já a Vlasta jsme už jen pak realizovali a snažili to vylepšovat. Můj záměr vést to jako odborný magazín nevyšel, záměr vést to jako časopis pro masy nevyšel. Možná nebyl jen ten pravý čas.

  35. bibri napsal:

    12> Zbyvajici vytisky se rozdavaly, kde to jen slo. Skoly, konference, vystavy a podobne.

    17> Samostatna cisla vzdy sla (a jdou) objednavat na shop.qcm.cz

    18> Nerealne.

    21> Ferrari i Rolexky vzikly hodne davno a i kdyz to urcite mely tezke, dnes je prodava „znacka“ – velmi moderni a ucinny marketingovy pojem. Tu znacku budovali 100 let, z toho poslednich 50 ji vydatne prizivuji penezi. Mit ty same penize, bude z LE podobna znacka :). Dneska se takova vec z nuly buduje podstatne hure.

    25> Cena byla 99 Kc, puvodne 137 Kc (s mediem).

    27> Navrhovane tydenni periodikum bude tak dvakrat financne nakladnejsi. Zvysi se cena za uplne vsechno, protoze se to bude za mesic muset delat ctyrikrat. Cena papiru v tomto pripade temer nerozhoduje. Jinak jsou ty napady zajimave.

    Nicmene deji se zajimave veci. Spousta lidi nam vyjadruje podporu, nekteri autori chteji i nadale psat na web, takze uvidime…

  36. Jirka N napsal:

    No musim rict ze tahle veta „Budiž to nám všem tvrdým ponaučením do budoucna: byznys je byznys, Linux nelinux.“ se mi nelibi.
    Spis se mi libi vety „No je to spatne ale konec sveta to neni. V zivote se stava ze neco konci ale taky zacina“
    A taky bych rekl ze tenhle konec pripravuje docela slusnou reklamu a pomoc nekomu kdo by se do toho chtel pustit. Treba stejne, treba jinak. Ale ctenari tady jsou.

  37. Rasto M napsal:

    Linux pouzivam rok a ako asi kazdý presiel som z Win. LE som v novinovom stánku kupoval asi pol roka a bol celkom OK. Aj ako citatel aj ako profesionálny obchodník nie som velmi prekvapený z toho ze casopis prestal vychádzat. Inou vecou je ze sa stratil dalsí informacný zdroj pre pomerne malú komunitu pouzívatelov Linuxu.
    Je tazké udrzat komerciu tam kde produkt o ktorom sa píse je takmer nekomercný. Je ale iste ze autori si ofukaju rany a Fenix vstane z popola. Citatelia su tu a peniaze maju vo vrecku.
    Zjednodusene: Bud ich daju Bilovi za Win alebo za navod ako zit bez Win. A takych je HROZNE VELA A CAKAJU NA LINUX! Komercia to je priblizit sa k mase ludí kde priemerné IQ nie je tak vysoké ako autorov. A tomfovat sa v casopise, aj ked odbornom, s vedomostami na úrovni autorov clánkov nepriláka masy s a teenagerov s IQ 90 a 200 Sk (Cz) vo vrecku. Asi 4000 ludí na úrovni v Slovensku a Cesku si písalo navzájom v casopise. To sa nedá! Potom to vyzerá tak ze obycajný záujemca o Linux si tam nájde za 200Sk dva clánky (vid vyssie postrehy) a zvysok je uz pre odborníka staré (tiez vid vyssie).
    Dámy a páni…vitajte v svete komercie.

  38. staha napsal:

    Zdravím, zpráva o konci časopisu LE mě hodně zamrzela. Několik loňských čísel jsem si kupoval na stánku, od letošního roku jsem byl předplatitelem. Začalo to tím, že jsem byl docela znechucen chováním svých Win a hledal nějakou lepší nebo alespoň rovnocenou náhradu, náhodou narazil na LE a dostal se k linuxu :):) díky Bohu!
    1) články pro mě zajímavé tvořily asi 95% časopisu (ne všemu jsem rozuměl, ale jak jinak se naučit nové věci?)
    2) jako úplnému začátečníku mi umožnily vůbec poznat styl, strukturu práce s linuxem, osvětlily základní termíny, ukázaly mnohé vychytávky…..
    3) dozvěděl jsem se jaké programy nahrazují ty z win, jejich funkce atd.

    A tohle všechno už je pryč :( škoda.

    Díky autorům že mě prostřednictvím časopisu dovedli k linuxu!

    P. S.: taktéž se přimlouvám za web verzi (prosím prosím :))

  39. Michal K napsal:

    Zdravim, je to fakt velká škoda.
    Abych neopakoval vše výše napsané tak pouze poznamka. Já jsem doufal, že to pomůže udržet předplatné pro lidi ve firmách. Mám pocit, že se obecně „vyhodí“ daleko více peněz za nesrovnatelně horší tistěnou literaturu a že by býval nebyl pro většinu zájemců problém si „tohle svoje“ předplatné do nákladů prosadit. Evidentně špatná úvaha …

    Diky za všechna čísla. … jestě je mám schovaný.

  40. milan napsal:

    koupil jsem ho jen jednou ale jeho skoda.podle mne.ciste zamereny casopis na linux neprorazi.chtelo by to obdobu Computeru se zamerenim na linux

Vložit komentář

Váš e-mail nebude nikdy zveřejněn nebo nikomu sdělen. Požadované údaje jsou označeny *

*

*