KDE 4 aneb jak vypadá můj Linux

No, je to tak, po dlouhých (a krásných) deseti letech s E je ze mně kdečkař. Už mně tak nějak nebaví řešit některé věci a neustále čekat na Godota – a není to tím, že bych byl netrpělivý. Pravda je taková, že jediné KDE 4 je pro mně stejně eye-candy jako E. A to já prostě potřebuji :). Odhodil jsem proto svůj starý a dlouho laděný desktop a vyladil si KDE k obrazu svému. Nyní se můžete podívat, jak vypadá Mandriva Linux 2009 a na něm moje KDE 4.2…

Není to ještě úplně doladěné (musím si dodělat/upravit sadu rozumných ikon + doladit barvy), ale základ už tam je myslím pěkně vidět. Takže nejdřív plocha s panely, přepínačem aplikací a nezbytným Gkrellm, všechno v tmavém, protože do monitoru koukám celé dny:

KDE 4 plocha
KDE 4 plocha

Všimněte si přepínače aplikací a ploch přímo na desktopu. Ano! Nový a tak často v diskusích zatracovaný koncept plochy jako nástěnky je více než dobrý, asi tak miliónkrát lepší než plocha stará, klasická (tedy „adresář)“. Většina těch, co na něj nadávají, se pouze nedokázali podívat do nastavení. Kdyby to udělali, zjistili by to samé. Jak říká klasik: psi štěkají, karavana táhne dál. A nyní již klasický emailový klient Alpine:

kde4-3
Poštovní klient

Průhledný terminál, tentokrát opravdu – mám zapnuté 3D efekty, ani integrovaný Intel 945 s nimi problémy nemá. Dále Audacious, MP3 přehrávač, už jsem tu o něm psal. Jak jinak než  v černém… Musím se přiznat, že mi dělá stále větší radost:

Audacious v černém
Audacious v černém

A nakonec pár otevřených aplikací včetně ukázky QT tématu Oxygen. Není to úplně podle mých představ, ale zatím stačí, až bude víc času (kdy?) tak se podívám po něčem lepším a doladím si barvičky. V levém spodním rohu si všimněte speciálního KDE  upozornění (to je něco, na čem teď „objevně pracují“ lidi z Ubuntu):

Pár aplikací
Pár aplikací a nastavení KDE

Musím dodat, že můj přechod na KDE 4 byl dílem náhody – musel jsem s ním poměrně intenzivně pracovat při přípravě Mandriva Linuxu 2009 CZ a už jsem u něj zůstal. Zatím jsem se s novým prostředím celkem sžil. Pár věcí mi chybí, ale nic zásadního, resp. je to podobné jako u XFCE. Důležité věci to ale umí a vypadá dobře, zatraceně dobře. Zkusím poslat nějaké feature requesty, uvidíme, jak vývojáři zareagují, třeba se zlepší i ty detaily :).

Na závěr přikládám, víceméně pro pobavení, jak vypadá Mandriva Linuxu 2009 po instalaci. Jirka říkal, že to je docela rozdíl, tak posuďte sami :)

kde4-5default
Mandriva Linux 2009 po instalaci
pridej.cz

Komentáře

  1. Marcel napsal:

    No Ivánku to já jsem se zasek někde na verzi 3.0 nebo tak něco, cos mi na PC natáhl před mnoha lety a už ses neukazal :-)… Tak doufám, že se brzy uvidime a taky ho dostanu :-)

  2. alda81 napsal:

    musím říct, že jsem docela namlsán a někdy v budoucnu se odhodlám taky k takové velké úpravě KDE4, zatím mám Mandrivu 2009 na vedlejší koleji a jedu hlavně na Mandrivě 2008.1

  3. Vlastimil Ott napsal:

    Audacious je výborný přehrávač. Konkuruje mu u mně jen mpd a gmpc. Ale až se objeví plugin pro mpd, tak to bude jasné… :-)

  4. Vlastimil Ott napsal:

    ..u mě.. ehm

  5. lzap napsal:

    Pěkná tlapka vpravo nahoře na prvním screenu :-)

    Já jsem na ladění resignoval a dělám na default vzhledu Ubuntu. Ale možná v příští verzi bude tmavší (černá), alespoň doufám…

  6. Diwoczaak napsal:

    No, vskutku pěknej design. Škoda jen, že jsem KDE4 zatím ještě nedal moc šancí. Zkouším, zkouším, zkouším od prvních verzí, ale stále to na produkční nasazení nevidím.

  7. Daja51 napsal:

    Mrkněte na „kde-look.org

  8. ja napsal:

    ploc? a proc tam je pulka anglicky?

  9. bibri napsal:

    8>a proc tam je pulka anglicky?

    Třeba proto, že jsou to anglické e-maily? Nebo anglické názvy písní? Možná by stálo za to trochu uvažovat…

Vložit komentář

Váš e-mail nebude nikdy zveřejněn nebo nikomu sdělen. Požadované údaje jsou označeny *

*

*