Česká verze MCNLive v Chipu

Takže některé plány se staly skutečností a v dubnovém Chipu opravdu vyjde lokalizovaná verze MCNLive VirtualCity. Dám ji někde i veřejně, ale až bude více času, napíšu k tomu něco a dotáhnu to trochu dále, teď totálně nestíhám.

MCNLive je taková odlehčená varianta Mandrivy, v základu má něco okolo 350 MB, vleze se na CD nebo na 512 MB flashdisk. Obsahuje KDE a pár jeho aplikací, Operu, Mplayer, Amarok a další. Všechno ostatní je v „Mandriva“ stylu – tedy celkem jednoduché a hezké.

Podařilo se mi toho pro Chip udělat hodně, přidal pár aplikací a lokalizace (české i slovenské) pro ty aplikace, které tam už jsou. Přeložit jsem hodně věcí – menu, nápovědu při bootování, wallpaper, ale něco stále chybí. Chtělo by to například lokalizovat HTML nápovědu, která je přímo v systému někde v /usr/share, to už jsem nezvládat, případně lokalizovat ten jejich nástroj pro tvorbu bootovacího USB disku.

Dále mám připravenou českou bootovací obrazovku, ale nevím jak ji tam v grafice dát – fakt jsem hodně hledal, ale nápověda k syslinuxu je skoupá na slovo a postup používaný v MCNLive jsem nikde nenašel. Do .lss to zkonvertované mám, ale na tvorbu CD je nějaká automatika, která to chce v .msg – oni prostě mají tu grafiku přímo v .msg souboru a nikde jsem nenašel, jak ji tam dát.

Kdybyste něco z toho věděli nebo měli nebo chtěli přiložit ruku k dílu, ozvěte se, budu jenom rád.

pridej.cz

Komentáře

  1. Milan Kozák napsal:

    1. Create with The Gimp a standard (RGB) 800×600 image, do not use too much different colours. Now convert and save this image in The Gimp: Image –> Mode –> Indexed, maximum number of colours: 126. Save the image as a .bmp file !

    2. In a terminal window, navigate to the dir where you have saved the image. The following command will create a special Mandriva isolinux splash. ie convert the .bmp file:

    /usr/bin/lilo-bmp2mdk mode:0x103 clear:600,800,127+64 pos:0,0 myboot.msg

    (Assuming your image file is named: myboot.bmp)

    3. This creates the file myboot.msg to be used as the very first isolinux bootsplash on a live cd when you are building the iso with the argument: –bootmsg myboot.msg
    Note: on such a graphical file it is not possible to enter bootcodes! You need a second splash. On MCNLive it is the file /home/guest/help2.msg which has the same special Mandriva format but in a sort text mode. I don’t know how to create this kind of image from scatch. I usually edit this file in a hexeditor and change the text. Building the iso the argument: –bootkey F1=help2.msg enables this splash on the final iso.

    4. Only for LiveUSB – Please note that in some rare cases a graphical bootsplash prevents a computer to boot from USB. That’s why I have chosen to use a non-graphical syslinux bootsplash for LiveUSB. You can find this (text only) splash.msg file on MCNLive in /usr/local/bin
    You can edit and change it with any simple text editor.
    (You can use this text splash also on a live cd. The mklivecd build argument is the same: –bootmsg splash.msg )

  2. bibri napsal:

    Sakra, vypadam jak blb. Je pravda, ze zrovna vcera nebo spis dneska jsem pred spanim premyslel, jestli na to Mandriva nema najake prznidlo.

    Do tech diskusi jsem nahledl, ale mluvilo se tam divnym jazykem tak jsem to vzdal :) Jinak klobouk dolu, na vyhledavani /usr/bin/lilo-bmp2mdk ma Google jen 4 odkazy, z toho prvni dve jsou RPMka a ctvrte je nejaky nesmysl.

  3. Milan Kozák napsal:

    U google mam problem, ze kdyz neco hledam, najdu vetsinou pouze odkaz na svoji homepage…

  4. bibri napsal:

    Mam stejny problem – velice casto si ctu nejake postupy treba na Abicku a pak zjistim, ze jsem je psal pred lety sam :)

  5. Vlastimil Ott napsal:

    Od toho ty diskuze a wikiny jsou, ne? ;-)

  6. mkj napsal:

    Zdravím, už nastal ten správný čas a lze tu českou verzi někde stáhnout??
    Nechce se mi kvůlivá tomu kupovat chip a žádného chipatého nadšence nemám v dosahu.

    Díííky

  7. Hanes napsal:

    Zkoušel jsem tuto distribuci na počítači HP DX6120. V tomto počítači je jednak integrovaná grafická karta Intel Graphics Media Accelerator 900 a ještě přidaná karta ATI Radeon X700Pro v PCI Express slotu.
    S integrovanou kartou funguje vše v pořádku, ale s přidanou ATI X700 doběhne systém jen po místo kde se má začít spouštět grafické prostředí a vypíše, něco jako „screen not present“
    Dá se to nějak řešit?

  8. bibri napsal:

    Nestíhám, až po vydání Mandrivy, sorry.

    2Hanes – zakažte auto detekci HW (nápověda při bootu), podle mně to nastaví ovladač Radeon, ale tahle karta s ním nebude podporovaná. Ručně zkuste vybrat ovladač VESA.

Vložit komentář

Váš e-mail nebude nikdy zveřejněn nebo nikomu sdělen. Požadované údaje jsou označeny *

*

*