I mistr tesař se utne…

… a tentokrát se pěkně uťali u Logitechu. Ve výrobky této firmy mám téměř bezmeznou důvěru, protože i ty levnější dokáží fungovat, spolehlivě, dlouho a bez potíží. Stejnou důvěru jsem měl i v jejich konstrukční oddělení, protože i u levných věcí měli samozřejmosti, které jinde nebyly a dokázaly mne spolehlivě vytočit

Jedna věc za všechny: krátké kabely u klávesnic a myší jsou na vraždu výrobce i konstruktéra takového bazmeku. To samé platí pro kabely kabely k reproduktorům, napájecím adaptérům apod. Nevím proč, ale nedostatečná délka kabelu je u podobných věcí naprosto chronická závada. Kdo to nezažil ten neví, o čem mluvím, nebo má doma jen bezdrátové technologie :). Nevím, možná je to tím, že v Číně jsou menší lidé, mají menší stoly a menší počítače a nepotřebují tak dlouhé kabely. Ale je mi to jedno, pěkně se tomu dá vyhnout právě koupí Logitechu.

Nicméně zpět ke konstrukčnímu oddělení. Jsa novým majitelem ergonomické bezdrátové sady Comfort Desktop, jásal jsem první dva týdny nad její dokonalostí. Po dvou týdnech provozu jsem objevil závadu, která mně pila krev asi tak měsíc v kuse. Prostřední kolečko se totiž viklá. No, ne, že by se viklalo záměrně, ale pohyb do stran jsou prostě dvě tlačítka navíc. Na první pohled to vypadá krásně, ovšem v praxi je to naprosto na zabití. A proč?

Protože prostřední tlačítko používám ke spoustě věcí. V X kopíruje z clipboardu, v Galeonu otvírá odkazy v nových záložkách, v E mi mění velikost okna nebo spouští méně obvyklé aplikace. Prostě když už na té myši bylo a já na ni občas sahat musím, naučil jsem se ho využívat na maximum. Jenže s myší z uvedené sady to prostě nešlo, protože stisk prostředního tlačítka vyvolal při rychlé práci téměř jistě jedno z těch bočních tlačítek. Měsíční pokus naučit se tuhle „vlastnost“ ovládat vyústil dnes v noci v nezkrotnou touhu konat.

Problém je možná v konstrukci to kolečko se prostě hýbe do boku moc lehce. Ale i kdyby bylo tužší tak je to asi k ničemu protože problém je v tom, že na myš sahám z klávesnice a ten pohyb dělá svoje – zkrátka návrh počítače pro tříruké lidi není tak úplně domyšlen :). Kromě toho často tahám myší se zamáčknutým prostředním tlačítkem, což mi např. v pine při změně velikosti okna mazalo maily. Kdo nezažil, neuvěří, tahle vlastnost je na zabití! Nevím, možná je vhodná pro lamy, které se před každou prací s myší na ni podívají, než tam položí ruku. Jo a taky často mačkají všechno jedním prstem a dlouho se před tím soustředí – někdy si toho všimněte, občas je to docela legrace. Každopádně mně je to na nic, takže co s tím?

Softwarově to opravit nešlo, protože ta tlačítka generují levou a pravou šipku na klávesnici, takže např. v kombinaci s Altem to mělo jisté výhody třeba při surfování na webu. Je to spolehlivá a multiplatformní vlastnost, ale v tomto případě mi vysloveně nesedla. Proto jsem – samozřejmě s vědomím, že přicházím o zákonnou záruku – myš rozšrouboval a ta tlačítka prostě deaktivoval hardwarově. Původně nachystaná pájka nebyla třeba, prostě jsem je „zaslintal“ takovou tou lepící hmotou. Jinak ale uvnitř všechna čest – výlisky přesné jako v interiéru sedmy, všechno modulární a šlo to celé samo … prostě ta myš je pěkná a kvalitní i zevnitř.

Výsledek? Nejen, že tlačítka nefungují, ale kolečko se ani nehýbe do boku. Naprostý luxus. Takže doba úpravy cca 30 minut a vše funguje k plné spokojenosti. Každopádně malý vzkaz: pánové konstruktéři z Logitechu, jděte se bodnout s takovým zmetkem! Já potřebuji na počítači pracovat, ne se dívat, co a jak mačkám na půl minuty se na to chystat. Nepředpokládám, že je tato sada vzhledem k ceně a provedení určena pro úplné lamy, takže snad mne vyslyší a dají si příště lepší pozor.

A kontrolní otázka pro chytré hlavy: co můžete v takovém případě dělat s proprietárním softwarem? První správná odpověď v komentářích získává dvě piva při nejbližší příležitosti :). Předem upozorňuji, že odměna není právně vymahatelná a na dobírku ji nezasílám.

pridej.cz

Komentáře

  1. Milan Kozák napsal:

    Mno tuto mys presne nevlastnim, takze se mozna pletu, ale u vetsiny logitech krys jde tlacitko SW zakazat, pripadne i premapovat.

    Pekny prehled krysitek je na gentoo strankach:
    http://gentoo-wiki.com/HOWTO_Advanced_Mouse/Individual_Configurations

    Drive jsem pouzival nasledujici cool programek:
    http://freshmeat.net/projects/imwheel/

  2. bibri napsal:

    Já vím, ale xev ukazoval jen ty šipky a dál jsem to nechtěl řešit. Nepříjemné bylo i to viklání do boku, prostě tohle fakt nevychytali. Teď už se to chová jako normální kolečko – to je to, co jsem chtěl.

  3. Jindra napsal:

    Ahoj Ivane,
    mam stejnou mys a stvalo me presne to same. Ale namapovani prostredniho tlacitka na kejvnuti kolecka do strany pomohlo, nemusel jsem ani nic lepit :-)

  4. Vlastimil Ott napsal:

    Docela mě udivuješ, že se ti to líbí. Vyloženě nesnáším bezdrátovou klávesnici a myš. Nemůžu to ani vidět, je to nejblbější využití technologie, které mě napadá.

  5. bibri napsal:

    Hmm, a proč je to tak blbá technologie? Na stole mám deset nebo spíš víc jiných kabelů a jsem jen rád, že mi nějaký zmizí.

  6. DabelS napsal:

    Co můžeme dělat s proprietárním SW v takovém případě? Nahradit ho za OSS.

    Vyhrávám dvě piva?

  7. Gulliver napsal:

    tak si pořid krysku geniusku O:-)

  8. bibri napsal:

    No, s tím pivem zatím nevím, protože to není úplně přesná odpověď na to, co lze udělat s tím proprietárním softwarem ;-)

  9. DabelS napsal:

    ad ten propri soft: Nebo si snad myslel něco ve smyslu http://www.youtube.com/watch?v=FVbf9tOGwno

  10. lzap napsal:

    Taky nemám rád bezdráty, teda kromě postele. Tam mi dráty zase vadí…

  11. bibri napsal:

    Bingo. Máš u mně dvě piva!

  12. DabelS napsal:

    Už se na ně těším!

  13. Libb napsal:

    Mám Logitech MX Revolution, bude to v bledě modrém to samé.
    Řešení? V prop. sw jsem si nastavil, aby se jako prostřední tlačítko chovalo jiné, schované kousek za kolečkem :-)
    Na druhé myšce, která to nemá, jsem na prostřední tlačítko přemapoval pohyb do stran, že by to generovalo něco natvrdo, nepozoruju.
    Možná by ses měl podívat do zdrojáků, kde se ty šipky berou ;)

  14. bibri napsal:

    Ojebat to není řešení a softwarově (zvláště, pokud si to neudělám sám) je to asi nejhorší – to dělají jenom mejdla ;). Řešením je udělat to tak, aby fungovalo to, co návrháři vymysleli – a přesně proto jsem psal i na support Logitechu.

    Celý set šel do reklamace a v dalším kusu už se toto neprojevilo, stejně tak u dalších koupených setů, Takže to ve výrobě pravděpodobně opravili. Nyní používám „všechny“ směry toho kolečka, protože se chová korektně.

Vložit komentář

Váš e-mail nebude nikdy zveřejněn nebo nikomu sdělen. Požadované údaje jsou označeny *

*

*